Στην οικοδόμηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, προχωρεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο -μέχρι σήμερα- πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και σε αυτό που αφορά στην ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα των δημοσίων συστημάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το έλλειμμα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση προχωρεί σε προσλήψεις -τις περισσότερες από την ίδρυση του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό- μόνιμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η άσκηση ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ – κάτι το οποίο απαγορευόταν, ενώ δίδεται η δυνατότητα και στους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ.
Στη συνέντευξή του προς την ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά ακόμη για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή – έχουν γίνει περισσότερα από 2.000, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει την έγκριση της Ε.Ε. για να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Στόχος του -όπως αναφέρει- είναι, το 2025, το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Τέλος, ο υπουργός Υγείας δεν κρύβει την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών Covid, συνιστώντας στους πολίτες και δη σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να είναι πολύ προσεκτικοί.
Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Κύριε Υπουργέ, έχετε αναλάβει ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο, τη στιγμή που η υγεία δεν είναι μόνο στην κορυφή των θεμάτων για τους πολίτες, αλλά έχει τεθεί ως κεντρική προτεραιότητα από την ίδια την κυβέρνηση σε αυτή την τετραετία. Τι έχει αλλάξει έως σήμερα στο ΕΣΥ, πόσο έχουν αντιμετωπιστεί τα μεγάλα ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού και κυρίως, πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμα για να πούμε ότι θα έχουμε ένα επαρκές νοσοκομειακό σύστημα που δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη;
Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο που πραγματικά προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα είναι δίπλα στον πολίτη και θα του παρέχει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Προχωράμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και στη μεγαλύτερη αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Κάνουμε τις περισσότερες προσλήψεις μονίμου προσωπικού από την ίδρυσή του. Έχουμε ήδη προκηρύξει 700 θέσεις γιατρών, 2.500 θέσεις νοσηλευτών και 1.400 θέσεις λοιπού προσωπικού. Δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και τη δυνατότητα ιδιωτών να δουλεύουν στο ΕΣΥ.
Ο στόχος μου είναι, το 2025, το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο όσον αφορά στις εφημερίες, τα επείγοντα, τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού του clawback στο φάρμακο, τον τρόπο περιορισμού της δαπάνης στα διαγνωστικά και τον τρόπο που θα γίνονται γρηγορότερα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.
Αναφέρατε πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σήμερα ως υπουργός Υγείας ως προς το ΕΣΥ είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά, και πόσοι νέοι γιατροί και νοσηλευτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου χρειάζονται τα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να λειτουργούν με επάρκεια;
Το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Δημόσια Συστήματα Υγείας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς αυτό το φαινόμενο πλήττει περισσότερο τις χώρες του Νότου από τις χώρες του Βορρά, καθώς οι χώρες του Βορρά μπορούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα και συνεπώς, να προσελκύσουν περισσότερους γιατρούς εις βάρος των χωρών του Νότου. Άρα, αυτό επιτείνει το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και στην Ελλάδα.
Τα κενά που εντοπίζουμε είναι κυρίως οι ειδικότητες των παθολόγων και γενικών γιατρών, των αναισθησιολόγων, των ακτινολόγων και των παιδιάτρων. Αυτές είναι οι βασικές ιατρικές ειδικότητες που υπάρχει σημαντικό έλλειμμα και μέσα στο ΕΣΥ.
Προκηρύσσουμε φυσικά θέσεις, αλλά πολλές από αυτές κυρίως στα Περιφερειακά Νοσοκομεία βγαίνουν διαρκώς άγονες. Θα χρειαζόμασταν συνολικά περίπου 15.000 επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές για να πούμε ότι το σύστημα θα λειτουργούσε με επάρκεια.
Το μεγαλύτερο ζήτημα με τις ελλείψεις γιατρών εντοπίζεται στα νησιά και τις άγονες περιοχές. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Με την Υπουργική Απόφαση που θα υπογράψουμε, αυξάνουμε τα κίνητρα για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι. Θα τους δίνονται 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε και έτσι να συγκεντρώνουν ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα, πιστεύω πως θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό.
Τι γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία; Είστε ικανοποιημένος από τον αριθμό των απογευματινών χειρουργείων που έχουν γίνει από όταν τέθηκε σε ισχύ η λειτουργία τους; Πότε θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που έχετε εξαγγείλει;
Τα απογευματινά χειρουργεία πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Έως τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000 διενεργηθέντα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η επιτυχία του μέτρου θα φανεί σε έναν χρόνο όπου θα έχουν μπει πλέον σε μια ροή. Όμως είμαι υπερήφανος που μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες πάνω από 2.000 άτομα χειρουργήθηκαν. Πιστεύω ότι σύντομα θα λάβουμε και την πολυπόθητη έγκριση από την Ε.Ε. για να ξεκινήσουμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.
Σας ανησυχεί η αύξηση στα κρούσματα Covid; Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ισχυρό κύμα μέσα στο καλοκαίρι με την έλευση των τουριστών;
Δυστυχώς, η αύξηση του Covid έχει ξεκινήσει νωρίς φέτος και θέλω να καλέσω τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες. Ελπίζω να έχουν εμβολιαστεί όλοι και να έχουν ακούσει τις συμβουλές που τους δίναμε όλο τον χειμώνα.
Το clawback έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» για τη φαρμακοβιομηχανία και τους παρόχους. Με μια ρεαλιστική προσέγγιση, σε τι βάθος χρόνου θα μπορούσε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση;
Μια από τις κύριες αποστολές μου στη δεύτερη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας είναι ο έλεγχος του clawback. Είναι λίγο ειρωνεία, γιατί η κύρια αποστολή μου στην πρώτη θητεία μου ήταν η δημιουργία του clawback. Δυστυχώς, τη δεκαετία που μεσολάβησε κατέστη ανεξέλεγκτο και πλέον έχει τοξικές παρενέργειες που πρέπει να τις ελέγξουμε. Λαμβάνουμε πολλά διαρθρωτικά μέτρα, η αγορά τα γνωρίζει και ήδη έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα. Ο ΕΟΦ παίζει κομβικό ρόλο μέσα σε αυτό το σχέδιο.
Πώς κινείται η φαρμακευτική δαπάνη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και ποιες είναι οι προσδοκίες μέχρι το τέλος του έτους;
Στόχος μας για το τρέχον έτος είναι η μείωση των επιστροφών κατά 300 εκατομμύρια. Προς επίτευξη του στόχου έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων, ορισμένα και δύσκολα. Η εικόνα το πρώτο εξάμηνο αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας να επιτύχουμε τον στόχο.
Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Υγείας είναι κατά γενική ομολογία βασικό ζητούμενο. Ωστόσο, εξίσου σημαντική κρίνεται και η αποδοτικότερη διαχείριση των ήδη διαθέσιμων πόρων. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η εφαρμογή των κλειδωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, οι κλειστοί προϋπολογισμοί μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, τα registries των καρκινοπαθών είναι μέτρα που οδηγούν στην ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Ποιο είναι το σχέδιό σας σήμερα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχει ως επίκεντρο τον προσωπικό γιατρό, τον προσωπικό φάκελο ασθενούς, συγκεκριμένους δείκτες αποδοτικότητας των προσωπικών γιατρών και την παρακολούθηση της υγείας του καθενός μας από τη γέννησή του μέχρι τον θάνατό του με απόλυτη ακρίβεια. Με σχέδιο και εντατική δουλειά, θα έχουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αξίζουν οι συμπολίτες μας.
Ήσασταν υπουργός Υγείας και το 2014. Δέκα χρόνια μετά τι έχει αλλάξει στο ΕΣΥ; Ακόμα οι μέσοι όροι μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι πολύ χαμηλοί.
Δεν έχει καμία σχέση το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα με το 2014. Το 2023 οι δαπάνες συνολικά του ΕΣΥ ήταν πάνω από το 50% απ’ ότι το 2014. Το προσωπικό είναι περισσότερο, οι αμοιβές τους καλύτερες και η διαθεσιμότητα υλικών και αγαθών πολύ μεγαλύτερη. Δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση και με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουμε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ένα νέο ΕΣΥ.