Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Ήρθε και η ώρα της γλώσσας…

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

– Γιώργο, εμένα μη μου βγάζεις έξω τη γλώσσα, θα σου την κόψω με ψαλίδι και θα κλαις. Πρόσεχε και μελέτησε αυτά που θα ακολουθήσουν. Γλώσσες υπάρχουν πολλές, γλώσσα όμως που να εκπορεύεται από νοήμονες ανθρώπους μόνον μία. Η Ελληνική. 

Αυτό αναγνωρίζουν ακόμη και οι Κινέζοι, γι’ αυτό την Ελλάδα αποκαλούν στη γλώσσα του Shi La που σημαίνει «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός». Βέβαια θα ήταν επίσης μεγάλος και ο γαλλικός, αλλά για την ώρα δεν κατάφεραν να μάθουν να λένε τον αριθμό ενενήντα με μια λέξη και τον προφέρουν με μια αριθμητική σύνθεση. Λένα λοιπόν το ενενήντα αυτοί οι τετραπέρατοι Γάλλοι τέσσερα επί είκοσι συν δέκα. Ετοιμάζονται μάλιστα να προσθέσουν και μια τετραγωνική ρίζα συν τον διαφορικό λογισμό. Τότε είναι βέβαιο πως θα μας αντιμετωπίσουν από σημείο υπεροχής. Για να δούμε, περιμένουμε. 

Επίσης μας ξεπέρασαν οι πολιτισμένοι Ισπανοί που είπαν το στάδιο estadio ενώ τη στάση την είπαν estacion. Δηλαδή αν θέλεις να μιλήσεις ισπανικά, πριν από την ελληνική λέξη βάζεις το γράμμα e και παραδίδεις αμέσως μαθήματα ισπανικής φιλολογίας. 

Εκείνοι που έχουν μεγάλη πλάκα μέχρις επικινδυνότητας γέλιου είναι οι φίλοι μας δημοκράτες Γερμανοί. Λένε ας πούμε τον οισοφάγο με μια καθαρά λέξη της περιοχής του Ρουρ ως Esofagus. Βρε τι προόδους έχουν κάνει αυτά τα παλικάρια! Είναι αποτέλεσμα της βαθιάς σκέψης τους κατά τη διάρκεια συγκομιδής των βελανιδιών. Να φάνε οι ίδιοι, να φάνε και τα γουρούνια. Να μη μείνει κανένας νηστικός. Πολύ εκτιμάω αυτή τη φυλή. Μόνο που στο Ρούπελ τον φάγανε το ’41 στον κωλάκο, ακόμη πονάει. Θα περάσει, μη φοβάστε, δεν είναι τίποτα, ένας απλός κνισμός είναι ,θα περάσει, μην κάνετε έτσι. 

Ακόμη και τα αυτοκίνητά τους τα βγάζουν με ελληνικά ονόματα. Ας πούμε την περίφημη μάρκα Audi ελληνικής ονομασίας είναι αφού βγαίνει από την λέξη αυδή=κραυγή. Έμεινα άναυδος που λέμε κι εμείς οι αγράμματοι. Αλλά και όλο το κράτος τους έχει όνομα και άρωμα ελληνικό. Deutscheland το αναφέρουν με υπερηφάνεια ως σύνθετο των ελληνικών λέξεων Δίας και λας. Λας είναι η πέτρα, δηλαδή η γη. Εγώ πιστεύω πως με χρόνια με καιρούς θα αποκτήσουν κι αυτοί ένα δικό τους όνομα για να μην τους γελάει ο κόσμος. 

Εν τω μεταξύ θα είναι σκόπιμο να κινηθεί η πρώτη στρατιά Λάρισας προς άμεση κατάληψη των βαυαρικών Άλπεων, μιας και η λέξη Άλπεις προέρχεται από τα ελληνικά άλφιτα, εξ ου και ο Αλφειός (λευκός) ποταμός. Να ξέρουμε τι γίνεται, ώστε να ορίσουμε κι εμείς τα εθνικά μας σύνορα. Είναι πολλά τα χρόνια που κατέχουν οι Ούνοι δικά μας εδάφη.

Το μεγάλο γέλιο πέφτει όμως με τους Εγγλέζους. Αυτοί το νεκροταφείο το λένε cemetery =κοιμητήριο. Το φάντασμα το λένε οι αγράμματοι phantasm, το περιστύλιο το λένε peristyl. Εδώ μιλάμε για πολύ μυαλό. Να σοβαρευτούμε λίγο, άσε που έχουν ακόμη και άνακτα, 2.500 χρόνια μετά την επινόηση της Δημοκρατίας από τον γίγαντα Κλεισθένη. Εκεί, πίσω, στο σκοτάδι είναι ακόμη. Δεν ξέρεις μπορεί κάποτε να ξυπνήσουν και να μη λένε το ποτάμι river από το ελληνικό ρήμα ρέω. Δεν ξέρεις όλα μπορεί να συμβούν κάποτε! 

Τώρα και οι Αμερικανοί αν εκτόξευαν τα διαστημόπλοιά τους με άλλα ονόματα από τα Apollo και Dias· ίσως όλοι να ξέφευγαν από την αόρατη δαγκάνα του ελληνικού πολιτισμού, της μόνης ελπίδας του ανθρώπινου γένους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ