Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

50 χρόνια από την Τούρκικη εισβολή και 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Τι έκανε η Ευρώπη για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της Κύπρου;

Είναι φανερό πλέον ότι η ευρωπαϊκή Ένωση τίποτε δεν έχει κάμει που να οδηγεί στον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου.

Στο κείμενο αυτό καταγράφουμε τις ακόλουθες ευρωπαϊκές πράξεις και ενέργειες οι οποίες όχι μόνο δεν οδηγούν στον τερματισμό της κατοχής αλλά στη νομιμοποίησή της, καθώς και των παράνομων παραγώγων της.  Τις αφήνουμε στην κρίση σας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

• Κάνει πλάτες στην τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή με την οποία παραβιάστηκε η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ως βάση/πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, τη νομιμοποίηση της παρούσας κατάστασης κατοχικών δεδομένων και των αποσχιστικών παραγώγων της κατοχής.

• Κλείνει τα μάτια στο έγκλημα πολέμου της εθνοκάθαρσης των κατεχομένων εδαφών από τον Τούρκο κατακτητή με τον βίαιο διωγμό του 85% αυτόχθονα ελληνικού πληθυσμού.

• Κλείνει τα μάτια στις εγκληματικές μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Τούρκος κατακτητής για να επιτύχει την εθνοκάθαρση: Δολοφονίες, απαγωγή και εξαφάνιση αιχμαλώτων πολέμου και γυναικοπαίδων, βασανιστήρια, βιασμοί και βίαιο εκτοπισμό. Εγκλήματα γενοκτονίας.

• Κλείνει τα μάτια στο έγκλημα πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών μας, όχι μόνο από Τούρκους έποικους που ακολούθησαν τον τουρκικό στρατό κατοχής το 1974 αλλά και από Ευρωπαίους εποίκους και εκμεταλλευτές γης, οι οποίοι νέμονται και παράνομα θησαυρίζουν από τις κλεμμένες περιουσίες μας, οι οποίες θυμίζουμε, στα κατεχόμενα εδάφη αποτελούσαν το 85% της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των προσφύγων και εκτοπισμένων μας.

Αφού με την πιο πάνω ευρωπαϊκή στάση προσφέρθηκε ένα 20χρονο συγχωροχάρτι στην Τουρκία για το μεγάλο έγκλημα της εισβολής, κατοχής και παραβίασης όλων των Κανόνων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το 1974, στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε και σε πρόσθετες ενέργειες οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου σε βάρος των θυμάτων της τουρκικής θηριοδίας:

• Στηρίζει λύση διχοτομική, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ρατσιστική αντιδημοκρατική βάση, η οποία θεσμοθετεί ένα απαρτχάιντ και ένα μόνιμο βίαιο διαχωρισμό του πληθυσμού, σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα συμβατά με τον Χάρτη Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

• Στηρίζει τη θυματοποίηση των προσφύγων και εκτοπισμένων της Κυπριακής Κοινωνίας πρώτης γενιάς, καθώς και τους απογόνους μας, με αποκλεισμό της επιστροφής και επανεγκατάστασής μας στα κατεχόμενα σήμερα εδάφη μας, τα κατεχόμενα χωριά, τις πόλεις, τα σπίτια και τις περιουσίες μας, σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, απλά για να βολευτεί η διχοτομική λύση ΔΔΟ που ήταν ο στόχος της εισβολής. ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Εμείς που θυματοποιούμαστε, ελαφρά τη καρδία, αποτελούμε το 33% ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου. Συγκριτικά και αναλογικά σκεφθείτε ότι μιλούμε για 20-25 εκατομύρια πολιτών των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Προσφέρει διπλωματική κάλυψη στους εγκάθετους της Άγκυρας στα κατεχόμενα, διεξάγοντας απευθείας επαφές μαζί τους ως εκπροσώπους ξεχωριστής κρατικής οντότητας στην Κύπρο.

• Προσφέρει διπλωματική κάλυψη και έμμεση αναγνώριση στο παράνομο καθεστώς επιτρέποντας το άνοιγμα γραφείων του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα οποία παρουσιάζονται ως εμπορικά γραφεία τα οποία όμως λειτουργούν ως άτυπες πρεσβείες αναμένοντας τη μετονομασία τους, για την οποία οι Ευρωπαίοι παράγοντες φαίνεται να εργάζονται «σκληρά».

• Σκορπά ευρωπαϊκά λεφτά στα κατεχόμενα για έργα υποδομής τα οποία γίνονται πάνω στην κατεχόμενη γη μας, πάνω στις περιουσίες μας, χωρίς την έγκρισή μας και σε βάρος των δικαιωμάτων μας, αποδίδοντας κρατική υπόσταση στο παράνομο καθεστώς, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα επί του εδάφους που ευνοούν την κατοχή και της δημιουργούν προοπτικές τελικής αναγνώρισης. Γίνεται δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότης παράνομων σφετεριστών των περιουσιών μας, σφετεριστών κυπριακής γής.

• Επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου με τα Κατεχόμενα, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Και πάλιν πρόκειται για εμπορεύματα τα οποία παράνομα παράγονται ή κατασκευάζονται σε γη και εργοστάσια ιδιοκτησίας των θυμάτων της τουρκικής κατοχής.

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες ενταξιακής ευθυγράμμισης με το παράνομο καθεστώς θεωρώντας το ως τρίτο ξεχωριστό μέρος επι του κυπριακού εδάφους. Αυτό μάλιστα γίνεται ενώ στην Ευρώπη έχει ενταχθεί ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία, με απλή αναστολή της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στα Κατεχόμενα, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε. Αυτό πρέπει να σημαίνει για όλους ότι, εφόσον η τουρκική κατοχή τερματιστεί και η Κυπριακή Δημοκρατία αποκαταστήσει την κυριαρχία και άσκηση της εξουσίας της πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο, αυτόματα θα ισχύσουν παντού οι πρόνοιες της Συμφωνίας Ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι χωριστές διαπραγματεύσεις οι οποίες ενισχύουν την αποσχιστική πολιτική της Τουρκίας.

• Ενθαρρύνει και στηρίζει ΜΟΕ τα οποία ουσιαστικά αναλογούν σε άσκηση διακρατικών σχέσεων δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, παραγκωνίζοντας την κατοχή που είναι η ουσία του Κυπριακού.

Τι ζητούμε εμείς οι Κύπριοι ως Ευρωπαίοι πολίτες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Βιώνοντας τις εχθρικές προς τα Δίκαιά μας πολιτικές πράξεις και ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες ήδη έχουμε καταγγείλει, μας προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση να ακούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες τα τελευταία χρόνια να παραδίδουν, σε άλλες τρίτες χώρες, μαθήματα σεβασμού της κυριαρχίας κρατών, να δίνουν μαθήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα να τιμωρούν με κυρώσεις. Στο Κυπριακό όμως, που είναι «οικογενειακό» πρόβλημα αφού ο θύτης μας είναι σύμμαχος και υποψήφιος για ένταξη, η αντιμετώπιση είναι διαμετρικά αντίθετη.

Απαιτούμε ίση μεταχείριση ως Ευρωπαίοι πολίτες και ζητούμε αντιμετώπιση της Τουρκίας ως εισβολέα και κατακτητή, ο οποίος πρέπει, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κεκτημένο:

• Να αποσύρει, χωρίς όρους και περιορισμούς τα στρατεύματά του από την Κύπρο

• Να αποσύρει από την Κύπρο όλους ανεξαίρετα τους Τούρκους, Ευρωπαίους και άλλους έποικους οι οποίοι ακολούθησαν την εισβολή το 1974, καθώς και τις αποσχιστικές ενέργειες της Τουρκίας, να ανακηρύξει ξεχωριστό τουρκικό κράτος στα κατεχόμενα εδάφη μας.

• Να ανακαλέσει την αποσχιστική ενέργεια που συνιστά η ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Δημοκρατίας σε ομόσπονδο ή/και ανεξάρτητο τουρκικό κράτος, όπως προνοούν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550 τα οποία είναι σε αρμονία με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

• Να αποκαταστήσει έτσι την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών τα οποία βάναυσα παραβίασε.

• Να πληρώσει αποζημιώσεις, στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό, πολεμικές αποζημιώσεις και αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης των κατεχομένων περιουσιών μας, καθώς και για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος των Κυπρίων πολιτών όλων των ηλικιών.

 

Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώξει και πετύχει όλα αυτά, θα πρέπει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκαταστήσει τη δημογραφική φυσιογνωμία της κυπριακής κοινωνίας σε ότι είχε φυσιολογικά εξελιχθεί μέσα από τους αιώνες και ίσχυε το 1974. Αυτό θα αποκαταστήσει και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας με επιστροφή και επανεγκατάσταση όλων των εκτοπισμένων και προσφύγων στα χωριά τις πόλεις, τα σπίτια και τις περιουσίες τους, από όπου εκδιώχθηκαν βάναυσα το 1974.

Ως τελική πράξη των υποχρεώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κύπρου και του λαού μας θα είναι να βοηθήσει τον κυπριακό λαό ώστε, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που προνοούνται στο Διεθνές Δίκαιο να αλλάξει και εκσυγχρονίσει το δοτό Ζυριχικό Σύνταγμα του 1960, στη βάση των δημοκρατικών αρχών που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Τα γεγονότα από το 1960 μέχρι σήμερα έδειξαν ξεκάθαρα ότι το δοτό Ζυριχικό Σύνταγμα του 1960 αποτελούσε τον πυρήνα της συνωμοσίας σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας και το «εργαλείο» με το οποίο είχε σχεδιασθεί από τη Βρετανία και την Τουρκία να διχοτομηθεί η Κύπρος, ως πρώτο βήμα και ενδιάμεσο σταθμό στην επανάκτηση από την Τουρκία ολόκληρης της Κύπρου, όπως είχαν συμφωνημένο να συμβεί εάν και όταν η Βρετανία θα αποχωρούσε από την Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση και αυτής της τελευταίας πολιτικής πράξης που θα αποτελεί το νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα εξασφαλίζει, ένας άνθρωπος – μια ψήφος,

η πλειοψηφία που ίσχυε το 1974, να κυβερνά και τα ανθρώπινα, θρησκευτικά, πολιτικά, πολιτιστικά και άλλα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων να είναι σεβαστά και έμπρακτα κατοχυρωμένα, μακριά από το αναχρονιστικό ρατσιστικό απαρτχάιντ που συνιστά η λύση ΔΔΟ στη βάση των «πραγματικοτήτων» της εισβολής, κατοχής και κατά συρροή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μόνο έτσι θα εξασφαλισθεί και η λύση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι και η μόνη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, για να εξασφαλίσει τη μόνιμη ειρήνη και τη συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού.

Διαφωνούμε και απορρίπτουμε το απόφθεγμα: Πώς μπορούν να αλλάξουν οι καταστάσεις 50 χρόνια μετά και τις αλλαγές που έγιναν στα Κατεχόμενα από τότε; Με οδηγό τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις Διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν, η πρόταση είναι εφικτή, φτάνει ΕΜΕΙΣ, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστούμε μαζί για να γίνει. Το ξεκίνημα οφείλει να γίνει πρώτα από εμάς και τους ηγέτες μας. Πρέπει να εξουδετερωθεί το άλλοθι που έχουν σήμερα οι ξένοι και μας λένε: «Μα αυτό δεν το ζητούν οι ηγέτες σας οι οποίοι στηρίζουν τον συμβιβασμό για νομιμοποίηση των σημερινών πραγματικοτήτων για λύση ΔΔΟ». Γι’ αυτό πρώτιστα οι ηγέτες μας πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη που περιγράφουμε και αυτοί να την προωθήσουν με την υποστήριξη του κυπριακού λαού.  Μαζί, ηγεσία και λαός μπορούμε.

Ας το αποφασίσουμε και ας το ζητήσουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ