Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μαρίκα Συμεωνίδου στην «Α»: «Γράφω, γιατί είναι ο τρόπος μου να εκφράζω τα συναισθήματά μου»

«Ποίηση είναι η νοσταλγία μας για κάτι ακαθόριστο που ζήσαμε κάποτε μες στο όνειρο», είχε πει κάποτε ο σπουδαίος Τάσος Λειβαδίτης. Και καθώς τα λεπτά περνούν μέσα από τις λέξεις αυτής της συνέντευξης, τα λόγια του πρωταγωνιστούν στη σκέψη μού.

Η Μαρίκα Συμεωνίδου είναι εκπαιδευτικός και ποιήτρια. Ευαίσθητη, δυναμική και ταλαντούχα, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη ανοίγει τα χαρτιά της και την καρδιά της και μας μιλάει για τη νέα της ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «Βεντέμα» (εκδόσεις ΑΩ), για την ποίηση, για το τι εστί τελικά ποιητής. Αλλά και για το τι εύχεται να συμβεί στον κόσμο αυτόν.

Και καθώς τα λόγια αυτής της κουβέντας μετατρέπονται σε λέξεις και εκφράσεις, η ποιητική συλλογή της είναι σίγουρο πως θα κερδίσει μια θέση στην ψυχή μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ

Είστε εκπαιδευτικός και ποιήτρια. Πώς και σε ποια ηλικία εισβάλλει η ποίηση στη ζωή σας και τι στάθηκε η αφορμή;

Η ποίηση εισέβαλε στη ζωή μου περίπου στην ηλικία των 14 ετών. Ήταν μια περίοδος που ανακάλυψα τον κόσμο των βιβλίων και τη δύναμη των λέξεων. Αφορμή στάθηκε ένα ποίημα που μου χάρισε ένας συμμαθητής μου που έφυγε για Αμερική. Εκείνο το καλοκαίρι διάβασα όλον τον Καβάφη!

Αλήθεια, τα παιδιά αποτελούν για σας πηγή έμπνευσης;

Φυσικά και τα παιδιά αποτελούν πηγή έμπνευσης. Ως εκπαιδευτικός, έχω την ευκαιρία να παρατηρώ τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και την αστείρευτη φαντασία τους καθημερινά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που με εμπνέουν και με κινητοποιούν να δημιουργώ.

Αν σας ζητούσα με λίγες λέξεις να μου περιγράψετε τι σημαίνει η λέξη παιδί, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Αθωότητα, φαντασία, περιέργεια, χαρά, ελπίδα, το μέλλον!

Πρέπει να αλλάξει κάτι στο εκπαιδευτικό σύστημα και αν ναι, τι θα ήταν αυτό;

Πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές για να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών. Θα ήθελα να δω ένα σύστημα που προάγει τη συνεργασία, την ανακαλυπτική μάθηση και την ελευθερία της έκφρασης. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να ενσωματωθούν περισσότερες τέχνες και πολιτιστικά προγράμματα στο πρόγραμμα σπουδών.

Σας μελαγχολεί κάτι στην εποχή που ζούμε;

Μελαγχολώ όταν σκέφτομαι την έλλειψη επαφής με τη φύση και την αποξένωση που προκαλεί η τεχνολογία. Επίσης, η αβεβαιότητα και οι κοινωνικές ανισότητες με ανησυχούν βαθιά.

Γιατί γράφετε; Και γιατί επιλέξατε την ποίηση ως μέσο έκφρασης;

Γράφω γιατί είναι ο τρόπος μου να εκφράζω τα συναισθήματά μου, να επεξεργάζομαι τις σκέψεις μου και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Η ποίηση, συγκεκριμένα, μου προσφέρει την ελευθερία να εξερευνώ την ανθρώπινη ψυχή και να δημιουργώ κόσμους μέσα από τις λέξεις.
Ο ποιητής έρχεται πάντα πρώτος από έναν ψυχοθεραπευτή γιατί οι ποιητές είναι προφήτες αλλά κι η ποίηση είναι ίαση – θεραπεία, ανάγκη να τα πεις με τη δική σου γραφή!

Ο Φρόυντ είχε πει: « Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί». Τι εστί ποιητής τελικά κατά τη γνώμη σας;

Ο ποιητής, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας άνθρωπος που έχει την ικανότητα να βλέπει πέρα από την επιφάνεια της πραγματικότητας και να μετατρέπει τα καθημερινά σε μαγικά. Είναι κάποιος που έχει την ευαισθησία να αντιλαμβάνεται βαθιά συναισθήματα και την τέχνη να τα εκφράζει με έναν μοναδικό τρόπο.

Μιλήστε μου για τη «Βεντέμα», τη νέα σας ποιητική συλλογή

Η νέα μου ποιητική συλλογή «Βεντέμα» είναι μια εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής και των συναισθημάτων που μας καθορίζουν. Τα ποιήματα αναφέρονται στην αγάπη, τη θλίψη, τη χαρά και την ελπίδα, προσπαθώντας να δώσουν φωνή σε αυτά που πολλές φορές δεν λέγονται. Συγκομιδή λέξεων, εικόνων, στίχων, αισθημάτων αυτή είναι η «Βεντέμα»!

Κλείνοντας, τι εύχεστε να συμβεί σε αυτό τον κόσμο;

Εύχομαι να βρούμε περισσότερους τρόπους να αγαπάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Εύχομαι οι επόμενες γενιές να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη, ειρήνη και σεβασμό για τη φύση και την ανθρωπότητα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΚΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Η Μαρίκα Συμεωνίδου γεννήθηκε στον Πειραιά, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και την Εξέλιξη του Παιδιού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έχει γράψει διηγήματα με τίτλο «Ζωή» εκδόσεις Γαβριηλίδης , τις ποιητικές συλλογές «Με τα μάτια των άλλων» εκδόσεις Γαβριηλίδης, «Πλάνη 18» εκδόσεις Μανδραγόρας, «Παράξενη εξήγηση 22» εκδόσεις Γαβριηλίδης, «Ξέρεις πού οδηγεί» ΑΩ εκδόσεις. Πρόσφατη ποιητική της συλλογή «Βεντέμα» από ΑΩ εκδόσεις. Ποιήματά της και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως «Ποιητική», «Φρέαρ», «Παρέμβαση» και μεταφράσεις της όπως και ποιήματά της στο «Unfollow» και στο «Οροπέδιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ