Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Μέτρα αντιπυρικής προστασίας ζητεί η δημοτική Αρχή – Κινητοποίηση το απόγευμα έξω από το Υπουργείο

Τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας ζητεί από την κυβέρνηση η δημοτική Αρχή Καισαριανής, η οποία στηρίζει την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατ. Αττικής.

Όπως επισημαίνει, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι καταστροφικές πυρκαγιές μετατρέπουν σε στάχτη καθημερινά την περιουσία του λαού μας, τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον.

Η δημοτική Αρχή Καισαριανής, αποδίδει αυτή την κατάσταση στην ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασαρχείων «… που μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της ίδιας μας της ζωής, την καταστροφή του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης περιουσίας».

Οι τεράστιες ελλείψεις και ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων – συνεχίζει – δεν μπορούν να βρουν άλλοθι στις δικαιολογίες περί «ατομικής ευθύνης» και «κλιματικής αλλαγής και κρίσης».

Η δημοτική Αρχή Καισαριανής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει και να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους, τις οποίες είναι αδύνατο να υλοποιήσουν με την πενιχρή χρηματοδότηση και το προσωπικό που διαθέτουν.

Δε γίνεται – τονίζει – να «πετάει το μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος μετακυλώντας τους την ευθύνη προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στοιχεία που παραθέτει, δείχνουν ότι:

  • Για τον ορεινό όγκο του Υμηττού διατίθεται μόνο 1 δασοφύλακας.
  • Ο Δήμος Καισαριανής περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις και πάρκα. Εντούτοις, ο «καθόλα έτοιμος» κρατικός μηχανισμός σε περιπτώσεις πυρκαγιάς εντός Αττικής ζητά από τον Δήμο τη διάθεση της ανύπαρκτης Υδροφόρας, την οποία δεν του έχει παραχωρήσει παρά τις συνεχείς προσπάθειες της δημοτικής Αρχής.
  • Η χρηματοδότηση του Δήμου Καισαριανής για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας είναι μόνο 58.000 ευρώ και διαθέτει 1 μόνιμο υπάλληλο με αποκλειστική ευθύνη την Πολιτική Προστασία, την ώρα που η εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού πυροπροστασίας αποτελεί δουλειά τουλάχιστον 20 υπαλλήλων.
  • Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου διαθέτει μόνο 5 κηπουρούς που χειρίζονται τα κατάλληλα μηχανήματα για την αποψίλωση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Δήμος έχει 25 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο.
  • Ο κοντινότερος πυροσβεστικός κρουνός βρίσκεται πάνω από 300 μ. από τον οικισμό του Βλητικού Σταθμού, ο οποίος περιβάλλεται από δάσος.

Η δημοτική Αρχή Καισαριανής δηλώνει ότι ενώνει τη φωνή της με Σωματεία και φορείς της Αττικής, ορειβατικούς, περιβαλλοντολογικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, και απαιτεί άμεσα ουσιαστικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, ζητεί:

  • Έστω και τώρα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.
  • Να ελεγχθεί άμεσα η λειτουργικότητα του δικτύου υδροδότησης και των κρουνών και αντλιοστασίων, να καλυφθούν οι ανάγκες με νέα αν απαιτείται.
  • Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών και καταστροφών που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους με μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.
  • Ενιαίο, σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους και βάρος στην πρόληψη.
  • Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τις χρήσεις γης που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Ηλίας Σταμέλος στην «Α»: «Η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου είναι επιστέγασμα πολυετούς αγώνα του λαού»

Ειδήσεις από την Καισαριανή στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ