Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταινίες που θα σας ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη οθόνη

Αυτές είναι οι  ταινίες και οι επαναλήψεις που θα απολαύσουμε από αυτή την Πέμπτη 22/8/24, τις οποίες παρουσιάζει και σχολιάζει ο Άγγελος Πολύδωρος

Clicquot, η γυναίκα πίσω από τον μύθο – Widow Clicquot

Ένας ύμνος στη γυναικεία αντοχή και επιχειρηματικότητα που παράλληλα αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η γυναίκα στη βιομηχανία του 19ου αιώνα. Βασίζεται στο βιβλίο «The Widow Clicquot: The Story of a Champagne Empire and the Woman Who Ruled It» της Tilar J. Mazzeo.

Το 1798, μια φιλόδοξή νεαρή γυναίκα παντρεύεται τον ευκατάστατο Φρανσουά Ανρί Κλικό και μαζί αποφασίζουν να ασχοληθούν με την οικογενειακή οινοποιία. Όταν ο Φρανσουά πεθαίνει, η νεαρή γυναίκα αψηφά τη σύμβαση που της απαγορεύει να ηγείται μιας επιχείρησης και αναλαμβάνει μόνη της τα ηνία. Καθοδηγώντας την εταιρεία μέσα από ιλιγγιώδεις πολιτικές και οικονομικές ανατροπές, αδιαφορεί για τους επικριτές της και φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία της σαμπάνιας για να γίνει μία από τις πρώτες μεγάλες επιχειρηματίες στον κόσμο, αλλά και η γυναίκα που επέβαλε την σαμπάνια στους αριστοκρατικούς κύκλους, την πασίγνωστη σήμερα σαμπάνια Veuve Clicquot και δεύτερη πιο εμπορική στον κόσμο.

Η σκηνοθεσία του Τόμας Νάπερ διακρίνεται για την προσοχή στις λεπτομέρειες της εποχής και τον τρόπο που αποτυπώνει και αναδεικνύει τη δυναμική προσωπικότητα της Μαντάμ Κλικότ, με τη Χάλεϊ Μπένετ υπέροχη στο ρόλο της low profile αλλά δυναμικής και αποφασιστικής γυναίκας.

INFO

Είδος: Βιογραφία, Δράμα, 89΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τόμας Νάπερ

Παίζουν: Χάλεϊ Μπένετ, Τομ Στούριτζ, Σαμ Ρίλεϊ, Άνσον Μπουν, Λίο Σάτερ

===

Παγίδα – Trap

Κλειστοφοβικό θρίλερ παρά το γεγονός ότι διαδραματίζεται σε συναυλία, από τον μαέστρο του είδους Μ. Νάιτ Σάιμαλαν.

Ο Κούπερ (ο Τζος Χάρτνετ επωμίζεται με επιτυχία όλο το βάρος της ταινίας) και η έφηβη κόρη του (Άριελ Ντόναχιου) πηγαίνουν σε μία ποπ συναυλία της Lady Raven την οποία υποδύεται η Σαλέκα κόρη του Σάιμαλαν, η οποία τραγουδάει original τραγούδια παραπέμποντας μάλιστα στη Lady Gaga.

Λίγο μετά την άφιξή τους στο χώρο της συναυλίας, ο Κούπερ παρατηρεί ισχυρή αστυνομική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων βαριά οπλισμένων ανδρών σε όλες τις πόρτες. Μέσα από μια δήθεν αδιάφορη συζήτηση, κερδίζει την εμπιστοσύνη ενός πωλητή (Τζόναθαν Λάνγκντον) που του εξομολογείται το «μυστικό»: οι αστυνομικοί και οι βαριά οπλισμένοι είναι εκεί γιατί γνωρίζουν ότι ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος με το όνομα «Χασάπης» (The Butcher) βρίσκεται στο χώρο και ότι η συναυλία είναι μια τεράστια Παγίδα.

Ο Κούπερ ξέρει ότι ο Χασάπης είναι ο ίδιος και ο Τζος Χάρτνετ υποδύεται εξαιρετικά τον στυγερό serial killer που κολακεύεται από την «παγίδα» και προσπαθεί να το «διασκεδάσει».

Παρά το υπερβολικό σενάριο, το μοντάζ που υπογράφει η Νοεμί Πράισγουερκ, είναι αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο σ’ αυτή την ταινία του Σάιμαλαν, στην οποία συμβάλλει σημαντικά και η μουσική της Χέρντις Στεφανσντότιρ.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Δράσης, 105΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

ΣκηνοθεσίαΜ. Νάιτ Σιάμαλαν

Παίζουν: Τζος Χάρτνετ, Άριελ Ντόναχιου, Σαλίκα Σιάμαλαν, Χέιλι Μιλς και Άλισον Πιλ

===

20.000 είδη μελισσών – 20.000 especies de abejas

Η ταινία, που απόσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας «για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας».

Η ιστορία διαδραματίζεται αρχές καλοκαιριού, κατά το οποίο ένα οκτάχρονο αγόρι που νοιώθει κορίτσι, προσπαθεί να κατανοήσει τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται στον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα του στέκει ενθαρρυντικά στο πλευρό του, ο περίγυρος του όμως αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά του ως ένα παιδικό καπρίτσιο.

Η ταινία υπήρξε επίσης, υποψήφια για 14 Γκόγια (τα ισπανικά Όσκαρ), και κέρδισε τα βραβεία: Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου 2024.

INFO

Είδος: Δράμα, 125΄

Χώρα: Ισπανία, 2023

Σκηνοθεσία: Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν

Παίζουν: Σοφία Οτέρο, Πατρίτσια-Λόπες Αρναϊθ, Άνε Γκαμπαράιν, Ιτσιάρ Λασκάνο

===

Το σύνδρομο των πρώην εραστών – Le syndrome des amours passes

Μια φάρσα που διερωτάται σχετικά με την περίπλοκη διαπλοκή της αγάπης, του σεξ και της οικογένειας.

Ο Ρεμί και η Σαντρά, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βρει την απόλυτη ευτυχία στη σχέση τους, προσπαθούν μάταια να κάνουν παιδί. Όταν συμβουλεύονται έναν γιατρό για να βοηθήσει με το πρόβλημά τους, εκείνος τούς πληροφορεί ότι δυστυχώς πάσχουν από το «Σύνδρομο των Πρώην», μια νέα πάθηση που επηρεάζει ευτυχισμένα ζευγάρια. Για να θεραπευτούν, έχουν μόνο μία λύση: πρέπει να κοιμηθούν ξανά με κάθε έναν από τους προηγούμενους εραστές τους για να «βγάλουν από τη μέση» ό,τι υπόλειμμα των σχέσεων αυτών κι έτσι να απελευθερωθούν για να συνεχίσουν τη δική τους – κάτι σαν σέξι εξορκισμό του ερωτικού τους παρελθόντος! Όμως, φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο…

INFO

Είδος: Κομεντί, Αισθηματική, 89΄

Χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Αν Σιρό, Ραφαέλ Μαλμπονί

Παίζουν: Λουσί Ντεμπέ, Λαζάρ Γκουσό, Φλοράνς Λουαρέ Κάιγ, Νορά Χαμζάουι

===

Borderlands

Βασισμένη σε videogame αυτή η κωμωδία δράσης ακολουθεί τη Λίλιθ, μια διαβόητη κυνηγό επικηρυγμένων με μυστηριώδες παρελθόν, η οποία επιστρέφει απρόθυμα στον πλανήτη της, την Πανδώρα, για να βρει την εξαφανισμένη κόρη του Άτλα, ενός πανίσχυρου άντρα.

Στην πορεία σχηματίζει μια απροσδόκητη συμμαχία με μια ομάδα ανυπότακτων: τον Ρόλαντ πρώην στρατιώτη αλλά νυν απελπισμένο για λύτρωση, την Τάινι Τίνα μια άγρια ανήλικη, τον μυώδη αμφιλεγόμενο προστάτη της Κριγκ, την Δρ. Τάνις, μια επιστήμονα που «τα έχει δει όλα» και τον Κλάπτραπ ένα σοφό ρομπότ με τη φωνή του κωμικού Τζακ Μπλακ.

Αυτοί οι απίστευτοι ήρωες πρέπει να πολεμήσουν εξωγήινα τέρατα και επικίνδυνους ληστές, «εκτός του κόσμου τούτου», για να βρουν το κορίτσι που αγνοείται και το οποίο μπορεί να κρατά το κλειδί για αφάνταστη δύναμη.

Ευτυχώς που μέσα στο cast περιλαμβάνονται η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τζέιμι Λι Κέρτις και η φωνή του Τζακ Μπλακ, που κρατούν κάπως το ενδιαφέρον.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Κωμωδία, Περιπέτεια, 101΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ

Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέβιν Χαρτ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Τζακ Μπλακ, Αριάνα Γκρίνμπλατ, Τζίνα Γκέρσον

===

Ανατομία ενός εγκλήματος – Anatomy of a murder  (Επαν.)

Επικό, σχεδόν τρίωρο, κλασικό δικαστικό δράμα και μία από τις πιο διάσημες ταινίες του είδους, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Βόλαν και αφηγείται την ιστορία ενός πρώην εισαγγελέα, του Πολ Μπίγκλερ (Τζέιμς Στιούαρτ), που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον υπολοχαγό Φρέντερικ Μάνιον (Μπεν Γκάζαρα), ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του άνδρα που βίασε τη σύζυγό του Λόρα Μάνιον (Λι Ρέμικ).

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα δικαστικό θρίλερ με ανατροπές, ενώ μέσα από θέματα-ταμπού για την εποχή, όπως ο βιασμός, η ψυχική κατάσταση των κατηγορουμένων και η ηθική αμφισημία, θέτει ταυτόχρονα ερωτηματικά γύρω από τη δικαιοσύνη, τη σεξουαλική βία και τη φύση της αλήθειας.

Οι ερμηνείες και η διαδικασία στο δικαστήριο, έχουν τόση αληθοφάνεια, που παραμένουν αξέχαστες, ενώ η μουσική της (βραβευμένη με Grammy) από τον διάσημο τζαζίστα Ντιουκ Έλινγκτον, δίνει στην ταινία έναν ξεχωριστό ατμοσφαιρικό τόνο, με τον ίδιο τον Έλινγκτον να εμφανίζεται σε έναν μικρό ρόλο.

Η Ανατομία ενός Εγκλήματος έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ηθοποιού (για τον Τζέιμς Στιούαρτ) και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Αν και δεν κέρδισε κανένα τελικά, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δεκαετίας του 1950 και αποτελεί ορόσημο για τα δικαστικά δράματα επηρεάζοντας πολλές μετέπειτα ταινίες (και σειρές) και συνεχίζει να μελετάται ως case study.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Μυστηρίου, 161΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1959

Σκηνοθεσία: Ότο Πρέμινγκερ

Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ, Μπεν Γκαζάρα, Άρθουρ Ο’ Κόνελ, Ιβ Άρντεν, Τζορτζ Σ. Σκοτ

===

Μικρή ιστορία για ένα φόνο – Krótki film o zabijaniu (Επαν.)

Μια σκληρή δραματική ταινία για την αναίτια βία που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια όχι μόνο στα θύματα και τους δράστες, αλλά και στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, διερευνά τις ηθικές και ηθικοπλαστικές διαστάσεις της θανατικής ποινής, διερευνώντας αν είναι πράγματι μια μορφή δικαιοσύνης ή μια συνέχιση του κύκλου της βίας, θέτοντας διαχρονικούς προβληματισμούς για το κατά πόσο οι νόμοι και τα δικαστικά συστήματα, μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη ηθική και τις πολύπλοκες διαστάσεις των εγκλημάτων.

Η ταινία του Κισλόφσκι, αφηγείται δύο παράλληλες ιστορίες: στη μια, ο Γιάτσεκ είναι ένας 20χρονος που δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή. Περιπλανιέται στην πόλη με τη σκέψη να σκοτώσει κάποιον. Από την άλλη, υπάρχει ένας δύσθυμος μεσήλικας οδηγός ταξί ο Μάριαν, που γίνεται το τυχαίο θύμα του. Ο Γιάτσεκ ζητά από τον ταξιτζή να τον πάει σε μια απομονωμένη τοποθεσία, όπου χωρίς κανένα κίνητρο τον δολοφονεί εν ψυχρώ.

Η έντονη χρήση των χρωμάτων και των σκιών της φωτογραφίας του Σλαβομίρ Ιτζιάκ, συμβάλλει στην αίσθηση της βαρύτητας και του ζόφου που διαθέτει η ατμόσφαιρα της ταινίας.

Αποτελεί μέρος της τηλεοπτικής σειράς «Δεκάλογος» (Dekalog), που απαρτίζεται από δέκα επεισόδια, τα οποία αναφέρονται σε κάθε μια από τις Δέκα Εντολές.

Η ταινία βραβεύτηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το στο Φεστιβάλ Καννών το 1988 όπου πήρε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI και συνεχίζει να συζητείται -έχοντας προκαλέσει σάλο στην εποχή της-  ενώ αποτελεί case study για τη βαθιά της προσέγγιση στα θέματα της βίας και της δικαιοσύνης.

INFO

Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, 84΄

Χώρα: Πολωνία, 1988

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι

Παίζουν: Μιροσλάβ Μπάκα, Κριστόφ Γκλόμπιστζ, Γιάν Τεζάρζ, Ζπίγκνιου Ζαπάσιεβιτζ

===

Σταυρωμένοι εραστές  – Chikamatsu monogatari (Επαν.)

Κλασικό δράμα για την αγάπη, την τιμή, την κοινωνική ανισότητα και τη σκληρότητα των κοινωνικών κανόνων, που βασίζεται στο «Αλμανάκ του έρωτα» ένα από τα πιο διάσημα έργα του Τσικαμάτσου Μονζαεμόν ενός μεγάλου Ιάπωνα θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα (1653-1724).

Στο Κυότο του 17ου αιώνα, η Οσάν (Κιόκο Καγκάουα), γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν (Εϊτάρο Σιντό), έναν εύπορο  και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι (Καζούο Χασεγκάουα), ένας από τους υπαλλήλους του άνδρα της, είναι κρυφάερωτευμένος μαζί της. Όταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί και γρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει το δημόσιο εξευτελισμό. Το τέλος των δύο εραστών θα είναι τραγικό, όπως προβλέπει και ο τίτλος.

Ο Κένζι Μιτσογκούτσι χρησιμοποιώντας λεπτομερή πλάνα και μια προσεγμένη σκηνοθετική προσέγγιση, αναδεικνύει τη δραματικότητα της ιστορίας και την εσωτερική συναισθηματική ένταση των χαρακτήρων.

Η ταινία συνολικά, διακρίνεται για την καλλιτεχνική της αρτιότητα και την διεισδυτική και κριτική ματιά της στην παραδοσιακή ιαπωνική κοινωνία. Ανήκει σε εκείνες του μεταπολεμικού ιαπωνικού κινηματογράφου που έφεραν στο προσκήνιο τα ανθρώπινα πάθη και τις κοινωνικές αντιθέσεις με τρόπο που δεν ήταν συνηθισμένος για την εποχή τους.

Ένα must για τους νεότερους θεατές και τους cinephile.

INFO

Είδος: Δράμα, 110΄

Χώρα: Ιαπωνία, 1954

Σκηνοθεσία: Κένζι Μιτσογκούτσι

Παίζουν: Καζούο Χασεγκάουα, Κιόκο Καγκάουα.Εϊτάρο Σιντό, Σακάε Οζάουα, Γιόκο Μιναμίντα, Χαρούο Τανάκα, Τσιέκο Νανίουα, Ιτσιρό Σουγκάι

Γυμνοί στον ήλιο – Plein Soleil (Επαν.)

Η ταινία που έκανε διάσημο το νεαρό Αλέν Ντελόν και κυκλοφορεί εκτάκτως, μετά την αναγγελία του θανάτου του και στην οποία υποδύεται έναν αμοραλιστικό χαρακτήρα που είναι αποφασισμένος να ζήσει την πολυτελή ζωή που επιθυμεί, ανεξαρτήτως κόστους.

Ο πάμπλουτος πατέρας του Φίλιπ Γκρίνλιφ, ενός καλομαθημένου playboy (Μορίς Ρονέ), προτείνει στον Τομ Ρίπλεϊ (Αλέν Ντελόν) να πάει στην Ιταλία όπου παραθερίζει ο γιος του με την αρραβωνιαστικιά του (Μαρί Λαφορέ) και να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω στις ΗΠΑ με αμοιβή 5.000 δολάρια. Ο Τομ Ρίπλεϊ γοητευτικός και ταλαντούχος σε πολλά, αλλά χωρίς την κατάλληλη κοινωνική καταγωγή και οικονομική ισχύ του Φίλιπ, καταστρώνει ένα σχέδιο για να οικειοποιηθεί την ταυτότητα του τελευταίου. Η πλοκή της, περιστρέφεται γύρω από τις ίντριγκες, τις μεταμφιέσεις και τη διπροσωπία του Ρίπλεϊ, καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και να διατηρήσει την κλεμμένη του ζωή. Βασίζεται δε, στο μυθιστόρημα «The Talented Mr. Ripley» της Patricia Highsmith, που κυκλοφόρησε το 1955.
Ο Ρενέ Κλεμάν προσδίδει μια δυναμική και κλιμακωτή ένταση στην αφήγηση, χρησιμοποιώντας την ομορφιά των τοπίων της Μεσογείου για να αντιπαραβάλει το σκοτεινό ψυχολογικό δράμα που εκτυλίσσεται. Η δε ταινία διακρίνεται για την κομψή σκηνοθεσία, τη δυνατή ερμηνεία του Ντελόν και την έντονη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τις ηλιόλουστες τοποθεσίες στην Ιταλία και τις σκοτεινές, ψυχολογικές νύξεις των χαρακτήρων της και ιδιαίτερα του Ρίπλεϊ.
Η ερμηνεία του Αλέν Ντελόν θεωρείται από τις καλύτερες της καριέρας του, διότι ο ρόλος του Τομ Ρίπλεϊ είναι ψυχολογικά περίπλοκος και ο Ντελόν καταφέρνει να ισορροπήσει την γοητεία του χαρακτήρα, με την ηθική του διαστροφή.

INFO
Προβάλλεται από 22/8/2024
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, 118΄
Χώρα: Γαλλία, 1960
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν
Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Μαρί Λαφορέ, Μορίς Ρονέ, Ενρο Κριζά, Φρανκ Λατιμόρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ