Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ στο κύκλωμα εκβιαστών – Ανεστάλη η κομματική τους ιδιότητα

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμών σε καταστηματάρχες στην Αθήνα, προχώρησε η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

“Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

Τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις, οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι.

Οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν: από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ευρώ ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

«Πάνω από 47 υποθέσεις, οι οποίες πάνε πολύ πίσω, τουλάχιστον αρχές Ιανουαρίου του 2023. (…) Θα πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο, κυρίως στην Αθήνα, σε μαγαζιά υγειονομικού χαρακτήρα, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε εργασίες οικοδομικές», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία για μία 43χρονη που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής αρχής προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών.

Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση από τον Ιανουάριο του 2023.

Αρχηγικά μέλη ήταν η 43χρονη και ένας 64χρονος. Είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη, προϊστάμενος δημοτικής αρχής, αλλά και υπάλληλοι ετέρων δημόσιων υπηρεσιών αρμόδιοι για τους ελέγχους σε καταστήματα, ξενοδοχεία και οικοδομικές εργασίες.

Λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Εισέπρατταν από την οργάνωση τα εξής ποσά για την παράνομη δράση τους:

  • Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: 3.000 με 6.000 ευρώ ανά κατάστημα το χρόνο.
  • Υπάλληλος υπηρεσιών δόμησης: 1.000 με 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
  • Υπάλληλοι διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: 250 με 2.000 ευρώ ανά περίπτωση και
  • Υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού 6.000 με 10.000 ευρώ ανά περίπτωση

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη εννέα δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ρόλο ως μέλη του κυκλώματος, αλλά που βοηθούσαν το έργο του χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Διαβάστε επίσης: Γ. Σγουρός για εκβίαση καταστηματαρχών: Απαιτείται μετωπική σύγκρουση με το αμαρτωλό παρελθόν της συγκάλυψης και της ανομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ