Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Συναρπαστικές ταινίες στη μεγάλη οθόνη και αυτή την εβδομάδα

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 18/7/2024 στους κινηματογράφους.

Ομαδική θεραπεία – Bajo terapia – Under therapy

Ταινία δωματίου, βασισμένη σε θεατρικό έργο του Matías del Federico, το οποίο θίγει σύγχρονα θέματα, δίνοντας λύση σε κάποια από αυτά, πότε με χιουμοριστικό και πότε σκληρό τρόπο.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε τρία ετερόφυλα ζευγάρια που συναντώνται σε μια ομαδική συνεδρία θεραπείας. Η θεραπεύτριά τους, απουσιάζει έχοντας αφήσει έναν φάκελο με οδηγίες και διάφορες ασκήσεις για να τις ακολουθήσουν. Καθώς οι ασκήσεις προχωρούν, άντρες και γυναίκες αποκαλύπτουν τα μυστικά, τις επιθυμίες και τα προβλήματά τους, δημιουργώντας μια δυναμική ανάμεσα τους που συνδυάζει κωμικά και δραματικά στοιχεία, μέχρι να καταλήξουν όλα σε ένα πολύ απροσδόκητο και εξίσου συγκλονιστικό τέλος.

Ο Γκεράρντο Ερέρο παρά τη θεατρική φύση του έργου, κινεί έντεχνα την κάμερα ανάμεσα στους χαρακτήρες και προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από το πρίσμα της ψυχοθεραπείας, καθιστώντας την ταινία μια ενδιαφέρουσα δραμεντί με έντονα στοιχεία κοινωνικής παρατήρησης. Τον βοηθούν φυσικά, οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, που πραγματικά ζουν τους ρόλους τους.

INFO

Είδος: Δραμεντί, 93΄

Χώρα: Ισπανία, 2023

Σκηνοθεσία: Γκεράρντο Ερέρο

Παίζουν: Μαλένα Αλτέριο, Αλεχάντρα Χιμένεθ, Φέλε Μαρτίνεθ, Αντόνιο Παγούδο, Έβα Ουγκάρτε, Χουάν Κάρλος Βεγίδο

Διανομή: Cinobo

Μόνοι στη Νέα Υόρκη – Daddio

Ταινία που διερευνά θέματα όπως, η ανθρώπινη επαφή, η μοναξιά και οι προσωπικές αποκαλύψεις, που μπορούν να συμβούν σε συναντήσεις με αγνώστους.

Νέα Υόρκη. αεροδρόμιο JFK, νύχτα. Μια νεαρή γυναίκα (Ντακότα Τζόνσον) μπαίνει στο πίσω κάθισμα ενός ταξί, ο ταξιτζής (ο Σον Πεν στα καλύτερά του) ξεκινάει την κούρσα, και καθώς οι δυο τους κατευθύνονται προς το Μανχάταν, ξεκινούν την πιο απροσδόκητη συζήτηση.

Η σκηνοθεσία της Κρίστι Χολ εστιάζει στις λεπτομέρειες των διαλόγων και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων, δίνοντας έμφαση στις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις, προσφέροντας μια βαθιά και συναισθηματική εμπειρία.

INFO

Είδος: Δράμα, 101΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Κρίστι Χολ

Παίζουν: Ντακότα Τζόνσον, Σον Πεν

Διανομή: Spentzos Film

Η σιωπηλή καμαριέρα – Calladita – The quiet maid

Η ταινία, που ερευνά τις ταξικές διαφορές, τις δυναμικές της εξουσίας, και τις συμβάσεις που επιβάλλονται από τις κοινωνικές δομές, διακρίθηκε πρώτα ως μικρού μήκους του ίδιου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ της Μάλαγα και στη συνέχεια, προωθήθηκε από τον Στίβεν Σόντεμπεργκ.

Η Άννα (Πόλα Γκριμάλντο), μία οικιακή βοηθός από την Κολομβία, δουλεύει ακούραστα σε μία πολυτελή βίλα στην Κόστα Μπράβα για μία εύπορη οικογένεια που ασχολείται με το εμπόριο τέχνης. Παρασυρμένη από ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας μετά το καλοκαίρι, η Άννα πασχίζει να παραμείνει υπάκουη και διακριτική, όπως την έχουν συμβουλέψει. Παρ’ όλα αυτά, μία τυχαία συνάντηση με μία άλλη οικιακή βοηθό στη γειτονιά τής φανερώνει έναν κόσμο θερινών απολαύσεων.

Ο Μιγκέλ Φάους εδώ διακρίνεται για την αφηγηματική του δύναμη και τη σκηνοθετική του προσέγγιση, με την Πόλα Γριμάλντο να διακρίνεται για την ανάδειξη της εσωτερικότητας του χαρακτήρα που υποδύεται.

INFO

Είδος: Δραμεντί, 94΄

Χώρες: Ισπανία, ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Φάους

Παίζουν: Πόλα Γριμάλντο, Αριάτνα Γκιλ, Λούις Μπέρμεχο

Διανομή: Tanweer

Συμπέθεροι από σόι – Cocorico

Κωμωδία με κωμικοτραγικά απρόοπτα, που αναδεικνύει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ταξικές διαφορές και τις προκαταλήψεις.

Για να παντρευτούν, η Αλίς και ο Φρανσουά οργανώνουν μια συνάντηση μεταξύ των δυο οικογενειών τους, οι οποίες προέρχονται από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα. Για την περίσταση, η Αλίς αποφασίζει να προσφέρει στους γονείς της αναλύσεις DNA, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανατινάξουν τις βεβαιότητες όλων, Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο για έναν συντηρητικό αστό να μάθει ότι δεν είναι 100% Γάλλος, ή για έναν περήφανο Γάλλο πωλητή αυτοκινήτων, ότι έχει γερμανική καταγωγή;

INFO

Είδος: Κωμωδία, 92΄

Χώρα: Γαλλία, 2024

Σκηνοθεσία: Ζυλιέν Ερβέ

Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Μαριάν Ντενικούρ, Ντιτιέ Μπουρντόν, Σιλβί Ντεστούντ, Κλοέ Κουλούντ

Διανομή: Spentzos Film

 

Η φύση του έρωτα – The nature of love

Η Σοφία είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Μόντρεαλ και ζει έναν τυπικό σύγχρονο και πολιτισμένο γάμο με τον Ξαβιέ. Ο Συλβάν είναι ο εργολάβος που επιχειρεί να ανακαινίσει το εξοχικό τους σπίτι. Όταν η Σοφία συναντά για πρώτη φορά τον Συλβάν, είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Τα αντίθετα έλκονται, αλλά μπορεί να κρατήσει;

INFO

Είδος: Αισθηματική, Κωμωδία, 111΄

Χώρες: Καναδάς, Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Μόνια Τσοκρί

Παίζουν: Μαγκαλί Λεπέν-Μπλοντό, Πιέρ Υβ-Καρντινάλ, Φράνσις-Γουίλιαμ Ρομ, Μόνια Τσοκρί

Διανομή: Danaos Films – Rosebud.21

Ο αρχηγός των κατασκόπων – Chief of Station

Αφού μαθαίνει ότι ο θάνατος της συζύγου του δεν ήταν ατύχημα, ένας πρώην αρχηγός σταθμού της CIA αναγκάζεται να επιστρέψει στον υπόκοσμο της κατασκοπείας, συνεργαζόμενος με έναν αντίπαλο για να ξετυλίξουν μια συνωμοσία που αμφισβητεί όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε.

INFO

Είδος: Περιπέτεια, Δράση, 97΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Τζέσι Βι Τζόνσον

Παίζουν: Άαρον Έκχαρτ, Όλγκα Κυριλένκο, Άλεξ Πέτιφερ, Νίνα Μπέργκμαν, Ντάνιελ Μπέρνχαρντ

Διανομή: Tanweer

Η  φύλακας  των  δράκων – Dragonkeeper

Με την εξαφάνιση των δράκων και την άνοδο ενός κακού Αυτοκράτορα, η μοίρα της αρχαίας Κίνας στηρίζεται στους ώμους μιας νεαρής κοπέλας, η οποία πρέπει να διασώσει το τελευταίο αυγό δράκου που έχει απομείνει και να εκπληρώσει το πεπρωμένο της. Η ιστορία ακολουθεί την Πινγκ καθώς γίνεται αυτή που ήταν πάντα προορισμένη να είναι: φύλακας των δράκων.

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, Φαντασίας, 98΄

Χώρα: Κίνα, 2024

Σκηνοθεσία: Σαλβαδόρ Σιμό, Λι Τζινπίνγκ

Διανομή:  The  Film  Group.

===

Η θάλασσα μέσα μου – Mar adentro (Επαν.)

Μια ταινία που θίγει θέματα, όπως η αξιοπρέπεια, η αυτονομία, η αγάπη, και η υποστήριξη σε δύσκολες καταστάσεις. Παρουσιάζει την ένταση μεταξύ της επιθυμίας του ατόμου για ευθανασία και των προσπαθειών της κοινωνίας να τον αποτρέψει. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός παραπληγικού που αγωνίστηκε για το δικαίωμα στην ευθανασία.

Ο Ραμόν είναι τετραπληγικός, κλινήρης για τριάντα χρόνια. Μόνο του παράθυρο στον κόσμο αυτό του δωματίου του, απ’ όπου φαντάζεται τη θάλασσα όπου ταξίδευε από μικρός, που του έμαθε τον κόσμο, του έδωσε ζωή και του την πήρε, όταν ένα φοβερό ατύχημα του επέτρεψε να ζει χωρίς να κινείται. Μοναδική του επιθυμία, να τερματίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του. Δύο γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο και τις εμπειρίες του: η δικηγόρος Χούλια, που τον στηρίζει στον αγώνα του, και η Ρόζα, μια χωριατοπούλα πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να ζεις.

Η ταινία πέρα από τα ηθικά και νομικά ζητήματα της ευθανασίας, εξετάζει και την επίδραση που έχει αυτή η επιθυμία του Ραμόν στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, εκτός από τη σκηνοθεσία, συνυπογράφει και το σενάριο της ταινίας και συνέθεσε τη μουσική της. Η ερμηνεία του Χαβιέ Μπαρδέμ είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς κατάφερε καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι να αποδώσει την πολυπλοκότητα και το βάθος του χαρακτήρα που υποδύεται με ευαισθησία και ανθρωπιά.

Η ταινία αν και ασχολείται με δύσκολα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα βλέπεται με ενδιαφέρον και συνεχίζει να συζητιέται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της ευθανασίας.

Η ταινία, σάρωσε τα βραβεία Goya 2005, απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, με αποκορύφωμα τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2005, καθώς και τον Αργυρό Λέοντα, το Βραβείο Διεθνούς Ταινίας και το Βραβείο Ερμηνείας στον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004.

INFO

Είδος: Δράμα, 126΄

Χώρα: Ισπανία, 2004

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ

Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπελέν Ρουέντα, Λόλα Ντουένιας

Διανομή: New Star

====

Χάος – Kaos (Επαν.)

Σπονδυλωτή ταινία πέντε ιστοριών που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από τη θεματολογία της ταυτότητας, της απομόνωσης, της ανθρώπινης κατάστασης και της σύγκρουσης με το πεπρωμένο. Η ταινία βασίζεται σε πέντε διηγήματα του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο από τη συλλογή του «Novelle per un anno».

Οι πέντε ιστορίες αν και διαφορετικές μεταξύ τους, συνθέτουν μια ποιητική τοιχογραφία της Σικελίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην πρώτη με τίτλο «Ο άλλος γιος» (L’ altro figlio) μια μητέρα, που ζει σε ένα μικρό χωριό στη Σικελία, λαμβάνει γράμματα από τους δύο γιους της που μετανάστευσαν στην Αμερική, αλλά αγνοεί τον γιο που έχει παραμείνει κοντά της. Στη δεύτερη «Ο σεληνιασμένος» (Mal di luna), ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος υποφέρει από λυκανθρωπία, παντρεύεται μια γυναίκα που τον αγαπά παρά την κατάστασή του. Στο «Πιθάρι» (La giara), που είναι η τρίτη ιστορία, μια μεγάλη στάμνα σπάει και ο ιδιοκτήτης προσλαμβάνει έναν τεχνίτη για να την επισκευάσει, αλλά ο τεχνίτης παγιδεύεται μέσα στη στάμνα.

Στην τέταρτη ιστορία με τίτλο «Requiem»,  μια ομάδα αγροτών προσπαθεί να πείσει τον ιδιοκτήτη της γης τους να τους επιτρέψει να θάψουν τους νεκρούς τους σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή. Τέλος, στη «Συζήτηση με τη μητέρα» (Colloquio con la madre), ο ίδιος ο Πιραντέλο επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι για να συνομιλήσει με το πνεύμα της μητέρας του.

Η ταινία χαρακτηρίζεται από την ποιητική και λυρική αφήγηση των αδερφών Ταβιάνι και χάρη στην έξοχη φωτογραφία του Τζιουζέπε Λάντσι και στη νοσταλγική μουσική του Νικολά Πιοβάνι που της δίνουν ένα είδος ονειρικής χροιάς, ενώ οι ερμηνείες όλου του καστ της ταινίας μαγνητίζουν.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα των αδερφών Ταβιάνι ως ένα εξαιρετικό δείγμα του ιταλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1980

INFO

Είδος: Δράμα, Εποχής, 187΄

Χώρα: Ιταλία, 1984

Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.

Παίζουν: Μάργκαρετ Λάζαρους, Κλαούντιο Μπιγκάλιο, Ενρίκα Μαρία Μοντούνιο, Μαρσέλο Κολούτζι, Όμερο Αντονούτι, Ρεγκίνα Μπιάνκι, Πιέρο Λο Βέρσο, Φράνκο Φράνκι & Τσίτσιο Ινγκρασία,

Διανομή: Μόνο στη Riviera

Δεσμώτης του ιλίγγου – Vertigo (Επαν.)

Μια ταινία για τις εμμονές, την ταυτότητα, τη ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, αλλά και την ιδέα της μεταφυσικής. Όπως είχα γράψει και για το «Σιωπηλό μάρτυρα» προ ημερών, και αυτή την ταινία την είχα συμπεριλάβει το 2010 σε ένα καλοκαιρινό αφιέρωμα στην εφημερίδα Αμαρυσία στις 100 αγαπημένες μου (μαζί με τις επίσης δικές του: Notorious, Η Θηλιά, Ρεβέκκα, Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων και Ψυχώ).

Ένας αστυνομικός, ο Σκοτ Φέργκιουσον (Τζέιμς Στιούαρτ), φεύγει από το Σώμα λόγω της υψοφοβίας του. Ένας παλιός του φίλος και εφοπλιστής, τον προσλαμβάνει για να παρακολουθεί την νευρωτική, με τάσεις αυτοκτονίας, γυναίκα του, Μαντλέν (Κιμ Νόβακ). Ο αστυνομικός την ερωτεύεται, αλλά αδυνατεί να την σώσει όταν αυτή επιχειρεί ένα πήδημα θανάτου από ψηλά.

Καιρό μετά, κι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμμονές του, θα ξανασυναντήσει την νεκρή του αγάπη στο πρόσωπο της μελαχρινής Τζούντι (Κιμ Νόβακ, πάλι). Είναι αυτή που είχε γνωρίσει ή κάποια άλλη;

Η ταινία συνδυάζει αστυνομικό μυστήριο και μεταφυσική μέχρι το τέλος που δίνει λύση. Ίσως το πιο πολυσυζητημένο φιλμ του Χίτσκοκ και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερά του, διότι περιέχει όλα εκείνα τα κλισέ που αγαπούσε ο σκηνοθέτης.

Είναι υποδειγματικά γυρισμένη, διαθέτει έντονη ατμόσφαιρα μυστηρίου, αλλά και ένα λανθάνοντα ερωτισμό. Ουσιαστικά, μια πρωτότυπη ερωτική ιστορία ανακατεμένη με αγωνία, μυστήριο, γοητεία, αλλά και κοινωνικό σχόλιο. Εξαιρετική είναι και η φωτογραφία του Ρόμπερτ Μπαρκς καθώς και η μουσική του Μπέρναρ Χέρμαν, όπως άλλωστε και οι ερμηνείες, ειδικά της Κιμ Νόβακ στους δύο ρόλους.

Πρόκειται για μια ταινία που συνεχίζει να αναλύεται και να μελετάται για την πολυπλοκότητά της, τα θέματα που πραγματεύεται και την επιρροή της στον κινηματογράφο. Πρέπει να τη δείτε, όσοι δεν την έχετε δει ακόμα.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Αισθηματικό, 128΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1958

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες

Διανομή: Summer Classics

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ