Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Κωνσταντάτος για πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο: «Για ποιο ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιλάμε;» – Εξετάζει προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Η ανάγκη και η επιθυμία δημιουργίας ενός μεγάλου ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα συζητείται τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Όλοι, ειδικά όσοι μένουν στα Νότια Προάστια της Αττικής, θυμούνται, λίγο μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, την τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, να συναντά εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, με σκοπό τη δημιουργία παραθαλάσσιου πεζοδρόμου που θα ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα καταλήγει στη Βάρκιζα.

Η κυρία Πετραλιά είχε μιλήσει τότε για ένα ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο στην παραλιακή, που θα είναι πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος μήκους 35 χιλιομέτρων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έξοδο των πολιτών προς τη θάλασσα. Μάλιστα είχε πει ότι «το μέτωπο προς τη θάλασσα είναι κυρίαρχο στοιχείο πολιτιστικό, αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας, πόλος έλξης για τους επισκέπτες, όχι μόνο τους ξένους, τους τουρίστες, αλλά και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και όλους όσοι απ’ όλη την Ελλάδα επισκέπτονται την περιοχή μας».

Τα επόμενα χρόνια τα σχέδια ατόνησαν και αναθερμάνθηκαν τον Ιούνιο του 2021, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάζει το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής που περιλάμβανε ενιαίο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως τη Βουλιαγμένη. Την επόμενη χρονιά, δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον τότε περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη με την ΕΤΑΔ ΑΕ η σύμβαση παραχώρησης της σχετικής έκτασης.

Σήμερα, το σχέδιο έρχεται πιο κοντά στην υλοποίησή του, με την υπογραφή σύμβασης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ανάδοχο του έργου. Στόχος, ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος να έχει ολοκληρωθεί σε ενάμισι χρόνο από σήμερα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 19.130.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο «SUB3. Αθηναϊκή Ριβιέρα» και περνά από τους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα:

  • 365 μ. στον Δήμο Καλλιθέας
  • 3.752 μ. στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
  • 1.563 μ. στον Δήμο Αλίμου
  • 2.817 μ. στον Δήμο Ελληνικού (σε δύο τμήματα από 1.048 μ. και 1.769 μ. έκαστο)
  • 821 μ. στον Δήμο Γλυφάδας (καθώς το υπόλοιπο κομμάτι στον Δήμο έχει ήδη ολοκληρωθεί)
  • 2.646 μ. στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Cine Άλιμος, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 8μμ, παρουσία του πρωθυπουργού, εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και των δημάρχων των περιοχών όπου θα υλοποιηθεί το έργο.

«Καρφιά» Γιάννη Κωνσταντάτου σε Νίκο Χαρδαλιά – Προσφεύγει νομικά εναντίον του έργου

Παρά ταύτα, η υλοποίηση του έργου, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί, δεν χαίρει την αποδοχής του συνόλου των δημάρχων των πόλεων που «αγγίζουν» την παραλιακή.

Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί αφενός ότι δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, αφετέρου ότι επιφυλάσσεται νομικά να προσφύγει κατά του έργου.

Όπως εξηγεί, αυτό γίνεται σε μια επιβαρυμένη γειτονιά από τα έργα της επένδυσης του Ελληνικού με πάρα πολλά προβλήματα. «Θα πρέπει όταν παρουσιάζουμε ενιαίο παραλιακό μέτωπο να το βλέπουμε και στην πράξη», σημειώνει και διερωτάται: «Για ποιο ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιλάμε όταν το έργο στο ύψος του Δήμου μας στο Ελληνικό δε θα περνάει από την παραλία μας, αλλά απέναντι και μέσα από τις γειτονιές μας και σαφώς πολύ μακριά από το επονομαζόμενο παραλιακό μέτωπο;».

Ο κ. Κωνσταντάτος δηλώνει ότι είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία, που αφορά μόνο το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, το να έχουμε έναν πεζόδρομο και έναν ποδηλατόδρομο που δε θα βρίσκεται δίπλα στην παραλία αλλά απέναντι στις γειτονιές της πόλης», και καταγγέλλει ότι «… επτά μήνες τώρα, ουδείς από την Περιφέρεια Αττικής μας κάλεσε για να συζητήσουμε το έργο και να συμπεριληφθούν στη μελέτη αυτού οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει ως Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να είναι αποδεκτό και από εμάς στο πλαίσιο της καλής μας διάθεσης να εξυπηρετήσουμε το εν λόγω έργο και όχι να το ακυρώσουμε, πάντοτε όμως ρητά με γνώμονα όσα θέσαμε στη σχετική μας απόφαση».

Σημειώνει δε, ότι «η απουσία του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης από την εκδήλωση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απαξίωση ως προς το πρόσωπο και το θεσμό του Πρωθυπουργού», αλλά «… είναι συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που νομίζουν ότι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και χωρίς να εκφράζουν ρητές δεσμεύσεις που εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής των κατοίκων μας».

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία ο παραλιακός ποδηλατόδρομος

Ειδήσεις από τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ