Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Συναρπαστικές ταινίες που θα σας ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη οθόνη

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 29/8/2024 στους κινηματογράφους.

Cold – Kuldi

Μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία θρίλερ, υπερφυσικού τρόμου και ψυχολογικού δράματος που βασίζεται στο ρητό «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» και η οποία βασίζεται στο ομώνυμο (Kuldi) μυθιστόρημα της Ισλανδής συγγραφέως Ίρσα Σιγκουρμπαρντότιρ.
Στην ταινία, ο ντετέκτιβ Οντίν (Γιόχανες Χάουκουρ Γιόχανεσον), ζει μόνος του με την έφηβη κόρη του Ρουν (Όλοφ Χάλα Γιόχανεσντοτιρ), μετά τον θάνατο της πρώην γυναίκας του Λάρα. Καθώς ερευνά κάποιους παλιούς φόνους ανηλίκων που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες πριν σε ένα ίδρυμα παραβατικών εφήβων, αρχίζει να υποπτεύεται πως κάποια παράξενα μυστικά που αποκαλύπτει σχετίζονται με τη μυστηριώδη αυτοκτονία της συζύγου του, αλλά και με την παράξενη συμπεριφορά της κόρης του. Η Ρουν αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο και τον υποχρεώνει να διατηρεί κάποιες ισορροπίες, ενώ η στάση και της γιαγιάς της (Κρίστβγιοργκ Κγελντ), δεν διευκολύνει την κατάσταση.
Ο σκηνοθέτης Έρλινγκουρ Θόροντσεν, εκμεταλλεύεται την απομονωμένη, παγωμένη ισλανδική ύπαιθρο και την αίσθηση της απόλυτης μοναξιάς καταφέρνει να δημιουργεί μια αρκετά βαριά και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ανατριχίλας και της έντασης. Η ιστορία όμως περιπλέκεται με flashback και διαφορετικές αφηγηματικές γραμμές. Το βέβαιο πάντως, είναι ότι δημιουργούν κάποιο suspense που εντείνεται προς το φινάλε,
Η ψυχρή και κυρίως βραδινή φωτογραφία του Μπρεχτ Γκόιβαερτς, βοηθάει πολύ στην εξέλιξη του μύθου προσφέροντας μια ξεχωριστή ανησυχητική ατμόσφαιρα, ενώ και οι ερμηνείες δεν πάνε και άσχημα.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Ψυχολογικό, 98΄
Χώρα: Ισλανδία, 2023
Σκηνοθεσία: Έρλινγκουρ Θόροντσεν
Παίζουν: Γιόχανες Χάουκουρ Γιόχανεσον, Όλοφ Χάλα Γιόχανεσντοτιρ, Όλοφ Κρίστβγιοργκ Κγελντ
===
Στοιχειωμένη καρδιά – Isla Perdida – Haunted Heart

Σε ένα όμορφο και απομονωμένο νησί της Ελλάδας, η γοητευτική Άλεξ πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα παραθαλάσσιο μικρό εστιατόριο. Κερδίζει αμέσως την καρδιά του χαρισματικού Ενρίκο, αλλά η ίδια ερωτεύεται τον αινιγματικό μάνατζερ του εστιατορίου, Μαξ, έναν μοναχικό Αμερικανό που εγκαταστάθηκε στο νησί πριν από δεκαετίες. Με το πέρασμα των εποχών, η σεξουαλική ένταση κλιμακώνεται. Καθώς οι τουρίστες πάνε κι έρχονται, ο Ενρίκο ανακαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για το σκοτεινό και μυστηριώδες παρελθόν του Μαξ. Τυφλωμένη από έρωτα, η Άλεξ επιλέγει να αγνοήσει τα σημάδια και η ιστορία αρχίζει σιγά-σιγά να παρεκτρέπεται σε μια τρομακτική μάχη για επιβίωση.
INFO
Είδος: Αισθηματική, Δράμα, Θρίλερ, 128΄
Χώρα: Ισπανία, 2024
Σκηνοθεσία: Φερνάρντο Τρουέμπα
Παίζουν: Άιντα Φολς, Ματ Ντίλον, Χουάν Πάμπλο Ουρέγκο, Κίκα Γεωργίου, Πολύδωρος Βογιατζής
===
Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα – El maestro que prometió el mar

Η Αριάδνα ανακαλύπτει ότι ο παππούς της, που εδώ και καιρό παραμένει συνεχώς σιωπηλός, ψάχνει τα ίχνη του πατέρα του που είχε εξαφανιστεί κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει στο ορεινό χωριό της βόρειας Ισπανίας, τόπο γέννησης του παππού, για να ξετυλίξει το κουβάρι των δραματικών γεγονότων πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ψάχνοντας όσους ντόπιους παρέμεναν στη ζωή, όλες τους οι διηγήσεις συγκλίνουν σε ένα εμβληματικό όσο και χαρισματικό πρόσωπο: τον δάσκαλο του χωριού Άντονι Μπενάγιες, που αποπειράθηκε να εφαρμόσει στο απομονωμένο ορεινό χωριό μια πρωτοποριακή και ελευθεριακή μέθοδο διδασκαλίας, τη μέθοδο του Γάλλου εκπαιδευτικού Φρενέ. Ο Άντονι Μπενάγιες κατάφερε να εμπνεύσει τα παιδιά να διαλέξουν τις κλίσεις τους, και τους υποσχέθηκε να τους δείξει τη θάλασσα που μέχρι τότε δεν είχαν ποτέ τους δει…
INFO
Είδος: Δράμα, Βιογραφικό, Ιστορικό, 105΄
Χώρα: Ισπανία, 2023
Σκηνοθεσία: Πατρίσια Φοντ
Παίζουν: Ενίκ Ακουέρ, Λάια Κόστα, Λουίζα Γκαβάζα, Νίκολας Κάλβο, Γκαέλ Απαρίτσιο
===
Τελειώνει με εμάς – It ends with us

Η Λίλι Μπλουμ (Μπλέικ Λάβλι) ξεπερνά την τραυματική παιδική της ηλικία και επιδιώκει μια νέα αρχή στη Βοστόνη για να κυνηγήσει το όνειρό της. Η τυχαία συνάντηση με τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κίνκεϊτ (Τζάστιν Μπαλτόνι) πυροδοτεί μια έντονη σχέση, αλλά καθώς ερωτεύονται βαθιά, η Λίλι αρχίζει να βλέπει πλευρές του Ράιλ που της θυμίζουν τη σχέση των γονιών της. Όταν ο πρώτος έρωτας της Λίλι ο Άτλας Κόριγκαν (Μπράντον Σκλίναρ), ξαφνικά μπαίνει ξανά στη ζωή της, η σχέση της με τον Ράιλ ανατρέπεται και η Λίλι συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μάθει να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις για να κάνει μια ασύλληπτα δύσκολη επιλογή για το μέλλον της
INFO
Είδος: Αισθηματικό, Δράμα, 130΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Μπαλτόνι
Παίζουν: Μπλέικ Λάβλι, Τζάστιν Μπαλτόνι, Μπράντον Σκλίναρ, Τζένι Στέιν, Χασάν Μινχάζ, Έιμι Μόρτον
===
Emilia Perez

Μεξικό, σήμερα. Η δικηγόρος Ρίτα (Ζόε Σαλντάνα) είναι μια εξαιρετικά ταλαντούχα δικηγόρος που αντί να υπηρετεί την δικαιοσύνη, σπαταλά τις δυνατότητες της σαν υπάλληλος σε μια μεγάλη δικηγορική φίρμα, αφού είναι η καλύτερη στο να «ξεπλένει» μεγαλοεγκληματίες, μέχρι που της παρουσιάζεται μια από αυτές τις προσφορές που δεν μπορείς να αρνηθείς: την προσεγγίζει το μεγάλο αφεντικό ενός Καρτέλ και της ζητά να τον βοηθήσει να συνταξιοδοτηθεί και να εξαφανιστεί από την παρανομία μια για πάντα. Κάτι που φαίνεται δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο…
INFO
Είδος: Αστυνομική, Κομεντί, Μιούζικαλ, 130΄
Χώρα: Γαλλία, 2024
Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
Παίζουν: Ζόε Σαλντάνα, Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Σελένα Γκόμεζ, Έντγκαρ Ραμίρεζ
===
Alien: Romulus

Με την ιστορία της τοποθετημένη 20 χρόνια μετά το πρώτο «Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος» (1979) και 37 χρόνια πριν το δεύτερο «Άλιενς: η επιστροφή» (1986), η ταινία του Φέντε Αλβάρεζ με παραγωγό τον Ρίντλεϊ Σκοτ, ακολουθεί μια ομάδα νεαρών αποικιστών του διαστήματος, η οποία καθώς εξερευνά τα βάθη ενός εγκαταλειμμένου διαστημικού σταθμού, έρχεται αντιμέτωπη με την πιο τρομακτική μορφή ζωής στο σύμπαν. Εντάξει, τα έχουμε δει όλα!
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Επιστημονικής Φαντασίας, 119΄
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ. Ουγγαρία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδάς, 2024
Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβάρεζ
Παίζουν: Κάιλι Σπένι, Ντέιβιντ Τζόνσον, Άρτσι Ρενό, Ιζαμπέλα Μέρσεντ, Σπάικ Φερν
===
Άνοιξε τα μάτια – Abre los ojos (Επαν.)

Μια ταινία για την αντίληψη της πραγματικότητας, τη ψευδαίσθηση, την ταυτότητα και την ενοχή.
Ο Σέζαρ είναι ένας πλούσιος και όμορφος γυναικοκατακτητής που ζει σε ένα πολυτελές σπίτι. Ο καλύτερός του φίλος, ο Πελάγιο, τον ζηλεύει, γιατί έχει μεγάλη επιτυχία με τις γυναίκες, σε αντίθεση με αυτόν. Μια μέρα, σε ένα από τα πάρτι του Σέζαρ, ο Πελάγιο θα εμφανιστεί με μια πολύ όμορφη γυναίκα, τη Σοφία. Ο Σέζαρ δεν θα διστάσει να φλερτάρει με τη συνοδό του φίλου του, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει τη ζήλεια της ερωμένης του, η οποία θα τον εκδικηθεί προκαλώντας ένα ατύχημα. Από το ατύχημα αυτό ο Σέζαρ θα βγει ζωντανός με μια μεγάλη, ανεπανόρθωτη παραμόρφωση στο πρόσωπο και η ζωή του θα αρχίσει να καταρρέει.
Ο Αμενάμπαρ διεισδύει στο χαρακτήρα του Σέζαρ και αναδεικνύει το πώς οι συνειδητές και υποσυνείδητες επιθυμίες του επηρεάζουν την πραγματικότητα, καθώς ο Σέζαρ αγωνίζεται να διακρίνει τι είναι αληθινό και τι είναι φαντασία. Καταφέρνει δε, με την πρωτότυπη σκηνοθετική του ματιά και την εν γένει ατμόσφαιρα να κρατάει το κοινό σε αβεβαιότητα και ένταση. Η δε χρήση των ψυχολογικών και υπαρξιακών θεμάτων, την κάνει μία από τις πιο αξιόλογες ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας του ’90.
Να σημειωθεί ότι η ταινία ενέπνευσε το Χόλιγουντ να κάνει, μετά από λίγα χρόνια, μια αγγλόφωνη εκδοχή με τίτλο «Vanilla Sky» (2001), σε σκηνοθεσία Κάμερον Κρόου, με πρωταγωνιστές τους Τομ Κρουζ, Πενέλοπε Κρουζ και Κάμερον Ντίαζ.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Μυστηρίου, 119΄
Χώρα: Ισπανία, 1997
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ
Παίζουν: Εντουάρντο Νοριέγκα, Φελέ Μαρτίνεζ, Πενέλοπε Κρουζ, Νάγιουα Νίμρι, Τσέτε Λέρα
===
Διπλή ταυτότητα – Double indemnity (Επαν.)

Κλασικό film-noir η ταινία, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν (συν-σεναριογράφος), ενώ το σενάριό της συνυπογράφεται από τον σκηνοθέτη και τον Ρέιμον Τσάντλερ, έναν από τους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.
Η ιστορία ακολουθεί τον ασφαλιστή Γουόλτερ Νεφ (Φρεν ΜακΜάρεϊ), ο οποίος εμπλέκεται σε μια επικίνδυνη υπόθεση όταν γνωρίζει την Φίλις Ντίτριχσον (Μπάρμπαρα Στάνγουικ). Η Φίλις καταφέρνει να πείσει τον Γουόλτερ να την βοηθήσει να δολοφονήσει τον άντρα της για να εισπράξει την ασφάλεια ζωής του, με μια ρήτρα που διπλασιάζει το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος (η Διπλή Αποζημίωση του αρχικού τίτλου). Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο καθώς το σχέδιο τους αρχίζει να αποκαλύπτεται.
Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα του αμερικανικού film noir γνωστό για την έντονη ατμόσφαιρα, τους σκοτεινούς και πολυεπίπεδους χαρακτήρες, και τη χρήση φωτισμού και σκιών που ενισχύουν την αίσθηση του μυστηρίου και της έντασης. Η Μπάρμπαρα Στάνγουικ ενσαρκώνει τη μοιραία γυναίκα (femme fatale) Φίλις, ένα στερεότυπο χαρακτήρα των film noir, ενώ η σκηνοθεσία του Γουάιλντερ και η φωτογραφία του Τζον Σέιτζ συμβάλλουν στη δημιουργία μιας από τις πιο σκοτεινές και στιλιζαρισμένες ταινίες της εποχής.
Ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, η ταινία ήταν υποψήφια για αρκετά Όσκαρ μεταξύ των οποίων ήταν για την Καλύτερη Ταινία, τον Καλύτερο Σκηνοθέτη, την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία και Καλύτερο Σενάριο. Τελικά δεν κέρδισε κανένα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να εξακολουθεί να μελετάται και να θαυμάζεται για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο και για την επιρροή της στο είδος του film noir (έχει προβληθεί και ως «Κολασμένη αγάπη»).
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 107΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1944
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Φρεντ ΜακΜάρεϊ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Έντουαρντ Ρόμπινσον, Πόρτερ Χολ, Τζιν Χέδερ
===
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμι – Ambavi Suramis tsikhitsa

Μια δραματική ταινία που θυμίζει τον ελληνικό θρύλο για το Γιοφύρι της Άρτας, αλλά αλληγορικά αφιερωμένη στη μνήμη των Γεωργιανών πολεμιστών όλων των εποχών. Η ιστορία της είναι βασισμένη σε έναν παλιό γεωργιανό θρύλο ο οποίος καταγράφεται στο έργο του Δαβίδ Τσουμπινάσβιλι «Ο Θρύλος του Κάστρου της Σουράμ», που αφηγείται την ιστορία της οικοδόμησης ενός φρουρίου που συνεχώς καταρρέει.
Η υπόθεση της ταινίας, επικεντρώνεται στο χτίσιμο του φρουρίου, το οποίο κατέρρεε συνεχώς, παρά τις προσπάθειες των αρχιτεκτόνων. Μια προφητεία προβλέπει ότι το φρούριο θα ορθωθεί μόνο εάν ένας νεαρός άνδρας, ο Zurab, θυσιαστεί και εντοιχιστεί μέσα στα τείχη του. Ο Zurab αποφασίζει να θυσιαστεί για την πατρίδα του και προσφέρεται εθελοντικά, επιτρέποντας έτσι στο φρούριο να ολοκληρωθεί και να προστατεύσει τη χώρα του.
Η ταινία χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό οπτικό και αφηγηματικό στυλ του Σεργκέι Παρατζάνοφ, που συνδυάζει παραδοσιακές λαογραφικές αναφορές με μια ποιητική προσέγγιση στην αφήγηση. Οι εικόνες και τα συμβολικά μοτίβα κυριαρχούν, ενώ οι διάλογοι είναι περιορισμένοι, δίνοντας έμφαση στην οπτική εμπειρία. Θεωρείται αριστούργημα του σοβιετικού κινηματογράφου και αποτελεί ένα σημαντικό έργο στη φιλμογραφία του Παρατζάνοφ, ο οποίος ήταν γνωστός για την αντισυμβατική του προσέγγιση και την καινοτόμο χρήση του οπτικού ύφους. Παραμένει μια σημαντική πολιτιστική δημιουργία, που συνδυάζει την γεωργιανή ιστορία και παράδοση με μια διαχρονική αφήγηση περί θυσίας και πατριωτισμού.
INFO
Είδος: Δράμα, 88΄
Χώρα: Γεωργία, 1985
Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνοφ
Παίζουν: Βέρικο Αγιανπαρίτζε, Ταμάρι Τσιτσισβίλι, Ντοντουκάνα Τσερότζε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ