Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» μια θεατρική παράσταση υψηλών προδιαγραφών στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Από τη Θεατρική Ομάδα Ρόδα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου

Μια παράσταση υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» με αφορμή το μοναδικό σε καλλιτεχνικό κάλλος Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης. Ο λόγος για τη Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ και την παράσταση «ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» σε σκηνοθεσία της σπουδαίας σκηνοθέτιδος Μαρία Περετζή.

Με τη μνημειώδη φαντασμαγορική παράσταση της, η ΡΟΔΑ ζωντανεύει την ουσία και το βαθύτερο νόημα των εννέα ημερών της πιο φημισμένης τελετουργίας των αρχαίων χρόνων, των Μεγάλων Μυστηρίων της Ελευσίνας.

Αρχίζοντας με την αναπαράσταση της Μεγάλης Πομπής που ξεκινούσε από την Αθήνα, η μουσική παράσταση της ΡΟΔΑ αναβιώνει τις ιερές παραδόσεις των Τελετών, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές μοναδικής εμπειρίας και άμεσης συμμετοχής στη δόνηση της Ελευσίνιας μυητικής διαδικασίας.

Με σεβασμό σε κάθε άποψη των αρχαίων εκείνων Δρώμενων, των φιλοσοφικών, μυστικιστικών και αρχαιολογικών πτυχών τους, η ΡΟΔΑ παρουσιάζει μια συγκλονιστική θεατρική εκδοχή των κορυφαίων Μυστηρίων. Μέσα από την παραβολή του σπόρου που μπαίνει στη γη για να ανθίσει, το πνεύμα των μυστών εξευμενίζεται από την απελπισία που φέρνει η φαινομενικά αδιέξοδη προοπτική του θανάτου.

Στις παραστάσεις της ΡΟΔΑ η μουσική είναι πάντα ζωντανή, εκτελεσμένη από οκταμελή ορχήστρα.

Η ΡΟΔΑ είναι στενά συνδεδεμένη με το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ, και σκοπός της είναι να μελετήσει σε πρακτικό και βιωματικό επίπεδο τη διδασκαλία του μεγάλου φιλοσόφου του Πόντου μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό.

Η Μαρία Περετζή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της Ομάδας σε κάθε βήμα της θεατρικής διαδικασίας. Ακόμα και ο φωτισμός, ο ήχος, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της σκηνής, οι μεταφορές και το στήσιμο των σκηνικών, όλα διεκπεραιώνονται σαν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των μελών της. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το ουσιώδες εμπόδιο για την επίτευξη ποιότητας σε κάθε ομαδική προσπάθεια είναι οι συγκρούσεις των ανθρώπων που πολώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, τόσο οι διαπροσωπικές συγκρούσεις όσο και οι εσωτερικές στον ψυχισμό του καθενός, η ΡΟΔΑ μελετά στην πράξη τον τρόπο που ξεπερνιούνται τέτοιες τριβές.

Με την πνευματική του άσκηση ο «ηθοποιός» της ΡΟΔΑ ουσιαστικά εργάζεται για να αποκαταστήσει τη σχέση με τον βαθύτερο Εαυτό, με τη Συνείδηση. Η προσπάθεια υπέρβασης των συνηθισμένων στάσεων του σώματός του, των αυτοματοποιημένων συναισθημάτων και αντιδράσεών του στα ερεθίσματα της ζωής, γίνεται το εργαλείο για την αποκάλυψη των πραγματικών του δυνατοτήτων, και της σύνδεσής του με το επίπεδο του ιερού μέσα του. Με τον τρόπο αυτό, ο ίδιος ο θεατής γίνεται αποδέκτης μιας ζωντανής μυητικής διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ ιδρύθηκε και καθοδηγείται από τη Μαρία Περετζή, από το 1991 και το 2024 τέθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Nήσων  και του INTERNATIONAL ACTION ART. Έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις, αντλώντας το ρεπερτόριό της από ιερούς μύθους της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, και έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, κυρίως με τη μουσική του Έλληνα φιλόσοφου Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης 1866-1949).

https://www.facebook.com/rodatheater/

https://www.instagram.com/rodatheater/

www.rodatheater.gr

Για την αγορά εισιτηρίων πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

more.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ