Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

ΚΕΔΕ: Με άκομψο τρόπο ο δήμαρχος Καλαβρύτων έθιξε το θέμα της υποχρηματοδότησης – «Πάρτε πίσω τα αδέσποτα», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών

Της Ελενας Φυντανίδου

Με έναν εξαιρετικά άκομψο τρόπο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, έθεσε στον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και Βασίλη Σπανάκη, αντίστοιχα, την ελλιπή χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Η αλήθεια είναι ότι οι αρμοδιότητες των Δήμων αυξάνουν χρόνο με το χρόνο χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η αλήθεια είναι ότι συχνά οι Δήμοι αντιμετωπίζονται σαν κουβάδες που η εκάστοτε Κυβέρνηση ρίχνει μέσα οτιδήποτε από το οποίο θέλει να απαλλαγεί, με πρόσχημα ότι οι συγκεκριμένες δράσεις πρέπει να λειτουργούν και να εποπτεύονται σε τοπικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει και, το κυριότερο, να διαθέτει τα ανάλογα χρηματικά κονδύλια. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις, και η υφιστάμενη, όσο κι αν θέλουν να δείχνουν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διοίκησης, στο οικονομικό κομμάτι είναι απόλυτα συγκεντρωτικές. Θέλουν οι ίδιες να αποφασίζουν και να ελέγχουν πού πηγαίνει ακόμη και το τελευταίο ευρώ, καταργώντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο του θεσμού.

Παρά ταύτα, φράσεις «πάρτε τα αδέσποτα από τους Δήμους» και «… στην Περιφέρεια γεμίσαμε σκυλιά. Δεν πεθαίνουν, δεν ψοφάνε…», που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, απευθυνόμενος στους δύο υπουργούς, δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που έχουν εκλεγεί σε τόσο ευαίσθητες διοικητικές θέσεις.

Αντίστοιχα, συνάδελφός του θα μπορούσε, θεωρητικά, στο μέλλον να πει «πάρτε πίσω τα παιδιά», δεδομένου του υψηλού κόστους λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Σαφέστατα, οι διεκδικήσεις είναι θεμιτές και επιβεβλημένες, αρκεί να μην γίνονται με απαξιωτικές και προσβλητικές εκφράσεις.

Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΕ: Δεκτό το αίτημα για εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης στο Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ