Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για την καθυστέρηση της έρευνας για τα Τέμπη

Η πολύμηνη καθυστέρηση εντοπισμού του χαμένου τρένου κοντέινερ της μοιραίας αμαξοστοιχίας των πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών ήταν ο λόγος της νέας παρέμβασης βουλευτή του ΚΚΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαοσύνης, διερωτάται για την μεγάλη καθυστέρηση του εντοπισμού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, κάνοντας λόγο διαδικασίες συγκάλυψης και αποσιώπησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Στο πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ μετά την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δίπλα σε αυτό καθ’ αυτώ το έγκλημα, υπάρχει παράλληλα και ένα δεύτερο, αυτό της εξόφθαλμης προσπάθειας συγκάλυψής του.

16 μήνες μετά από το έγκλημα, συνεχίζει να αποδεικνύεται τραγικά, αν όχι εγκληματικά, πλημμελής η όλη διαδικασία της έρευνας, συλλογής και φύλαξης κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, αναγκαίων για τη διαλεύκανση σημαντικών πτυχών του εγκλήματος.

Ο τόσο καθυστερημένος εντοπισμός του “χαμένου κοντέινερ” της εμπορικής αμαξοστοιχίας, δηλαδή του πρώτου κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας – άρα ευρισκόμενου σε σημείο κρίσιμο για την ανάλυση των αιτιών της έκρηξης- έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέχρι σήμερα καθοριστικών παραλείψεων, όπως η εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος πριν τη συλλογή του απαραίτητου αποδεικτικού υλικού, η καταστροφή κρίσιμου βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αναζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, η προβληματική ανάκτηση ηχητικών καταγραφών από τις επίμαχες συνομιλίες των εμπλεκόμενων σταθμαρχών, μηχανοδηγών κλπ, η αδικαιολόγητη μη συμπερίληψη, από πλευράς ανακριτικών αρχών, εμπειρογνωμόνων, ειδικών στο αντικείμενο της έκρηξης και της πυρκαγιάς, για τη σύνταξη της αρχικής έκθεσης και τόσα άλλα.

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μια σειρά κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όχι απλά αγνοήθηκαν αλλά έχουν συνειδητά αποσιωπηθεί, αφήνοντας την κυβέρνηση βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

-Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις απαράδεκτες σημαντικές παραλείψεις στη διαδικασία της συλλογής και διερεύνησης των αποδεικτικών στοιχείων σχετιζόμενων με το έγκλημα των Τεμπών.

-Τι μέτρα θα πάρει για να προχωρήσει η σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήματος, χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις και να αποδοθούν το σύνολο των ποινικών και πολιτικών ευθυνών στους ενόχους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ