Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ε. Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά: Επιμένουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απέναντι  στον αυταρχισμό

Οι δυνάμεις που συγκρότησαν την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά και συνεργάστηκαν στις εκλογικές μάχες του τελευταίου χρόνου (ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, Ανταγωνιστική Αριστερά, ανένταχτοι – ες αγωνιστές –τριες των κοινωνικών κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας) προχωρήσαμε στην πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας.

Εννέα χρόνια μετά το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, επιμένουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απέναντι  στον αυταρχισμό,  τη λιτότητα, την περιστολή συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων , που στοχεύει μόνο στην εξυπηρέτηση της τεράστιας αύξησης των καπιταλιστικών κερδών, τόσο των ντόπιων όσο και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς και στην αναπαραγωγή στην εξουσία των αφοσιωμένων υπηρετών τους. Επιμένουμε ότι, η βελτίωση της ζωής της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας και η αμφισβήτηση του καθεστώτος της ΝΔ δεν επιτυγχάνεται από σημειακές παρεμβάσεις δίχως σύγκρουση  με τους βασικούς πυλώνες  της νεοφιλελεύθερης  πολιτικής, που παρουσιάζουν ως «λύση» όσοι και όσες  συμμετέχουν στα σενάρια της ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς».

Εκτιμούμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε μία σημαντική δυσαρέσκεια απέναντι στη ΝΔ και στην πολιτική που ασκεί, αλλά και ότι οι διάφορες εκδοχές της συστημικής «αντιπολίτευσης» δεν διαθέτουν ούτε δυναμική, ούτε εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση και την ενωτική πορεία του πόλου δυνάμεων της ενωτικής, ριζοσπαστικής, οικολογικής, πλουραλιστικής αριστεράς, με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και την πολιτική έκφραση των αναγκών  της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Επιδιώκουμε να αποτελέσουμε συστατικό στοιχείο ενός τέτοιου πόλου, που ήδη συγκροτείται και καλούμε σε συνεργασία και συν-διαμόρφωση όλες τις δυνάμεις, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το επόμενο διάστημα, η ασκούμενη πολιτική στην Ελλάδα, αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, οι πολιτικές της λιτότητας και του αυταρχισμού, αλλά και της εμπλοκής στη γενίκευση του πολέμου που προετοιμάζεται από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει μεγάλα καθήκοντα για τις δυνάμεις της αριστεράς.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτά, σταθεροποιούμε τη συνεργασία μας, που έχει ήδη ενδυναμωθεί  μέσα από τις αλλεπάλληλες μάχες που δώσαμε από κοινού, έχοντας παράλληλα ως στόχο την διεύρυνση των δυνάμεων που θέλουν να κινηθούν ενωτικά στα μεγάλα μέτωπα της επόμενης περιόδου.

Με κοινές πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, κοινές καμπάνιες, αλλά και ανοίγοντας δημόσια τη συζήτηση για τον αναγκαίο πόλο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η Γαλλία μας δείχνει έναν δρόμο. Χαιρετίζουμε τη νίκη του γαλλικού λαού, που, με τη συμμετοχή του στις εκλογές του δεύτερου γύρου, ως συνέχεια των μεγάλων εργατικών, αντιρατσιστικών και αντιπολεμικών αγώνων εμπόδισε την άνοδο της ακροδεξιάς της Λε Πέν στην κυβέρνηση και χάλασε τα σχέδια όσων ετοίμαζαν να γραφτεί μια μαύρη σελίδα στη γαλλική ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ