Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Τίνα Καφατσάκη στην «Α»: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης με περισσότερο πράσινο»

Η δήμαρχος Ζωγράφου μιλάει για τους στόχους της νέας διοίκησης, η οποία παρέλαβε και πάλι το «τιμόνι» του Δήμου, το οποίο είχε στα χέρια της στη δημοτική περίοδο 2015 – 2019

«Το 2015 είχε ξεκινήσει η θητεία μας με ένα μεγάλο έργο ανάπλασης στο πάρκο Γουδί. Έτσι τα ‘φερε η ζωή και ξαναρχίζουμε από το πάρκο Γουδή», δηλώνει η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Η κυρία Καφατσάκη μιλά για τους στόχους της, ανάμεσα στους οποίους είναι η δημιουργία πρασίνου και χώρων αναψυχής μέσα και γύρω από την πόλη, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που συναντά κατά τη δεύτερη θητεία της στον Δήμο, κυρίως λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Κυρία Καφατσάκη, ήσασταν ξανά δήμαρχος Ζωγράφου την τετραετία 2014-2019. Η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη, χειρότερη, ίδια;

Η κατάσταση σήμερα είναι δυσκολότερη από οικονομική άποψη. Υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και σημαντική έλλειψη προσωπικού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν… Το 2017 και το 2018 είχαμε αρκετή εισροή προσωπικού, ειδικά στην Καθαριότητα. Αρκετοί από τους εργαζόμενους αυτούς έφυγαν για διάφορους λόγους, συνυπηρέτηση και άλλες υποθέσεις, και τώρα έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε. Ήταν καλύτερο το 2014, σε μια πολύ δύσκολη μνημονιακή περίοδο, από το 2024;

Κι εμένα την ίδια εντύπωση μου προξενεί αυτό που λέω. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι η αλήθεια. Το 2014, πράγματι, πηγαίναμε βήμα βήμα, διότι δεν είχαμε πολλές οικονομικές δυνατότητες. Ήταν μια πολύ δύσκολη, μέσα στα μνημόνια, περίοδος. Ωστόσο, υπήρχε μια τακτοποιημένη κατάσταση. Τώρα υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο δύσκολες και δυσκίνητες από τότε. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Διαλύθηκαν και καταργήθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα, που σημαίνει ότι μια σειρά από αρμοδιότητες, οι οποίες ήταν σε έναν άλλο φορέα, έρχονται σταδιακά στον Δήμο. Ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός στη δική μας περίπτωση. Τώρα διαλύθηκαν και οι Σχολικές Επιτροπές. Έρχονται, επίσης, όλες οι αρμοδιότητες σε εμάς.

Οι Δήμοι γίνονται δηλαδή πιο συγκεντρωτικοί;

Γίνονται πιο συγκεντρωτικοί, ναι! Το προσωπικό και οι έμπειροι διοικητικοί υπάλληλοι αποχωρούν με σύνταξη, και αυτό είναι κάτι που τώρα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του προσωπικού. Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή έχουμε στην Τεχνική Υπηρεσία ελάχιστους ανθρώπους. Σκεφτείτε πως μόνο φέτος φεύγουν δύο πολιτικοί μηχανικοί με σύνταξη.

Και να φανταστώ πως δεν αναπληρώνονται οι θέσεις, σωστά;

Δεν αναπληρώνονται και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο εργατοτεχνικό προσωπικό. Αναφέρομαι κυρίως στους εργάτες και τις εργάτριες καθαριότητας, που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου – είναι οκτάμηνα δηλαδή- που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους στα δικαστήρια. Έτσι, είμαστε σε μια διαδικασία συνεχών δικαστικών αποφάσεων, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα πάντα.

Επίσης, δεν υπάρχει διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, μηχανικοί κ.λπ. Διότι γι’ αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να γίνει ένας κεντρικός διαγωνισμός ΑΣΕΠ από το Υπουργείο. Δεν επιτρέπεται κάθε Δήμος να κάνει τον δικό του διαγωνισμό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε: Ο Δήμος Ζωγράφου είναι μια πόλη με βασικά προβλήματα την καθαριότητα και τη στάθμευση. Ο κόσμος παρκάρει πάνω στα πεζοδρόμια, ορισμένοι μάλιστα και σε ράμπες. Στην καθαριότητα, όσον αφορά στο προσωπικό, πηγαίνουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στο δε θέμα της αστυνόμευσης, έχουμε μόνο έναν δημοτικό αστυνομικό. Το 2019 θα γινόταν ένας μεγάλος διαγωνισμός για τη Δημοτική Αστυνομία. Ζητήσαμε τότε 8 δημοτικούς αστυνομικούς, εγκρίθηκαν 4 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Έχουμε ακόμη έναν αστυνομικό ο οποίος πηγαίνει στις λαϊκές αγορές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Βγαίνει τη νύχτα μαζί με τα απορριμματοφόρα για να απομακρύνουν αυτοκίνητα που έχουν παρκάρει μπροστά στους κάδους…

Η αλήθεια είναι ότι η πόλη σας είναι από τις πιο δύσκολες του Λεκανοπεδίου.

Ναι, γιατί είναι πυκνοκατοικημένη. Έχει ένα πολύ υψηλό συντελεστή δόμησης από το 1973 και ύστερα, που καταργήθηκε μέσω δικτατορίας το πανταχόθεν ελεύθερο και έγινε και ο συντελεστής 3… Καταλαβαίνετε ότι έγινε πολύ πυκνοκατοικημένη. Δηλαδή στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ακόμη οι παλιές πολυκατοικίες με τα υπόγεια, τα πεζοδρόμια που είναι μισό μέτρο… Όλα αυτά επιβαρύνουν και δημιουργούν μια άσχημη κατάσταση που πρέπει εμείς να αντιμετωπίσουμε.

Πώς σκέφτεστε λοιπόν να την αντιμετωπίσετε; Τι στόχους έχετε βάλει; Τι συζητάτε;

Κοιτάξτε, τώρα που κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τουλάχιστον το διοικητικό μέρος σε μια σειρά, να μπορέσει ο Δήμος να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους, αρχικά.

Οι προγραμματικοί μας στόχοι από την άλλη πλευρά, είναι όλα όσα υποσχεθήκαμε στους Ζωγραφιώτες ότι θα κάνουμε σε αυτή την πενταετία. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο είναι να δημιουργήσουμε κάποιους καινούργιους χώρους πρασίνου και αναψυχής μέσα και γύρω από την πόλη.

Υπάρχουν χώροι;

Υπάρχουν. Έχουμε τη Βίλα Ζωγράφου, έναν χώρο 25 στρεμμάτων που τον αποκτήσαμε πλήρως το 2017, αφού ολοκληρώθηκε μια δωρεά από την οικογένεια Ζωγράφου. Είναι 25 στρέμματα που θέλουμε να τα ενοποιήσουμε και να κάνουμε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης. Αυτός είναι ένας στόχος ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί μέσα στην πενταετία.

 

Μπορείτε να το συντηρήσετε;

Μπορούμε. Ταυτόχρονα έχουμε και άλλους χώρους, όπως το Πάρκο Γουδή και έναν ακόμη, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πάρκο στο τέρμα της Γρηγορίου Αυξεντίου, στο νέο τέρμα Ζωγράφου. Δυστυχώς αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο πράσινο είναι ότι στους μεγάλους χώρους που έχουμε, όπως είναι το πάρκο Γουδή, τα 2-3 τελευταία χρόνια, όλα τα αρδευτικά συστήματα δεν έχουν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε κάποια μεγάλα έργα ανάπλασης και συντήρησης. Τον Οκτώβριο θα μπούμε στο πάρκο Γουδή, που είναι 49 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω, πως φυτοζωεί, διότι έχει καταστραφεί τελείως το πράσινο. Τον Οκτώβριο θα προσπαθήσουμε να αναζωογονήσουμε το πάρκο, να το φυτέψουμε, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παιδική χαρά – έχει μια μικρότερη αυτή τη στιγμή, η οποία δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της περιοχής. Θα προχωρήσουμε όπως και στην αρχή της προηγούμενης θητείας μας. Το 2015 είχε ξεκινήσει η θητεία μας με ένα μεγάλο έργο ανάπλασης στο πάρκο Γουδή. Έτσι τα ‘φερε η ζωή και ξαναρχίζουμε από το πάρκο Γουδή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη με περισσότερο πράσινο, μια πόλη όπου οι κάτοικοι θα παίρνουν μια ανάσα, φεύγοντας από αυτό το πυκνοκατοικημένο κέντρο. Βέβαια, είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο γιατί όλες μας οι πλατείες είναι δεσμευμένες από την ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

Μια που αναφερθήκατε στο Μετρό, η συγκοινωνία επαρκεί;

Παρότι η περιοχή του Ζωγράφου είναι Πανεπιστημιούπολη, είναι ίσως η μοναδική Πανεπιστημιούπολη στην Ευρώπη που δεν έχει Μετρό.

Σας έχουν ενημερώσει πότε θα είναι έτοιμοι οι σταθμοί του Μετρό στην πόλη;

Μας έχουν πει το 2029. Αλλά δεν το βλέπω πιθανό, κρίνοντας από την εξέλιξη των εργασιών των άλλων Γραμμών.

Είστε μαζί με τον Βύρωνα στη Γραμμή 4;

Ακριβώς. Αλλά επειδή είμαστε Πανεπιστημιούπολη έχουμε ένα προνόμιο, ότι ο Δήμος Ζωγράφου περιτριγυρίζεται από δύο μεγάλα πάρκα. Είναι οι ανάσες της πόλης, η Πανεπιστημιούπολη και η Πολυτεχνειούπολη. Είμαστε η πόλη της νεολαίας, διότι οι περισσότεροι φοιτητές που έρχονται από άλλες πόλεις της χώρας προτιμούν να μένουν κοντά στις σχολές τους, γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τα Πανεπιστήμια κυρίως σε πολιτιστικό επίπεδο.

Να επιστρέψουμε στο θέμα της στάθμευσης. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Το Μετρό θα είναι μια μεγάλη ανάσα. Τη δεκαετία του ’90, η τότε δήμαρχος Φωτεινή Σακελλαρίδου, έφτιαξε μια σειρά από υπόγεια πάρκινγκ, τα οποία διαχειριζόμαστε με την Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου και απορροφούν ένα μέρος οχημάτων. Σκοπεύουμε λοιπόν -και είμαστε σε επαφή με κάποιες εταιρείες, με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα- να δημιουργήσουμε δύο μεγάλα υπόγεια πάρκινγκ σε δύο οικόπεδα που έχουμε αυτή τη στιγμή υπέργεια πάρκινγκ. Βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, επί των οδών Πιερράκου και Μπισκίνη και επί της Δημοκρατίας και Βενιζέλου. Βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση της συζήτησης για να βρούμε τις εταιρείες που ενδιαφέρονται. Δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα να επεκταθούμε αυτή τη στιγμή παραπάνω από αυτό που σας περιγράφω. Διότι δεν έχουμε διαθέσιμα οικόπεδα.

Να σας ρωτήσω πώς πρόκειται να αντιμετωπίσετε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχετε ως Δήμος και αφορά στη σχολική στέγη;

Είναι μεγάλο πρόβλημα, που αφορά κυρίως στα νηπιαγωγεία, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών και σε λυόμενα. Για τα νηπιαγωγεία, από το 2016 που ήμασταν πάλι στη διοίκηση του Δήμου, διαθέσαμε στην ΚτΥπ (σ.σ. Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) ένα μεγάλο υπέργειο γκαράζ που είχαμε, ένα μεγάλο οικόπεδο στο Νέο Τέρμα. Το καλοκαίρι του 2019 βγήκε η οικοδομική άδεια και ακόμη το σχολείο δεν έχει παραδοθεί. Παρακαλούμε την ΚτΥπ και πιέζουμε τον εργολάβο να μας το παραδώσει στο τέλος του Αυγούστου, για να μπορέσουν τα παιδιά να φύγουν από το κοντέινερ και να πάνε σε αυτό το μεγάλο Νηπιαγωγείο.

Αυτό θα λύσει και το πρόβλημα που είχατε με το 5ο και 6ο Δημοτικά Σχολείο;

Όχι, αυτό αφορά στα Νηπιαγωγεία. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου παλεύει καθημερινά για να μπορέσει να τελειώσει αυτό το Νηπιαγωγείο και τον Σεπτέμβριο να μπουν τα παιδιά, που βρίσκονται σήμερα σε κοντέινερ.

Το πρόβλημα, που έχει ανακύψει με το 5ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία παραμένει, αφού ένα από τα τρία κτίρια του σχολικού συγκροτήματος, του Αγίου Γερασίμου, αποδείχθηκε πως δεν είναι στατικά επαρκές και πως έπρεπε να κλείσει. Από την άνοιξη, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος και μια ταλαιπωρία, κυρίως για τους γονείς και δευτερευόντως για εμάς, που έπρεπε να βρούμε μια λύση. Βρήκαμε μια μεσοβέζικη λύση γι’ αυτό το διάστημα, από τον Απρίλιο που κλείσαμε το σχολείο μέχρι τώρα. Σήμερα ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών 2,5 εκατ. ευρώ για την επισκευή του ενός από τα τρία κτίρια, ώστε να μπορέσει σε περίπου δύο χρόνια να παραδοθεί σε χρήση. Ετοιμάζουμε τώρα τις μελέτες για να γίνει η αποκατάσταση του κτιρίου 3.

Και για τα επόμενα δύο χρόνια;

Τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, επί των οδών Κοκκινοπούλου και Καλαβρύτων, όπου έχουμε συμφωνήσει με την ΚτΥπ να εγκατασταθούν τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, λυόμενες κατασκευές, προκειμένου να μεταφερθούν 15 αίθουσες και να φιλοξενηθεί μέρος του 5ου και 6ου Δημοτικού. Δεν γνωρίζω ποιο σχολείο και ποιες αίθουσες θα αποφασίσουν το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μεταφερθούν εκεί. Εμείς δεν μπορούμε, ως Δήμος, να κάνουμε κάτι άλλο, από το να διαθέσουμε χώρους ώστε να χτιστούν σχολεία. Επίσης, έχουμε στη διάθεση του Υπουργείου άλλο ένα οικόπεδο, στις οδούς Κερασούντος και Κατράκη. Εκεί, σκοπεύαμε να κάνουμε γκαράζ, αλλά αν το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να κάνει εκεί σχολείο, πολύ ευχαρίστως θα το διαθέσουμε προκειμένου να δημιουργηθεί συγκρότημα νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων.

Ταυτόχρονα, σε συνάντησή μου με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζήτησα ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην οδό Ταξίλου, δίπλα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και το οποίο από το 1998 έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ανέγερσης σχολικής στέγης.

Κυρία δήμαρχε, να κλείσουμε με ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της χώρας και ειδικά τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον της πρωτεύουσας: τα ογκώδη αντικείμενα.

Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων διότι δεν έχουμε προσωπικό, όπως σας προανέφερα. Επίσης, επειδή είμαστε φοιτητούπολη, έχουμε πάρα πολλές μετακομίσεις. Δηλαδή τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο που τελειώνουν οι εξεταστικές, βγαίνουν ολόκληρα σπίτια στο δρόμο. Και βεβαίως το προσωπικό μας είναι και κάποιας ηλικίας, καθώς δεν έχουμε ανανέωση του προσωπικού εδώ και χρόνια και είναι κρίμα άνθρωποι 60 και 65 χρόνων να κουβαλάνε καναπέδες, κρεβάτια, νεροχύτες, κ.λπ. Ρωτώντας και άλλους συναδέλφους μου δημάρχους, είδα ότι αρκετοί έχουν δώσει με συμβάσεις, μέσω διαγωνισμών, την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων σε διάφορες εταιρείες ανακύκλωσης. Είναι κάτι το οποίο κι εμείς διερευνούμε… Βεβαίως, στον βαθμό που θα μας εγκριθούν τα αιτήματα που έχουμε κάνει για την πρόσληψη προσωπικού, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε τέτοια μέτρα. Ελπίζω να έρθουν νέοι άνθρωποι, αν γίνει κάποια διαδικασία πρόσληψης. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει, εξετάζουμε κι άλλες εναλλακτικές.

Η αλήθεια είναι ότι τα ογκώδη είναι «πληγή».

Αυτή την περίοδο ειδικά που τελείωσε η εξεταστική… Είναι όλα τα φοιτητικά σπίτια στον δρόμο.

 

Μου έλεγε ο συνάδελφός σας στον Βύρωνα, ο Αλ. Σωτηρόπουλος, ότι η αποκομιδή των ογκωδών στοιχίζει στον Δήμο περί τα 100.000 ευρώ.

Σε εμάς στοιχίζει περισσότερο. Να φανταστείτε ότι έχουμε τρία φορτηγά που πρέπει να βγαίνουν με προσωπικό, έναν οδηγό και δύο εργάτες, οι οποίοι δεν επαρκούν. Αν βγείτε στην πόλη μια βόλτα τώρα, θα δείτε ότι παρότι έχει λήξει το ωράριο, τα συνεργεία του Δήμου είναι έξω…

Πρόστιμα δεν έχετε σκεφτεί να βάλετε;

Βεβαίως, αλλά δεν έχουμε τρόπο να τα επιβάλλουμε με έναν μόνο δημοτικό αστυνομικό, που διαθέτει ο Δήμος Ζωγράφου. Αυτό που θεωρώ εγώ πολύ σημαντικό στο συγκεκριμένο ζήτημα, και συνηθίζω να λέω, είναι πως η καθαριότητα της πόλης μάς αφορά όλους και όλες ανεξαιρέτως. Υπάρχουν πολίτες που επιδεικνύουν εξαιρετικά αντικοινωνική συμπεριφορά. Όταν δεν σέβεσαι τη γειτονιά σου, τους συνανθρώπους σου, ούτε όμως τους εργαζόμενους του Δήμου στον οποίο κατοικείς, και δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο το σπίτι σου, η ιδιοκτησία σου, το πεζοδρόμιό σου και η βόλεψή σου, τότε υπάρχει πλήρης απώλεια κάθε έννοιας κοινωνικής συνοχής. Υπερισχύει, βλέπετε, ο ατομισμός. Το νοιάξιμο, η αλληλεγγύη και η φροντίδα έχει πολλές εκφάνσεις, και μια από αυτές είναι η ευθύνη μας ως πολιτών στα θέματα της καθαριότητας της πόλης μας. Στόχος μας ως διοίκηση δεν είναι η επιβολή προστίμων (ακόμα κι αν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε), αλλά η ουσιαστική ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Και πρωτίστως η ενημέρωσή τους. Πρέπει για όλα όσα συζητάμε σήμερα μαζί να έχουν εικόνα και γνώση, να συνειδητοποιούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αν θέλουν να ζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ