Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ηλ. Σταμέλος στην ΠΕΔΑ: «Είναι γνωστό σε όλες και όλους ότι χωρίς χρηματοδότηση δε γίνεται τίποτα!»

Στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της Αττικής στάθηκε χθες 23 Ιούλη με την τοποθετήσή του ο Δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει και υλοποιήσει  μεταρρυθμίσεις με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, η μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησή  της ΝΔ. Το τελευταίο διάστημα ακούμε για νέες θεσμικές αλλαγές… Μεταρρυθμίσεις έχουμε πολλές αλλά στην τοπική διοίκηση η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλά και οξυμένα προβλήματα με άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο τόσο στους δημότες όσο και στους εργαζόμενους στους δήμους.

Μεταφέρονται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες με χαμηλότερη χρηματοδότηση και λιγότερο προσωπικό και μέσα. Φυσικά υπάρχουν και τοπικές ιδιομορφίες αλλά σε γενικές γραμμές τα προβλήματα αυτά αφορούν όλους τους δήμους της Αττικής και της χώρας και με αυτήν την έννοια έχει μεγάλη αξία τι στάση κρατάει η κάθε Δημοτική Αρχή απέναντι στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια στον χώρο ευθύνης της».

Ως προς την οικονομική κατάσταση τόνισε:

«Η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι τραγική και είναι γνωστό σε όλες και όλους ότι χωρίς χρηματοδότηση δε γίνεται τίποτα!

  • Οι ΚΑΠ είναι καθηλωμένες με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους (ν 3852/2010) έπρεπε να πάρουμε 8,5 δις και παίρνουμε 2,3 δις.
  • Έχουμε  αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων, που έπρεπε να τις πάρουν και δικαιούνται και περισσότερα,  χωρίς να συνοδεύονται όμως από αύξηση των ΚΑΠ. Για παράδειγμα η μισθοδοσία επιβάρυνε τον Δήμο Καισαριανής κατά 510.000 ευρώ.
  • Έχουμε συνεχή αύξηση του κόστους της αποκομιδής. Στον Δήμο της Καισαριανής πληρώθηκαν στον ΕΣΔΝΑ το 2023 634.428 ευρώ και το 2018 501.902 ευρώ, δηλαδή αύξηση 26% .
  • Για το τέλος ταφής ο Δήμος Καισαριανής  θα δώσει για το 2024 400.000 ευρώ ενώ το ποσό θα συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το 2027.
  • Αύξηση των τιμολογίων σε ρεύμα, πετρέλαιο κ.λπ. που επιβαρύνουν και αυτά τον προϋπολογισμό κάθε Δήμου.
  • Η τακτική ετήσια χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τις ανάγκες μισθοδοσίας και φτάνουμε στο σημείο να «ζητιανεύουμε» μια επιπλέον δόση ΚΑΠ μήπως και βγει για λίγο ο λογαριασμός».

Σχετικά με το προσωπικό είπε:

«Έχουμε μείωση προσωπικού. Οι Δήμοι λειτουργούν με έκτακτο προσωπικό, με προσωπικό με δικαστικές αποφάσεις. Στην Καισαριανή το προσωπικό με αυτές τις σχέσεις είναι 40%.

Δεν προβλέπονται  προκηρύξεις σε κρίσιμους τομείς όπως καθαριότητα ,πράσινο, πολιτική προστασία. Ακόμα και ο προγραμματισμός που μας ζητάτε να κάνουμε στην λογική «ένας προς έναν» είναι στον αέρα ενώ οι συνταξιοδοτήσεις τρέχουν.

Αυτοί οι διαγωνισμοί που είναι να πραγματοποιηθούν καθυστερούν να γίνουν. Για παράδειγμα ο διαγωνισμός για αρχιτέκτονες του 2022 ακόμα δεν έχει προκηρυχτεί.

Την ίδια στιγμή ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα ο δρόμος για παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες στο όνομα της υποστελέχωσης».

Για την ανακύκλωση:

«Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν το θράσος να υψώνουν τη σημαία της ανακύκλωσης. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Το μεγαλύτερο ποσοστό των  σκουπιδιών θάβεται.  Η όποια ανακύκλωση αναπτύσσεται ως επικερδής μπίζνα, που εκμεταλλεύεται τη διάθεση των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν σε αυτήν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα του κεφαλαίου και το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η χωριστή συλλογή και μεταφορά  μετακυλίεται μέσω της τοπικής  φορολογίας στον λαό.

Την ίδια στιγμή όχι μόνο δε κλείνει αλλά επεκτείνεται το διαχρονικό έγκλημα της χωματερής στη Φυλή και πριμοδοτείται η καύση».

Έπειτα απευθυνόμενος στον Υπουργό τόνισε:

«Τα θέματα αυτά κ υπουργέ τα γνωρίζεται πολύ καλά. Έχουν τεθεί επανειλημμένα τόσο σε διαδικασίες της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ όσο σε συναντήσεις που πραγματοποιείτε με δημοτικές αρχές. Παίρνουμε υποσχέσεις  οι οποίες παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και την ίδια στιγμή τα προβλήματα οξύνονται.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και μας λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Την ίδια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του 2024 το  πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 3 δις ευρώ. Έχουμε υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων (6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους – συνολικά 62,9 δισ. – σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δις).

Ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά θα «ματώσουν», στον προϋπολογισμό για το 2024 προβλέπονται φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και εκλεκτούς, για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους τραπεζικούς ομίλους. Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).

Ενώ ο λαϊκός κόσμος σκέφτεται δυο και τρείς φορές να ανάψει μια ώρα το κλιματιστικό για να πάρει μια ανάσα δροσιάς, τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας είναι τεράστια. Υπάρχουν επίσης χρήματα για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς και την τροφοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο η φρεγάτα που έχουμε στείλει  στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Για τους δήμους όμως και τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού χρήματα δεν υπάρχουν παρά μόνο υποσχέσεις και χτυπήματα στην πλάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω θέρους και συνεχόμενου καύσωνα τα χρήματα για την πυροπροστασία δε φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη.

Απαιτούμε τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα μας».

Τέλος ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα μεταξύ άλλων:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών και άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

Εδώ και τώρα πρέπει να οργανωθεί η διεκδίκηση, δεν μπορεί το μάρμαρο να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους και όλοι όσοι κατοικούν και εργάζονται σε αυτούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ