Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιμνημόσυνη δέηση για τους 4 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά του Υμηττού στις 22 Ιουλίου 1998

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε το απόγευμα της 22ης Ιουλίου στη μνήμη των πεσόντων Αρχιπυροσβεστών Δημητρίου Μαλούκου και Θεμιστοκλή Μαυραειδή, του Πυροσβέστη Αλέξανδρου Διαβολή και του Εθελοντή Πυροσβέστη Δημητρίου Καραμολέγκου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς του Υμηττού στις 22 Ιουλίου 1998.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί εις μνήμην των τεσσάρων ηρώων, από τον Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και τον πατέρα Χαράλαμπο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, εξήρε την αυτοθυσία των τεσσάρων ανδρών. «Δίχως δεύτερη σκέψη ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες που απειλούσαν τον Υμηττό μας. Υπερασπίστηκαν τον Υμηττό μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο όχημα τους εν είχε μείνει στάλα νερό. Η θυσία τους έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και δεν θα ξεχαστούν ποτέ» σημείωσε ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Δημήτριο Καραμολέγκο, τον πρώτο εθελοντή που έχασε τη ζωή του στη μάχη. «Ένα παιδί με όνειρο να γίνει πυροσβέστης, στην πρώτη γραμμή όπου απαιτήθηκε. Δεν ήταν υποχρέωσή του να βρεθεί εκεί αλλά συνειδητή επιλογή. Το θάρρος και η αυταπάρνηση τον έκαναν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό όπως θυμούνται όσοι στάθηκαν στο πλευρό του. Ο Δημήτρης ενσαρκώνει την ουσία του εθελοντή. Ευχή όλων μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Αυτό απαιτεί πρόληψη. Και οι εθελοντές μας αποτελούν την ψυχή του συνδέσμου συμμετέχοντας σε κάθε δράση, ανταποκρινόμενοι σε κάθε κλήση. Δίχως αυτούς ο Υμηττός θα έμενε απροστάτευτος. Δικό μας χρέος είναι να τους στηρίζουμε και να διεκδικούμε για εκείνους», σημείωσε.

Εκ μέρους του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Αντιπύραρχος Νικόλαος Βαρλάμης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αίσθηση καθήκοντος που διακατείχε τους τέσσερις πεσόντες. «Καθήκον δικό μας είναι να θυμηθούμε τις πράξεις αυτοθυσίας και να σκεφτούμε ότι ο πυροσβέστης λειτουργεί με αυταπάρνηση. Πολλές φορές αν και αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του θανάτου υπερβαίνει τον εαυτό του προκειμένου να σώσει τον συνάνθρωπο. Ελάχιστο χρέος μας είναι η απότιση φόρου τιμής και η δημιουργία συνθηκών για να μην υπάρξουν άλλα θύματα σε αυτόν τον άνισο αγώνα», τόνισε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών είπε: «Αψηφώντας τον κίνδυνο και με αυταπάρνηση υπερέβησαν τα όρια της συνήθους εκτέλεσης των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους ως άξια και φωτεινά παραδείγματα για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές. Υποκλινόμαστε για ακόμα μια φορά μπροστά στο μεγαλείο της προσφοράς των συναδέλφων σας που έπεσαν στο καθήκον».

Την επιμνημόσυνη δέηση τίμησαν με την παρουσία τους, οι οικογένειες και συγγενείς των πεσόντων, ο υποδιοικητής του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Αντιπύραρχος Αριστείδης Καλοβρεντής, αξιωματικοί, ενώσεις και φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Βουλευτής ΝΔ Νοτίου Τομέα Αθηνών Χάρης Θεοχάρης, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, ο δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τα μέλη Δ.Σ. του Συνδέσμου Βασίλης Κρητικός – αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Θεόδωρος Γρίβας – αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας, Χρήστος Καλαρρύτης – αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηλιούπολης, Μίλτος Μπαντής – δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, Αποστόλου Στέλιος – δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου, Συμεών Χρήστος Πολυχρονάκης – αντιδήμαρχος Οικονομικών Καισαριανής, εκπρόσωποι όλων των Δήμων γύρω από τον Υμηττό, καθώς επίσης και σύσσωμες οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού:

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Ηλιούπολης

– Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής

– Κ.Π.Δ.& Φ.Π. Βύρωνα- Ομάδα Άμεσης Επέμβασης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Ελληνικού-Αργυρούπολης

– Εθελοντική Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού (ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.)

– Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού (ΣΕΠΠΒΑΤΥ)

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης Παιανίας

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Βούλας

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Κρωπίας

– Εθελοντική Δασοπροστασία – Πυρόσβεση Γλυφάδας (ΕΔΑΠΥΓ)

– Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε επίσης: Συμμαχία ΥΠΕΝ και Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ