Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

80 χρόνια από τον Ιούνη του 1944 – «Αθάνατοι οι νεκροί μας, τους τιμάμε στους αγώνες μας»

Την Κυριακή 30 Ιουνίου στην Καισαριανή, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που έπεσαν ηρωικά σε μάχη με τους φασίστες στους πρόποδες του Υμηττού τον Ιούνη του 1944, καθώς και σε όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Καισαριανής.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και Ιστορικός Σπύρος Τζόκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόδημος Κατσαρέλης, αντιδήμαρχοι και απόγονοι αγωνιστών.

«Καισαριανή αλύγιστη! Η Καισαριανή το Στάλινγκραντ της Ελλάδας, αντιμετώπισε με μοναδικό στον κόσμο ηρωισμό, τους Γερμανούς, τους Ράλληδες, τους Μπουραντάδες και τους χωροφύλακες! Πριν από 80 χρόνια, στις 16 προς 17 Ιούνη του 1944 έγινε η πιο αιματηρή μάχη της Καισαριανής». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο Παναγιώτης Κουμαριώτης, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε μνημείο έξω από το Κοιμητήριο Καισαριανής.

Η αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα στο 2ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αθήνας και σε 1.300 Γερμανούς και ταγματασφαλίτες εμπόδισε τους δεύτερους «να υποτάξουν την Καισαριανή» και «το μπλόκο διαλύθηκε – όσοι είχαν έως τότε συλληφθεί από τους Γερμανούς αφέθησαν ελεύθεροι», συνέχισε.

Κατά τη διαφυγή των ανταρτών στον Υμηττό «κυκλώθηκε η ΑνταρτοΕπονίτικη ομάδα με επικεφαλής το Γραμματέα της ΚΟΒ Καισαριανής του ΚΚΕ, Δαυλάκο Απόλλωνα. Μαζί του ήταν οι Αδραμίτογλου Πρόδρομος, Βενιέρης Σωτήρης, Κρυσταλλάκος Ανδρέας, Μενεγάκης Μιχάλης (καλογεράκι), Νταλιάνης Γιώργος, Πολεμαρχάκης Γιώργος» οι οποίοι αυτοπυροβολήθηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού και ο «Τσάφος Στεφανής που πιάστηκε τραυματισμένος» και εκτελέσθηκε έπειτα από βασανιστήρια στο Γουδή, ενώ την ίδια μέρα «βρέθηκαν στο νεκροταφείο Καισαριανής κομματιασμένοι οι Φερεντίνος Κυριάκος και Χατζηνόπουλος Γερμανός».

Έπειτα τον λόγο πήρε η Μαρία Αραχωβίτη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Ανατολικών του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε πως «σήμερα βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική της ΕΕ που οι κατευθύνσεις της εφαρμόζονται κατά γράμμα από το σύνολο των κυβερνήσεών της και της ελληνικής, είναι πολύτιμα αυτά τα συμπεράσματα».

Σε αυτήν την πολιτική της ΕΕ «των πολέμων, της άμεσης εμπλοκής στο μακελειό στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή», «των Τεμπών, της ακρίβειας», «του αντικομμουνισμού και της διαστρέβλωσης» συνέχισε «όπως και στην κυβέρνηση της ΝΔ με την συναινετική δήθεν αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που έχουν σπάσει νέα ρεκόρ ψήφισης νομοσχεδίων με την ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή, έδωσαν χαστούκι οι εργαζόμενοι που στήριξαν το ΚΚΕ».

Έπειτα ανέφερε πως «ειδικά σήμερα που ενισχύονται τα αδιέξοδα του συστήματος, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί -και στο εσωτερικό της ΕΕ- και η ΕΕ περνά σε συνθήκες “πολεμικής οικονομίας” πρωτοστατούν οι σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες αστικές δυνάμεις είναι επόμενο να ενισχύονται και ως εφεδρεία φασιστικές κι εθνικιστικές δυνάμεις, που η ιστορία έχει δείξει ότι είναι πολύτιμο στήριγμα της καπιταλιστικής εξουσίας στις πιο δύσκολες στιγμές της».

Καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά ότι «όλοι αυτοί που εκτελέστηκαν βάλανε το λιθαράκι τους για το μεγαλύτερο εγχείρημα της ανθρωπότητας. Ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός είναι το μέλλον και εμείς θα εκπληρώσουμε την αποστολή που μας χρέωσε η ιστορία».

Ακολούθησε το προσκλητήριο 219 αγωνιστών της Καισαριανής που έπεσαν για τη λευτεριά και κατάθεση στεφάνων από το παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και την Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ