Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταινίες που θα σας ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη οθόνη

Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος

Ενδιαφέρουσες γαλλικές παραγωγές (σε δυο από αυτές πρωταγωνιστεί η εξαίρετη Σεσίλ ντε Φρανς), μια κωμωδία από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και αρκετές ενδιαφέρουσες επαναλήψεις περιλαμβάνει η κινηματογραφική εβδομάδα 1 – 7 Αυγούστου 2024 (για όσους έμειναν στην πόλη).

Δεύτερος γύρος – Second tour

Μια πολιτική φαντασία με στοιχεία θρίλερ και σάτιρας για την πολιτική, το ρόλο των μέσων ενημέρωσης και την επιρροή τους στις εκλογές και το πώς κάποια μυστικά (και σκάνδαλα) μπορούν να επηρεάσουν τις προσωπικές καριέρες και τις πολιτικές εξελίξεις.

Στη Ναταλί Ποβ μια ασυγκράτητη πολιτική συντάκτρια (Σεσίλ ντε Φρανς), που έχει υποβαθμιστεί σε αθλητικογράφο, αναθέτουν να καλύψει την προεκλογική καμπάνια του Πιέρ Ενρί Μερσιέ επικρατέστερου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές (Αλμπέρ Ντιποντέλ). Ο Μερσιέ είναι ένας γοητευτικός πενηντάρης, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες οικογένειες του τόπου, ο οποίος από τα πρώτα πλάνα της ταινίας διασώζεται από μια «τυχαία» έκρηξη φυσικού αερίου. Ύστερα από αυτό και από μια σειρά άλλων «συμπτώσεων», η έρευνα της Ναταλί θα στραφεί στο παρελθόν του υποψηφίου, που θα φέρει στο φως τελείως αναπάντεχα γεγονότα, πέραν του γεγονότος ότι η Ναταλί τον είχε γνωρίσει παλιότερα, που δίνει και μια νότα ρομαντισμού στο πολιτικό θρίλερ.

Δίπλα στην Σεσίλ ντε Φρανς, ο Νικολά Μαριέ υποδύεται έναν καμεραμάν που την συνοδεύει μιλώντας συνεχώς με ποδοσφαιρικούς όρους και δίνοντας -αυτό κυρίως- την κωμική νότα της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης (που μας είχε χαρίσει το «Αντίο ηλίθιοι») σεναριογράφος και πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ταινία, καταφέρνει να ισορροπεί στοιχεία κωμωδίας  με μια κριτική και καυστική ματιά στη σύγχρονη κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Γαλλίας.

Βλέπεται ευχάριστα.

INFO

Είδος: Κωμωδία, 95′

Χώρα: Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Αλμπέρ Ντιποντέλ

Παίζουν: Σεσίλ ντε Φρανς, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Νικολά Μαριέ

Διανομή: Weirdwave

===

Δύο προς ένα – Zwei zu eins

Μια κωμωδία καταστάσεων, με φόντο την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που έφερε το τέλος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθιστώντας ταυτόχρονα το νόμισμά της εντελώς αχρείαστο.

Καλοκαίρι 1990, Ανατολική Γερμανία. Μέσα στο ευρύτερο χάος που επικρατεί στη χώρα από το γκρέμισμα του Τείχους και την πτώση του κομμουνισμού, η Μάρεν, ο Ρόμπερτ και ο Φόλκερ ανακαλύπτουν τυχαία ότι τεράστιοι σωροί χαρτονομισμάτων έχουν καταχωνιαστεί σε μια παλιά σήραγγα ορυχείου για να σαπίσουν. Οι τρεις τους θα πάρουν την πρωτοβουλία να …απελευθερώσουν μερικά εκατομμύρια από την κρυψώνα τους και θα σκαρφιστούν ένα ιδιοφυές σύστημα μαζί με φίλους και γείτονες για να τα ξοδέψουν σε διάφορα αγαθά και να καταφέρουν, στον επερχόμενο καπιταλισμό, ένα γερό χτύπημα «από μέσα».

INFO

Είδος: Κωμωδία, 116΄

Χώρα: Γερμανία, 2024

Σκηνοθεσία: Νάτια Μπρούνκχορστ

Παίζουν: Σάντρα Ούλερ, Μαξ Ρίμελτ, Ρόναλντ Ζέρφελντ, Ούρσουλα Βέρνερ, Πέτερ Κουρθ, Μάρτιν Μπράμπαχ

Διανομή: Rosebud.21

===

Μόνοι στη Νέα Υόρκη – Daddio

Μια ταινία για την ανθρώπινη επαφή, τη μοναξιά και τις προσωπικές αποκαλύψεις, που μπορεί να προκύψουν σε συναντήσεις με αγνώστους.

Νέα Υόρκη. αεροδρόμιο JFK, νύχτα. Μια νεαρή γυναίκα (Ντακότα Τζόνσον) μπαίνει στο πίσω κάθισμα ενός ταξί, ο ταξιτζής (Σον Πεν) ξεκινάει την κούρσα, και καθώς οι δυο τους κατευθύνονται προς το Μανχάταν, ξεκινούν μια απροσδόκητη συζήτηση.

Η σκηνοθεσία της Κρίστι Χολ εστιάζει στις λεπτομέρειες των διαλόγων και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων, δίνοντας έμφαση στις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις, προσφέροντας μια βαθιά και συναισθηματική εμπειρία.

Ο Σον Πεν στα καλύτερά του και η Ντακότα Τζόνσον, με την μεταξύ τους χημεία διατηρούν ακέραιο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το φινάλε.

INFO

Είδος: Δράμα, 101΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Κρίστι Χολ

Παίζουν: Ντακότα Τζόνσον, Σον Πεν

Διανομή: Spentzos Film

===

Η μούσα του Μπονάρ – Bonnard: Pierre et Marthe

Μια ταινία για την αγάπη, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, η οποία εστιάζει στη ζωή του Γάλλου ζωγράφου Πιέρ Μπονάρ και της συντρόφου του, Μάρτ. Εξερευνά τη σχέση τους, την προσωπική τους ζωή και την επιρροή που είχε η Μάρτ στο έργο του.

Ο Μαρτέν Προβόστ ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και το έργο του Μπονάρ και καταφέρνει να αποτυπώσει με μια ιδιαίτερη αισθητική άποψη (χάρη και στη φωτογραφία του Γκιγιόμ Σιφμάν), τη δυναμική μεταξύ τους και το πώς αυτή επηρεάζει τη δημιουργική διαδικασία.

INFO

Είδος: Αισθηματικό, Δράμα, Βιογραφία, 122΄

Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2023

Σκηνοθεσία: Μαρτάν Προβόστ

Παίζουν: Σεσίλ ντε Φρανς, Βενσάν Μανσέιν, Στέισι Μάρτιν, Ανούκ Γκρίνμπεργκ,

Διανομή: Cinobo

===

Τύχη να σου πετύχει – Heureux gagnants

Μια μαύρη κωμωδία που εξερευνά το θέμα του αιφνίδιου πλουτισμού και των αναπάντεχων συνεπειών του, αγγίζοντας τα όρια του σουρεαλισμού. Η ταινία ακολουθεί διαφορετικούς χαρακτήρες που κερδίζουν υπέρογκα ποσά στο λόττο και στην προσπάθειά τους να τα διαχειριστούν κάνουν τη ζωή τους πραγματική κόλαση.

INFO

Είδος: Κωμωδία, 103΄

Χώρα: Γαλλία, 2024

Σκηνοθεσία: Μαξίμ Γκοβάρ, Ρομέν Τσοέ

Παίζουν: Φαμπρίς Εμπουέ, Οντρέ Λαμί, Ανούκ Γκρίνμπεργκ, Πολίν Κλεμάν, Λουίζ Γκολντεφί

Διανομή: Feelgood

===

Doraemon the movie: Nobita’s Earth Symphony

Δημιουργημένο από τον Φούτζικο Φ. Φούτζιο το 1969, το Doraemon αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μάνγκα και άνιμε με τεράστια επιτυχία στις ασιατικές χώρες.

Η μουσική είναι μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά τι θα συνέβαινε αν εξαφανιζόταν; O Doraemon ένα μπλε ρομπότ σε μορφή γάτας, ο Νόμπιτα ένα δεκάχρονο τεμπέλικο αγόρι με καλή καρδιά, αλλά κάκιστη απόδοση στο σχολείο και οι φίλοι τους ξεκινούν μια νέα περιπέτεια για να επαναφέρουν τη μουσική και να σώσουν τον κόσμο.

INFO

Είδος: Anime, Περιπέτεια, Δράση, Κωμωδία, 115΄

Χώρα: Ιαπωνία,

Σκηνοθεσία: Καζουάκι Ιμάι

Διανομή: The  Film  Group

===

Η θυσία – Offret (Επαν.)

Μια από τις πιο σημαντικές και γνωστές ταινίες του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι που είναι και η τελευταία του, καθώς πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, η οποία εξετάζει θέματα όπως, τη δύναμη της πίστης και το νόημα της ύπαρξης υπό την πίεση του αναπόφευκτου,

Τα γενέθλια του Αλεξάντερ, ενός δημοσιογράφου, συγγραφέα και κριτικού θεάτρου & λογοτεχνίας που ζει με την οικογένειά του σ’ ένα σπίτι στη μέση του πουθενά σημαδεύονται από την είδηση πως επίκειται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνος κυριευμένος από τον φόβο προσεύχεται για πρώτη φορά στη ζωή του και υπόσχεται στον Θεό ότι θα θυσιάσει ό,τι είναι πολύτιμο γι’ αυτόν προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα από την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή. Όταν ξυπνάει την επόμενη μέρα, συνειδητοποιεί ότι όλα είναι όπως πριν. Ο Θεός έχει δεχτεί την προσφορά του και εκείνος τηρώντας την υπόσχεσή του πραγματοποιεί τη θυσία του. Καίει το σπίτι του, εγκαταλείπει την οικογένειά του, στερείται το παιδί του και βυθίζεται στη σιωπή και την τρέλα.

Η “Θυσία” παραμένει μια διαχρονική ταινία, για τη μοναδική της αισθητική και τη χρήση μακρινών λήψεων, που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στοχασμού και πνευματικότητας μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες.

Άλλο ένα case study.

INFO

Είδος: Δράμα, 145΄

Χώρες: Γαλλία, Σουηδία, 1986

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι

Παίζουν: Έρλαν Γιόζεφσον, Σούζαν Φλίτγουντ, Βαλερί Μερές, Σβεν Βόλτερ, Φιλίπα Φράνζεν

Διανομή: New Star

===

Έγκλημα στο Νείλο – Death on the Nile (Επαν.)

Ταινία χαμηλών τόνων και υψηλού μυστηρίου με τεράστιες ερμηνείες, που δεν φέρνει σε τίποτα με τις αντίστοιχες σημερινές αστυνομικές ιστορίες.

Ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να εξιχνιάσει άλλο ένα έγκλημα, αυτή τη φορά σε μια κρουαζιέρα στο Νείλο, κατά τη διάρκεια της οποίας μία νεαρή κληρονόμος δολοφονείται κι ο υπεύθυνος πρέπει να βρεθεί πριν το κρουαζιερόπλοιο φτάσει στο προορισμό του.

Ο Πίτερ Ουστίνοφ, απολαυστικός στο ρόλο του Βέλγου ντετέκτιβ, περιστοιχίζεται από μια πλειάδα γνωστών ονομάτων της εποχής (Μάγκι Σμιθ, Μπέτι Ντέιβις, Μια Φάροου, Ολίβια Χάσεϊ, Τζορτζ Κένεντι και Τζον Φιντς) και λειτουργώντας πότε αφαιρετικά και πότε συνθετικά, προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση, ενώ ταξιδεύει στην Αίγυπτο κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι Μεγάλες Πυραμίδες, η Σφίγγα, και ναοί στο Αμπού Σίμπελ και το Καρνάκ.
Βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, 140΄

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 1978

Σκηνοθεσία: Τζον Γκίλερμιν

Παίζουν: Πίτερ Ουστίνοφ, Σάιμον ΜακΚόρκιντεϊλ, Λόις Τσάιλς, Μία Φάροου, Μπέτι Ντέιβις, Τζορτζ Κέννεντι, Μάγκι Σμιθ, Άντζελα Λάνσμπερι, Ολίβια Χάσσεϊ, Ντέιβιντ Νίβεν, Τζον Φιντς, Τζακ Γουόρντεν, Τζέιν Μπίρκιν, Ι. Σ. Τζόχαρ

Διανομή: Summer Classics

===

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ – The shawshank redemption (Επαν)

Η πιο «ανθρώπινη» νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, για τη φιλία, το σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου και την αλληλοεκτίμηση, που μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και στο κλειστό χώρο μιας φυλακής, καθώς και για την προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλουμε, ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα, στα χέρια του Φρανκ Ντάραμποντ γίνεται ταινία «φυλακής & απόδρασης», για το όραμα και την ελπίδα που δεν χάνονται ποτέ από τον άνθρωπο.

Ένας τραπεζικός (Τιμ Ρόμπινς) φυλακίζεται -αδίκως- ισόβια σε μια αυστηρή φυλακή, όπου μεταξύ των κρατουμένων κάνει κουμάντο ένας μαύρος (Μόργκαν Φρίμαν). Ο τραπεζικός με εμφάνιση nice guy, σύντομα κερδίζει το σεβασμό του μαύρου, που μπορεί να προμηθεύσει τα πάντα στους φυλακισμένους και γίνονται φίλοι. Στην εξέλιξη, ο τραπεζικός αποδεικνύεται σκληρός άνθρωπος με συγκεκριμένο στόχο και αποφασισμένος να τον πετύχει. Το τέλος είναι προβλέψιμο, όχι όμως η διαδικασία του και αυτό είναι που μετράει.

Υποψήφια για 7 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Πρώτου Αντρικού Ρόλου στον Μόργκαν Φρίμαν, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ & Ήχου) παραμένει κλασική και μια από τις «100 αγαπημένες μου», που μπορώ να βλέπω και να ξαναβλέπω.

INFO

Είδος: Δράμα, Φυλακής, 142΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1994

Σκηνοθεσία: Φρανκ Ντάραμποντ

Παίζουν: Τιμ Ρόμπινς, Μόργκαν Φρίμαν, Μπομπ Γκούντον

Διανομή:

===

Υψηλή κοινωνία – High society (Επαν.)

Έγχρωμο remake της θρυλικής ρομαντικής κωμωδίας του Τζορτζ Κιούκορ «Κοινωνικά Σκάνδαλα» (The Philadelphia Story, 1940) με την προσθήκη μερικών από τα διασημότερα τραγούδια που έγραψε ποτέ ο τζαζίστας Κόουλ Πόρτερ («True Love», «Did You Evah?» «You’re Sensational»)

Κυρία της υψηλής κοινωνίας (η Γκρέις Κέλι, λίγο πριν παντρευτεί τον Ρενιέ και γίνει πριγκίπισσα του Μονακό) που ετοιμάζεται να παντρευτεί, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη του πρώην συζύγου της και δύο δημοσιογράφων (Φρανκ Σινάτρα & Σελέστ Χολμ) ενός gossip περιοδικού, οι οποίοι ενδέχεται να της ανατρέψουν τα σχέδια την τελευταία στιγμή, βοηθώντας την να συνειδητοποιήσει ποια είναι, τι θέλει και ποιον αγαπά πραγματικά.

Διαμαντάκι που δεν χάνεται καλοκαιριάτικα.

INFO

Είδος: Μιούζικαλ, Κωμωδία, 111΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1956

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Γουολτερς

Παίζουν: Μπινγκ Κρόσμπι, Γκρέις Κέλι, Φρανκ Σινάτρα, Σελέστ Χολμ, Λούις Άρμστρονγκ

Διανομή: Repertory

===

Το χρήμα της οργής – The killing (Επαν.)

Μια heist movie και η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Κιούμπρικ που θεωρείται μία από τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες και παραμένει κλασική στην πολυπλοκότητά της, αφού στη διάρκειά της, έχουμε μια voice over αφήγηση (του ραδιοφωνικού αστέρα της εποχής Αρτ Γκίλμορ), που εξηγεί τα «πριν» και τα «εν τω μεταξύ» της δράσης.

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός πρώην κατάδικου, του Τζόνι Κλέι (Στέρλινγκ Χέιντεν), ο οποίος σχεδιάζει και εκτελεί μια πολύπλοκη ληστεία σε έναν ιππόδρομο με την ελπίδα να αποσπάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από μια μη γραμμική αφήγηση, δείχνοντας τα γεγονότα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και χρόνους.

Ουσιαστικά, έχουμε ένα πρωτότυπο φιλμ-νουάρ, το οποίο επηρέασε αργότερα πολλούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων και τον Κουέντιν Ταραντίνο (καθ’ ομολογία του).

INFO

Είδος: Αστυνομική, Θρίλερ, Νουάρ, 84΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1956

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Παίζουν: Στέρλινγκ Χέιντεν, Κολίν Γκρέι, Βινς Έντουαρντς, Μαρί Γουίντσορ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ