Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταινίες που θα σας ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη οθόνη

Τρεις νέες ταινίες και δυο (ψηφιακά αποκατεστημένες) επαναλήψεις έχουμε από αυτή την Πέμπτη 25/7/24, τις οποίες παρουσιάζει και σχολιάζει ο Άγγελος Πολύδωρος.

Μητρικό ένστικτο – Mother’ s instinct

Ψυχολογικό δράμα, πάνω  στις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και τις εντάσεις που μπορούν να προκύψουν μεταξύ στενών φίλων και γειτόνων μετά από μια τραγωδία. Remake της βελγικής ταινίας «Duelles» (2018) του Ολιβιέ Μασέτ-Ντεπάς, βασισμένης στο μυθιστόρημα «Derriere la haine» της Μπάρμπαρα Έιμπελ.

Δύο στενές φίλες και γειτόνισσες, η Άλις (Τζέσικα Τζαστέιν) και τη Σελίν (Ανν Χάθαγουεϊ), παρακολουθούν τις τέλειες ζωές τους, να καταστρέφονται από ένα τραγικό ατύχημα με ένα από τα παιδιά τους. Οι οικογενειακοί τους δεσμοί όμως, υπονομεύονται σταδιακά από ενοχές και παράνοια, ενώ αναπτύσσεται μια συναρπαστική μάχη των επιθυμιών τους, αποκαλύπτοντας έτσι  τη σκοτεινή πλευρά της μητρικής αγάπης.

Καθηλωτικές ερμηνείες και πειστική αναπαράσταση της δεκαετίας του ’60 στα προάστια, από τη φωτογραφία του Μπενουά Ντελόμ (που είναι διευθυντής φωτογραφίας και εδώ κάνει ντεπούτο ως σκηνοθέτης)

INFO

Είδος: Δράμα, Θρίλερ, 97΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Μπενουά Ντελόμ

Παίζουν: Τζέσικα Τζαστέιν, Ανν Χάθαγουεϊ, Άντρες Ντάνιελσεν, Τζος Τσαρλς

Διανομή: Spentzos Film

===

Τίγρης – Tigru

Συγκινητική ταινία πάνω στην ανθρώπινη φύση, την απώλεια, την ανάγκη για ελευθερία και τη δύναμη που μπορεί να αντληθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής. Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό στη Ρουμανία.

Η 31χρονη Βέρα (η εξαιρετική Καταλίνα Μόγκα) είναι μια κτηνίατρος που εργάζεται στο ζωολογικό κήπο μιας μικρής πόλης στην Τρανσυλβανία. Έχοντας πρόσφατα χάσει το μωρό της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια της, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την απομάκρυνση από τον σύζυγό της, που όπως αποκαλύπτεται, την απατά. Δεν της έφταναν αυτά, μια τίγρης δραπετεύει -μάλλον εξαιτίας της- από τον ζωολογικό κήπο, προκαλώντας πανικό στην κοινότητα, οπότε αναγκάζεται να βρει τη δύναμη για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις.

INFO

Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, 80΄

Χώρες: Ρουμανία, Γαλλία, Ελλάδα, 2024

Σκηνοθεσία: Αντρέι Τανάσε

Παίζουν: Καταλίνα Μόγκα, Πολ Ιπάτε, Άλεξ Βέλεα

Διανομή: Filmcenter TRIANON

===

Deadpool & Wolverine

Περιπέτεια με αμφιλεγόμενο χιούμορ, που έχει διχάσει τους παραγωγούς επειδή ταινίες του μαρβελικού σύμπαντος (Wolverine) είναι χαρακτηρισμένες μέχρι και PG-13 (Συνοδεία Γονέα για τους κάτω των 13 ετών), ενώ αυτές του Deadpool είναι Ακατάλληλες. Εντούτοις κυκλοφορεί, με κάποιο συμβιβασμό στο περιεχόμενο, που επέβαλε η Disney (και τα ταμεία θα ξαναγεμίσουν).

Ο Γουέιντ Γουίλσον (τον υποδύεται ο Ράιαν Ρέινολντς) έχει αφήσει στην άκρη την αμφίεση του Deadpool και έχει αποσυρθεί για να κλείσει τις συναισθηματικές του πληγές. Αλλά μια γραφειοκρατική οργάνωση πέρα από χρόνο και τόπο τον εξαναγκάζει να επιστρέψει στη δράση, αφού το σύμπαν αντιμετωπίζει μια νέα ασύμμετρη απειλή. Όσο βαριεστημένα δέχεται αυτός την αποστολή του, άλλο τόσο επιφυλακτικά αποδέχεται να σταθεί στο πλάι του, ο Wolverine (τον υποδύεται ο Χιού Τζάκμαν), με τον οποίο πρέπει να βρουν κοινούς τόπους συνεννόησης, εάν θέλουν να σωθεί το σύμπαν.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Κωμωδία, 127΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Σον Λέβι

Παίζουν: Ράιαν Ρέινολντς, Χιού Τζάκμαν, Έμα Κόριν

Διανομή: Feelgood

===

Όλα για τη μητέρα μου – Todo sobre mi madre (Επαν.)

Μια συγκινητική και ταυτόχρονα προκλητική ταινία του Αλμοδόβαρ, για τη μητρότητα, την ταυτότητα, τη φιλία και την απώλεια.

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία της Μανουέλα (Σεσίλια Ροθ), μιας νοσοκόμας και μητέρας που χάνει τον γιο της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μετά τον θάνατο του γιου της, αποφασίζει να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να βρει τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος πλέον ζει ως Λόλα, μια τρανσέξουαλ γυναίκα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής της, η Μανουέλα συναντά μια σειρά από διαφορετικούς χαρακτήρες, όπως την Χούμα Ρόχο (Μαρίζα Παρέδες) μια διάσημη ηθοποιό, την Ρόζα (Πενέλοπε Κρουζ) μια μοναχή και μια άλλη τρανσέξουαλ γυναίκα, χαρακτήρες που όλοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ζωής της.

Ο Αλμοδόβαρ χρησιμοποιώντας ζωντανά χρώματα, εκφραστικούς χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα, έχει δημιουργήσει μια ταινία, που παρακολουθείται με τεράστιο ενδιαφέρον. Με αναφορές στον Λόρκα, στο «Όλα για την Εύα» και στο «Λεωφορείο, ο Πόθος», έχει λάβει πλήθος βραβείων, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και παραμένει μια από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες ταινίες του, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι του ισπανικού κινηματογράφου.

INFO

Είδος: Δράμα, 101΄

Χώρα: Ισπανία, 1999

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ηθοποιοί: Σεσίλια Ροθ, Μαρίζα Παρέδες, Πενέλοπε Κρουζ, Αντόνια Σαν Χουάν, Καντέλα Πένια

Διανομή: Rosebud .21

===

Ουγκέτσου Μονογκατάρι – Ugetsu Monogatari (Επαν.)

Μια δραματική ταινία για την απληστία, τη φιλοδοξία, τη ματαιότητα των υλικών επιθυμιών και την καταστρεπτική δύναμη του πολέμου.

Σε ένα χωριό της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, δύο αδέρφια διακινδυνεύουν τις οικογένειες και τις ζωές τους, για να ακολουθήσουν τις εμμονές τους. Ο Γκεντζούρο (Μασαγιούκι Μόρι), είναι ένας φτωχός αγγειοπλάστης, που ονειρεύεται καλλιτεχνική δόξα και πλούτη, ενώ ο αδερφός του, Τομπέι (Σακάε Οζάουα), θέλει να γίνει ένας ένδοξος σαμουράι. Αποφασίζουν να κατευθύνουν προς την πόλη, χωρίς τις οικογένειές τους, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Όταν βρεθούν κοντά στην πραγμάτωση των στόχων τους, ο πρώτος θα πέσει θύμα της γοητείας της πριγκίπισσας Ουακάσα (Ματσίκο Κίο) κι ο άλλος θα ανακαλύψει ότι η γυναίκα του έχει γίνει πόρνη.

Ο Κέντζι Μιζογκούτσι με μια εξαιρετική εικαστική οπτική και με τη χρήση των μαγικών ρεαλιστικών στοιχείων, καθώς και με την ενσωμάτωση της ιαπωνικής παραδοσιακής αισθητικής, καταφέρνει να συνδυάζει το υπερφυσικό με το ρεαλιστικό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι ταυτόχρονα ποιητική και απόκοσμη.

Συνολικά η ταινία, η οποία έχει λάβει ευρεία αναγνώριση και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, μας προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στη φύση των ανθρώπινων επιθυμιών και τις συνέπειες τους. Case study που δεν χάνεται.

INFO

Είδος: Δράμα, 96΄

Χώρα: Ιαπωνία, 1953

Σκηνοθεσία: Κένζι Μιζογκούτσι

Παίζουν: Μασαγιούκι Μόρι, Ματσίκο Κίο (πριγκίπισσα Ουακάσα), Κινούγιο Τανάκα (Μιγιάγκι), Σακάε Οζάουα, Μιτσούκο Μίτο

Διανομή: New Star

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ