Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

DEMO: Δύναμη προόδου στον κλάδο φαρμάκου

Σε μια εποχή που η Ελλάδα διαμορφώνει μια νέα, σύγχρονη ταυτότητα και διεκδικεί μια ισχυρή θέση στο διεθνές σκηνικό, η DEMO με τις επενδύσεις της προσδοκά να είναι μια δύναμη προόδου σε αυτή την εθνική προσπάθεια

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ είναι μια αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Με πολύχρονη ιστορία καινοτομίας και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 3.300 επώνυμα σκευάσματα παγκοσμίως και διαρκώς επεκτείνεται, η DEMO αποτελεί κορυφαία δύναμη στον κλάδο των φαρμάκων.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στα ενέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα, κατέχοντας ηγετική παρουσία στην ελληνική αγορά ενέσιμων νοσοκομειακών προϊόντων και διεθνή παρουσία σε 86 χώρες.

Το εργοστάσιο της εταιρείας, στο Κρυονέρι Αττικής, είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη στην παραγωγή ενέσιμων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις 66.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν 4 παραγωγικές μονάδες και πάνω από 5.000 τ.μ. εργαστήρια έρευνας και ποιοτικού ελέγχου. Η DEMO απασχολεί σήμερα πάνω από 1.500 εργαζόμενους σε Αττική και Θεσσαλονίκη και είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών.

Η εταιρεία παράγει ελληνικά φάρμακα με παγκόσμια εμβέλεια σε υπερσύγχρονες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις κι έχει ευρεία δραστηριότητα διεθνώς, εξάγοντας πάνω από το 80% της ετήσιας παραγωγής της στις 5 ηπείρους, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το όραμα που οδηγεί την εταιρεία παραμένει αναλλοίωτο από την ίδρυσή της· η δημιουργία ενός κόσμου με πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικών δυνατοτήτων, καθώς το δικαίωμα στην υγεία δεν πρέπει να έχει σύνορα.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα

Το 2021 η DEMO ανακοίνωσε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027 και περιλαμβάνει επενδύσεις σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς: την αύξηση της υπάρχουσας παραγωγικής δυναμικότητας, την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών χημικής προέλευσης, την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης καθώς και την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ολοκληρωθεί το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης 2.500 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση στην Τρίπολη, για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας για παραγωγή πρώτων υλών και τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Ακόμα, η εταιρεία θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με την κατασκευή του πρώτου σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής και τη δημιουργία Βιοακαδημίας Φαρμάκων, όπου μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στη νέα αυτή τεχνολογία.

Το πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο της DEMO αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% του συνόλου των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο επενδύσεων, διάρκειας έξι ετών, ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά € 1,13 δισ. και να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Την ίδια στιγμή, η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη, συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας. Ακολούθως, η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται, θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας, στα νέα εργοστάσια στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους θα παράγουν για πρώτη φορά δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε βιομηχανική κλίμακα.

Επιπλέον, το επενδυτικό πρόγραμμα της DEMO αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων, ενώ θα της επιτρέψει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της υγείας.

Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα έως το 2027 να καλύψει μέχρι και το 20% των νοσοκομειακών αναγκών σε όλη την Ευρώπη.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα διαμορφώνει μια νέα, σύγχρονη ταυτότητα και διεκδικεί μια ισχυρή θέση στο διεθνές σκηνικό, η DEMO με τις επενδύσεις της προσδοκά να είναι μια δύναμη προόδου σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Η εταιρεία δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, αναπτύσσει εφαρμοσμένη καινοτομία που απαντά στις ανάγκες και εστιάζει στην παραγωγική επάρκεια που εξασφαλίζει προσιτή υγεία πρώτης γραμμής για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ