Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καυγάς» στο ΔΣ για τη λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ – Κλείσιμο της δομής καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Για μεταστέγαση μιλά η Δημοτική Αρχή

Ένταση επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου. Τη συνεδρίαση μονοπώλησε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ανάκληση της παραχώρησης στο Ελληνικό Δημόσιο του χώρου που στεγάζεται η 1η ΤΟΜΥ – πρόκειται για τη μία από τις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν στην πόλη και στεγάζεται σε χώρο του Δήμου – προκειμένου στον πρώτο όροφο του κτιρίου, επί της οδού Θεσσαλίας 10, να αναπτυχθούν τα Δημοτικά Ιατρεία.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων στην ΤΟΜΥ, οι οποίοι κατηγορούσαν τη Δημοτική Αρχή ότι με την ενέργειά της αυτή οδηγεί τη συγκεκριμένη Μονάδα Υγείας στο κλείσιμο. Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση, αλλά ούτε και τη δύναμη, να βάλουν «λουκέτο» σε μία κρατική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Παρά τις εξηγήσεις, οι φωνές ήταν τέτοιες – υπήρξε στιγμή που η επισκέπτρια Υγείας, Ελένη Καταραχιά, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της μιλώντας για την προσφορά της Μονάδας Υγείας στον πληθυσμό – που μετά βίας γινόταν συζήτηση. Η αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την απόσυρση του θέματος από τη συζήτηση, κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής. Η συνεδρίαση διακόπηκε αρκετές φορές, προκειμένου να υπάρξει σχετική ηρεμία στην αίθουσα.

Στέλιος Μαμαλάκης: Στηρίζουμε τις ΤΟΜΥ και την ενίσχυσή τους. Αναγνωρίζουμε την αγωνία των εργαζομένων

Τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία ΤΟΜΥ, έως ότου βρεθεί νέος χώρος και ολοκληρωθεί η μεταστέγαση της δομής, έδωσε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης.

Στην τοποθέτησή του ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τους εργαζόμενους στη δομή να διεκδικήσουν από κοινού σωστές Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες. Όπως είπε ο κ. Μαμαλάκης, και οι δύο δομές χρειάζονται: και η ΤΟΜΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κοινό μέτωπο με κοινωνικό χαρακτήρα. Και τα δύο χρειάζονται. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε την επιβάρυνση του δημότη να πληρώνει επιπλέον ενοίκιο για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου. Είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης η συντήρηση των ΤΟΜΥ και όχι του Δήμου», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τις ΤΟΜΥ και την ενίσχυσή τους, και αναγνωρίζει την αγωνία των εργαζομένων.

Για παρεξήγηση μίλησε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Θανάσης Μπαμπάνας.

«Έχει γίνει παρεξήγηση. Δεν μιλήσαμε για κατάργηση της ΤΟΜΥ ούτε για απόλυση εργαζομένων. Δεν αναστέλλεται η λειτουργία της κοινωνικής δομής. Θα την ενισχύουμε έμπρακτα με διάφορους τρόπους. Θέλουμε όμως να αναπτύξουμε παράλληλα τα Δημοτικά μας Ιατρεία, τα οποία εξυπηρετούν 6.200 άτομα το χρόνο», τόνισε εν μέσω αντιδράσεων. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας άφησε αιχμές και για την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, λέγοντας: «Τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης ήταν από τα καλύτερα της Αττικής. Κάποιοι για δικούς τους λόγους ήθελαν να τα κλείσουν…».

Μαρία Ανδρούτσου: Σημαντική δομή ΠΦΥ η 1η ΤΟΜΥ

Την αντίθεσή της στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής εξέφρασε η πρώην δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, μέσα από ανακοίνωση που αναγνώστηκε από συναδέλφους της, καθώς η ίδια απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Όπως επισήμανε, «η ανάκληση από το Δήμο της παραχώρησης του χώρου στον οποίο στεγάζεται, ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε κατάργηση και θα αφήσει εκατοντάδες συνδημότες μας χωρίς την παροχή σημαντικών υπηρεσιών (εμβολιασμοί, συνταγογραφήσεις, ενεσοθεραπείες, συμβουλευτική και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, διασύνδεση με φορείς υγείας, εξυπηρέτηση ανασφάλιστων πολιτών κ.λπ.)».

Σύμφωνα με την κυρία Ανδρούτσου, «η συγκεκριμένη 1η ΤΟΜΥ Αγίου Δημητρίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό της προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις σε καθεστώς ανασφάλειας, κατά την περίοδο της λειτουργίας της και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της, έχει αποτελέσει και αποτελεί μια πολύ σημαντική και απόλυτα αναγκαία δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους της πόλης μας».

Ένωση Γονέων: Χτύπημα στη Δημόσια Υγεία με το κλείσιμο της 1ης ΤΟΜΥ

«Το κλείσιμο της 1ης ΤΟΜΥ θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στη Δημόσια και Δωρεάν πρόσβαση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν εκπρόσωποι της Ένωσης, ο χώρος για να λειτουργήσει η μονάδα έχει παραχωρηθεί από το 2018. Η 1η ΤOMY Αγίου Δημητρίου εξυπηρετεί 6.000 ωφελούμενους και 900 παιδιά, με τρεις παθολόγους και μια παιδίατρο η οποία αναμένεται να αντικατασταθεί. Ακόμη, εξυπηρετεί χρόνια πάσχοντες με συμβουλευτική και εκπαίδευση. Έχει σημαντική προσφορά στα Σχολεία μέσω παρεμβάσεων, με έλεγχο βιβλιαρίων και προγράμματα αγωγής και υγείας. Όπως σεξουαλική αγωγή στα λύκεια , προγράμματα υγιεινής διατροφής σε μαθητές και γονείς, πρόγραμμα προστασίας από τον ήλιο κλπ. Παράλληλα σημαντική είναι η συμβολή της με τη συνεργασία με το βοήθεια στο σπίτι, τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε εργαζόμενους, έκδοση πιστοποιητικού στους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με διενέργεια Mantoux και κυρίως με συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους πολίτες κάτι που τα δημοτικά ιατρεία δεν μπορούν να κάνουν και τους παραπέμπουν στην ΤΟΜΥ.

Διαβάστε επίσης: Στ. Μαμαλάκης σε Β. Οικονόμου: Πρέπει να βελτιωθεί ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ