Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

«Οι Μακάριοι»… έρχονται το ΣΚ στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Οι Θεατρίνοι» του Εκπολιτιστικού και Φυσιολατρικού συλλόγου Χερώματος Βάρης «Νυμφόληπτος», παρουσιάζουν το Σάββατο και την Κυριακή, 6 και 7 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης την παράσταση «Οι Μακάριοι».

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία βασισμένη στο έργο «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον.

Η υπόθεση

Ένας δάσκαλος φτάνει σε ένα απόμερο χωριό της Ουκρανίας στα τέλη του 1800. Στο χωριό αυτό που λέγεται Κουλιέντσικοφ, υπάρχει μία κατάρα εδώ και 200 χρόνια που εμποδίζει όλους τους κατοίκους να σκέφτονται λογικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοί του να συμπεριφέρονται παράλογα και να είναι ηλίθιοι. Όταν ο καινούργιος δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι ερωτευτεί την κόρη του γιατρού του χωριού, Σοφία Ζουμπρίτσκι, θέτει στόχο να σπάσει την κατάρα που έχει πέσει στο χωριό. Θέλει να επιτύχει έναν θρίαμβο της επιστήμης και της γνώσης ενάντια στη δυσειδαιμονία και τη μεταφυσική. Μόνο που ο χρόνος που έχει για να το φέρει εις πέρας αυτό είναι μία ημέρα. Αν δεν τα καταφέρει θα γίνει κι αυτός ηλίθιος.
Ένα διασκεδαστικό γαϊτανάκι στήνεται μέσα σε ένα χώρο όπου λόγω της ηλιθιότητας που επικρατεί τα πάντα μπορεί να συμβούν και να είναι απολύτως λογικά τεκμηριωμένα.

Το έργο «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον προσφέρει επί σκηνής μια ιδανική συνθήκη παραγωγής γέλιου μέσα από διάφορους μηχανισμούς της κωμωδίας και αποδεικνύει για άλλη μία φορά πόσο μεγάλος μάστορας της κωμωδίας είναι.

Στη παράσταση αυτή όμως εξετάζεται κι ένα άλλο ζητούμενο. Ο σκηνοθέτης μελετώντας τα βιβλία «Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία» (του Φερνάντο Σαβατέρ) και «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας» (του Carlo Cipolla), εντάσσοντας συγχρόνως κομμάτια από τα κείμενα αυτά μέσα στο έργο του Νηλ Σάιμον, διερευνά την αρτηριοσκληρωτική αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι όλα πρέπει να μείνουν ίδια ή και να επιστρέψουν σε ένα εξιδανικευμένο φαντασιακό παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Έτσι μέσα από την παράσταση αυτή επιχειρέιται παράλληλα και η διερεύνηση μίας μορφής κοινωνικής απροσαρμοστικότητας που ταυτίζεται με την ηλιθιότητα των ηρώων του έργου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος Μετάφραση: Στέλλα Θανοπούλου Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τάτσης Επεξεργασία ήχου: Αλέξανδρος Καρανικόλας Σκηνικά: Βασίλης Παντερμαλής Κοστούμια: Οι Θεατρίνοι

Παίζουν (Με σειρά εμφάνισης): Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Μαριάννα Πασπαλιάρη, Γιώργος Βακάλης, Σοφία Πασπαλιάρη, Γιώργος Στέλλας, Ρένια Μουτάκη, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Βασιλική Αργυρίου, Λίνα Αλεξάκη, Βασίλης Παντερμαλής.

Παραστάσεις: Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στις 20.30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν είσοδος για όλους τους δημότες στις οργανωμένες ακτές της πόλης

Ειδήσεις από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ