Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιάννης Τομπούλογλου στην «Α»: Με έργα στρέφουμε την πόλη προς την ανάπτυξη

Τον δικό του απολογισμό έργου και δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 κάνει ο επικεφαλής της νέας διοίκησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Αφήνοντας αρκετές αιχμές για όσα παρέλαβε από την απελθούσα διοίκηση του Δήμου, ο νέος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου περιγράφει με άρθρο του στην εφημερίδα μας τις άμεσες προτεραιότητες που έθεσε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής, καθώς και τα έργα και τις δράσεις της σε αυτό το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας πενταετούς δημοτικής θητείας.

Οι προτεραιότητες της διοίκησης που ανέλαβε στις αρχές του 2024 είναι ένα μείγμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, χάρη στις οποίες κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών και της κατάστασης που βρήκαμε στον Δήμο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Παραλάβαμε ένα Δήμο χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς καν ένα λογιστή μεταξύ των εργαζομένων του ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στη σύνταξή του, χωρίς ψηφισμένα ανταποδοτικά τέλη, με τα ταμεία κυριολεκτικά άδεια, με τις παιδικές χαρές χωρίς καμία ασφάλεια για τα παιδιά μας και βέβαια χωρίς πιστοποίηση· έναν Δήμο πλήρως αποκομμένο από την τοπική κοινωνία, εντελώς απροετοίμαστο να φιλοξενήσει τον τελικό του Conference League στην πόλη μας, με κάδους βρώμικους και γεμάτους σκουπίδια ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Οι σχέσεις της πρώην διοίκησης με τους εργαζόμενους ήταν η χειρότερη δυνατή, κάτι που χρειάστηκε εμείς να βελτιώσουμε μόλις αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

Συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Με μια φράση, παραλάβαμε ένα Δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εξηγήσαμε στους δημότες μας, πιστεύω πειστικά, ότι αυτή η κατάσταση υποχρεώνει τη διοίκηση του Δήμου να λειτουργήσει αυτή την πρώτη χρονιά, στα όρια των δυνατοτήτων που μας επέβαλε η κατάσταση την οποία παραλάβαμε. Είπαμε σε όλους τους τόνους ότι ο φετινός είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης, με σκοπό να «συνεφέρουμε» τα οικονομικά του Δήμου και ότι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα απεικονίζει πραγματικά τις δυνατότητες και τις προτεραιότητές μας θα είναι αυτός του 2025.

Πρώτο δείγμα γραφής τα Κούλουμα

Στο μεταξύ, από τον πρώτο μήνα μας στη διοίκηση, αρχίσαμε την προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος εγκατάλειψης και παραίτησης που επικρατούσε στην πόλη. Χωρίς ο Δήμος να ξοδέψει ούτε ευρώ, αφού άλλωστε δεν είχαμε προϋπολογισμό, με την πολύτιμη συνεργασία επαγγελματιών εστίασης που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καλέσαμε τα σχολεία της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας να γιορτάσουμε τα Κούλουμα στο κέντρο της πόλης. Πάνω από 700 παιδιά στελέχωσαν ομάδες μεταμφιεσμένων και κατέκλυσαν την πλατεία Πατριάρχου και τις γύρω περιοχές, μαζί με περίπου 4.000 συμπολίτες μας που ξεφάντωσαν, δείχνοντας πόσο πολύ έχει ανάγκη η πόλη μας τέτοιες δράσεις. Αντίστοιχα γεμάτος ήταν και ο χώρος της λίμνης του Άλσους όπου γιορτάσαμε την Καθαρά Δευτέρα.

Παιδικές χαρές, Conference, πολιτισμός

Νωρίτερα είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε χορηγίες με τις οποίες αποκαταστήσαμε το σύνολο των παιδικών χαρών της πόλης και φυσικά πήραμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ώστε τα μικρά παιδιά να χαίρονται το παιχνίδι τους σε συνθήκες ασφάλειας. Η συμμετοχή του Δήμου στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του τελικού του Conference League ήταν υποδειγματική και μόνον επαίνους συγκεντρώσαμε από τους διοργανωτές. Κι ακολούθησε το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, υπενθυμίζω σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά του Δήμου μας, γιατί είναι προσωπική μου μέριμνα η τόνωση της κοινωνικής ζωής στην περιφέρεια της πόλης, όχι μόνο στο κέντρο της. Πολύ αξιόλογες ταινίες προβάλλονται στον δημοτικό μας κινηματογράφο στο Άλσος, κι άλλες σε διάφορες πλατείες, ενώ σε κάθε γειτονιά τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραστάσεις Καραγκιόζη.
Μια και μιλώ για τα μικρά παιδιά, είναι σημαντικό να τονίσω και πάλι ότι κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις βρεφών στους σταθμούς μας, κάτι που είναι απόλυτη ανάγκη για όλες, σχεδόν, τις νέες οικογένειες της πόλης.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό

Ήταν, ωστόσο, μια κορυφαία δέσμευσή μου ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο της πρώτης μας χρονιάς, θα φρόντιζα προσωπικά και σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, να ξεμπλοκάρει και να ξεκινήσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο υποδομής της οδού Σκρα, που θα βάλει τέλος στις εικόνες ντροπής που βλέπουμε κάθε φορά που η περιοχή πλημμυρίζει λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Πράγματι μέσα στον Μάρτιο ξεκίνησε το έργο με την αποφασιστική κίνηση της Περιφέρειας, και ήδη αυτό εξελίσσεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ώστε μετά το καλοκαίρι του 2025 να έχει ολοκληρωθεί. Και τότε, οι κάτοικοι της βόρειας Φιλαδέλφειας δεν θα κινδυνεύουν να ξαναδούν, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τα αυτοκίνητά τους να παρασύρονται. Κι όλοι εμείς δεν θα ξαναδούμε εικόνες βγαλμένες από τις βραζιλιάνικες φαβέλες ή τις υποβαθμισμένες περιοχές της Μανίλας, μετά από νεροποντές. Εικόνες που μας προσβάλλουν, γιατί επί δυόμιση δεκαετίες η πόλη μας κι η Περιφέρεια δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν αυτό το έργο πνοής. Εμείς, με μπροστάρη τον Νίκο Χαρδαλιά, το ξεκινήσαμε και θα το φέρουμε σε πέρας μέσα στις προθεσμίες, όπως φαίνεται από την πρόοδο των εργασιών ως τώρα.

Καθαριότητα – πράσινο

Στο πεδίο της καθημερινότητας, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της καθαριότητας σε κάθε γειτονιά του Δήμου, όχι μόνο στα κεντρικά του σημεία, αλλά κι εκεί που πολλοί αποκαλούν «ξεχασμένη Φιλαδέλφεια» και «ξεχασμένη Χαλκηδόνα». Έχει ήδη προχωρήσει ο διαγωνισμός για 1.000 νέους κάδους απορριμμάτων, ενώ αναμένουμε και τις προσλήψεις 17 ατόμων στον τομέα αυτό, που έχουν ήδη εγκριθεί. Ήδη από τις αρχές Ιουνίου ξεκινήσαμε να πλένουμε τους κάδους σε όλη την πόλη. Αυξήσαμε τα δρομολόγια των φορτηγών που διακομίζουν τα πράσινα απορρίμματα. Προστατεύουμε, φροντίζουμε και ενισχύουμε το πράσινο, τόσο στο Άλσος, τον πολύτιμο αυτό πνεύμονα για τον Δήμο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον αστικό μας ιστό.

Για τα 100 χρόνια μας

Τέλος, αξιοποιούμε την ευκαιρία που μας δίνει η επέτειος των 100 ετών από την ίδρυση της Νέας Φιλαδέλφειας κι αργότερα της Νέας Χαλκηδόνας. Η πόλη μας κτίστηκε και κατοικήθηκε στην τριετία 1924-1927 από κατατρεγμένους πρόσφυγες, γι’ αυτό και ο εορτασμός μας θα εκτείνεται έως το 2027. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να κινητοποιήσουμε όλες τις ενεργές δυνάμεις της πόλης μας, τους εθελοντές, τη νέα γενιά της μέσα από τις σχολικές κοινότητες, τους ερευνητές, ώστε η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων το 2027 να προσλάβει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα.

Για όλα τα παραπάνω, επικοινωνώ καθημερινά με τους συνδημότες μου, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, ακούω τον σφυγμό της πόλης και λαμβάνω τα μηνύματα των πολιτών. Βρίσκομαι καθημερινά στις γειτονιές της, γιατί θέλω να έχω προσωπική γνώση και αντίληψη της εξέλιξης των θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Κι έτσι θα συνεχίσω, όσο οι πολίτες της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ