Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιωσήφ Βουράκης στην «Α»: «Το “ΚΑΝΑΛΙ 1” να γίνει υπολογίσιμη δύναμη στα ΜΜΕ»

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά (ΔΗ.ΡΑ.Π.) και υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΚ με τον συνδυασμό «Πρώτα το Μπάσκετ» Ιωσήφ Βουράκης, μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον Πειραιά που αγαπά, τον αθλητισμό που υπηρετεί από μικρός και το όραμά του για το ιστορικό «ΚΑΝΑΛΙ 1»

Aπό πολύ νεαρή ηλικία, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ο αθλητισμός και η ενασχόληση με τα κοινά αποτελούν σημαντικό κομμάτι του βίου του. Εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έχει υπηρετήσει τον Αθλητισμό τόσο ως αθλητής, όσο και ως πρόεδρος της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ. Από το 2010 εκλέγεται σταθερά δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά. Έχοντας δύο θητείες στην αντιπολίτευση, το 2019 εκλέγεται ξανά με την παράταξη «Πειραιάς Νικητής» και επικεφαλής τον δήμαρχο πλέον Γιάννη Μώραλη. Ανέλαβε ευθύς τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Πειραιά, την οποία υπηρέτησε με επιτυχία, ενώ μετά την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές του 2023, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «ΚΑΝΑΛΙ 1 – 90,4 FM». Σήμερα, είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει τον Αθλητισμό από μια άλλη πλευρά, ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, με τον συνδυασμό «Πρώτα το μπάσκετ» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα.
Ο Ιωσήφ Βουράκης μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τη νέα πρόκληση, τις πρώτες εντυπώσεις από τη θητεία του στη διοίκηση του ιστορικού ραδιοφώνου του Πειραιά, την αγάπη για την πόλη του και τον Αθλητισμό και το όνειρό του το «ΚΑΝΑΛΙ 1» να γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο των ΜΜΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

Ήδη οκτώ μήνες στην προεδρία της ΔΗΡΑΠ. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός σας;
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να κάνω απολογισμό για αυτούς τους 8 μήνες. Με σιγουριά, όμως, μπορώ να πω ότι αυτοί οι μήνες ήταν ένα διάστημα δοκιμών, αλλαγών, ενός γενικότερου «ανακατέματος», το αποτέλεσμα του οποίου πιστεύω ότι θα φανεί σε λίγες μέρες, όταν θα ξεκινήσει το νέο μας πρόγραμμα!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε έως σήμερα;
Ο χώρος του ραδιοφώνου και γενικότερα των ΜΜΕ ήταν κάτι πολύ μακριά από εμένα! Κάθε μέρα ανακαλύπτω τις απίστευτες δυνατότητες και τα εργαλεία που έχει ένα τέτοιο μέσο. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να μάθω όσα περισσότερα μπορώ γι’ αυτόν τον χώρο. Και, πιστέψτε με, έχω πολλά να μάθω ακόμα. Και, μαζί με τους συνεργάτες μου, πάρα πολλά να κάνουμε!

Το «ΚΑΝΑΛΙ 1» είναι ένα από τα ιστορικότερα ραδιόφωνα της χώρας. Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και να αντέχει στον χρόνο;
Το «ΚΑΝΑΛΙ 1» είναι ο πρώτος ελεύθερος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ! Από τότε μέχρι σήμερα, το «ΚΑΝΑΛΙ 1» έχει γράψει τη δική του ιστορία. Από τα μικρόφωνά του έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα της δημοσιογραφίας, της τέχνης και της μουσικής. Τι το κάνει ξεχωριστό; Οι άνθρωποί του πίσω από τα μικρόφωνα, τις κονσόλες και τα γραφεία.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν Δήμο με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του Πειραιά, να υποστηρίζει ένα ραδιόφωνο, όπως το Κανάλι 1;
Το «ΚΑΝΑΛΙ 1», κατά την άποψή μου, αποτελεί ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας. Ο Δήμος στην ουσία είναι και ο χρηματοδότης του σταθμού. Ξέρετε, πολλοί πιστεύουν ότι ένας δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός υπάρχει για να προβάλλει το έργο της εκάστοτε δημοτικής Αρχής. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν ότι το «ΚΑΝΑΛΙ 1» ήταν ένα… βαρέλι δίχως πάτο. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη στιγμή, το «ΚΑΝΑΛΙ 1» εκπέμπει σε όλη την Αττική και τον Αργοσαρωνικό! Πλέον, δεν περιοριζόμαστε μόνο στα του «οίκου» μας. Ξεκινάμε συνεργασίες με Δήμους της Αττικής, δίνουμε βήμα σε φορείς, είμαστε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, δημιουργήσαμε μουσική ζώνη κρατώντας παρέα στους ακροατές μας!

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε ενόψει της νέας περιόδου που ξεκινά επίσημα σε λίγες μέρες;
Ο βασικός μας στόχος είναι να αποτυπωθεί το «ΚΑΝΑΛΙ 1» στο μυαλό των ακροατών! Να ξέρουν ότι, αν θέλουν να ακούσουν πρωινή ενημέρωση, θα βάλουν 90,4. Αν θέλουν να ακούσουν αθλητικά, θα βάλουν 90,4. Αν θέλουν να ακούσουν μουσική, θα βάλουν 90,4! Με λίγα λόγια, με το νέο μας πρόγραμμα, θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα !

Τελικά, με τους ταχύτατους ρυθμούς που εξελίσσεται η τεχνολογία, ο κόσμος σήμερα ακούει ραδιόφωνο;
Δυστυχώς όχι! Και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Η τεχνολογία εξελίσσεται, αλλάζοντας τα δεδομένα, αλλά παράλληλα μας δίνει και τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Οι διάφορες πλατφόρμες του διαδικτύου δίνουν τη δυνατότητα να ακούσεις ό,τι θες, όποτε θες. Πρέπει λοιπόν και εμείς να προσαρμοστούμε με τη νέα εποχή.

Ποιο θα θέλατε να είναι το στίγμα που θα αφήσετε, όταν ολοκληρώσετε τη θητεία σας στην προεδρία της ΔΗΡΑΠ;
Ο στόχος είναι ένας! Το «ΚΑΝΑΛΙ 1 – 90,4» να είναι υπολογίσιμη δύναμη στα ΜΜΕ.

Είστε ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, καθώς εκλέγεστε σταθερά δημοτικός σύμβουλος από το 2010. Πόσο έχει αλλάξει ο Πειραιάς από εκείνη την πρώτη θητεία σας και ποιο είναι το «στοίχημα» για την τρέχουσα θητεία της νυν δημοτικής Αρχής;
Ο Πειραιάς του 2010 με τον Πειραιά του 2024 είναι μια τελείως διαφορετική πόλη. Η ουσιαστική αλλαγή στην πόλη μας, όμως, ξεκίνησε το 2014 επί δημαρχίας Γιάννη Μώραλη. Τα τελευταία χρόνια, ο Πειραιάς αποτελεί παράδειγμα πως, όταν δεν υπάρχουν πολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Ο Γιάννης Μώραλης κατάφερε να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πόλης, να επιλέξει τους σωστούς συνεργάτες και να ακολουθήσει κατά γράμμα το πρόγραμμά του. Σημαντική βοήθεια και η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος από το 2014 μέχρι και σήμερα δείχνει με πράξεις την αγάπη του για τον Πειραιά.

Στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής Αρχής, διατελέσατε πρόεδρος στον ΟΠΑΝ. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί σ’ αυτή τη θητεία σας;
Ο ΟΠΑΝ ήταν ένας πολυεπίπεδος Οργανισμός. Αθλητισμός, Πολιτισμός, Νεολαία! Και είναι τόσα πολλά αυτά που κάναμε που με δυσκολεύει να ξεχωρίσω κάποια. Θα πω όμως το εξής: Στον ΟΠΑΝ τα προηγούμενα χρόνια «δημιουργήσαμε»!

Ο Αθλητισμός, ούτως ή άλλως, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σας και τον έχετε υπηρετήσει τόσο ως αθλητής, όσο και σε διοικητικές θέσεις. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάθεση για προσφορά;
Αν βγάλω έξω από το κάδρο την οικογένειά μου, τις μεγαλύτερες χαρές και τις μεγαλύτερες στεναχώριες μού τις έχει δώσει ο Αθλητισμός. Παρέες, γέλια, νίκες, ήττες, ταξίδια… Είναι μεγάλη υπόθεση να ασχολείσαι με κάτι που σου δίνει τόσα συναισθήματα! Όταν, λοιπόν, μου έχει δώσει τόσα πολλά αυτός ο χώρος, θεωρώ υποχρέωσή μου να του δώσω πίσω έστω και κάτι μικρό, με όποιον τρόπο μπορώ.

Σήμερα, είστε υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, με τον συνδυασμό «Πρώτα το μπάσκετ» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να ασχοληθείτε;
Πρώτα από όλα το ίδιο το μπάσκετ! Το ότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο Παναγιώτης Φασούλας, έπαιξε σημαντικό ρόλο, όπως επίσης έπαιξαν και οι συνυποψήφιοί μου. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις Ομοσπονδίες τις διοικούν άνθρωποι που προέρχονται από το ίδιο το άθλημα. Αθλητές που έχουν ιδρώσει, έχουν ματώσει, γνωρίζουν καταστάσεις, ξέρουν να ακούν και αντιλαμβάνονται τι ανάγκες υπάρχουν. Πραγματικά, νιώθω απίστευτα τυχερός γιατί, μέσα από αυτή τη διαδικασία, έχω την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που θαύμαζα, αθλητές που τους έβλεπα τόσα χρόνια να φορούν τη φανέλα της Εθνικής μας Ομάδας και να μας κάνουν περήφανους μέσα από τα γήπεδα. Παναγιώτης Φασούλας, Γιάννης Μπουρούσης, Περικλής Δορκοφίκης και πολλοί άλλοι… Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει ότι αυτοί οι άνθρωπο δεν ξέρουν τι χρειάζεται το μπάσκετ;

Ποια είναι τα πιο βασικά σημεία του προγράμματός σας;
Η διαφάνεια, η σωστή διαχείριση, ενίσχυση των τοπικών ομάδων και πρωταθλημάτων. Από εκεί θα έπρεπε να ξεκινούν όλα. Σωστή οργάνωση των Εθνικών Ομάδων, ενδυνάμωση του μπάσκετ γυναικών, ίση αντιμετώπιση προς όλους.

Ποια ελπίζετε να είναι η επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ;
Το ελληνικό μπάσκετ ανήκει στην ελίτ του παγκόσμιου Αθλητισμού. Έχει έρθει η ώρα να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει. Την επόμενη μέρα, το μπάσκετ πρέπει να βγει δυνατό και μεγάλο!

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να ασχοληθούν με το μπάσκετ ή με οποιοδήποτε άλλο άθλημα;
Είναι ένα όνειρο που επιβάλλεται να ακολουθήσουν. Σε οποιοδήποτε άθλημα. Κανένας δεν θα τους εγγυηθεί ότι θα πετύχουν, κανένας δεν θα τους εγγυηθεί ότι θα γίνουν πρωταθλητές. Με τα χρόνια όμως, θα καταλάβουν τι τους προσέφερε ο Αθλητισμός. Προέρχομαι από μια οικογένεια που ο Αθλητισμός πρωταγωνιστούσε και έμαθα να ζω με αυτόν. Πάντα θυμάμαι τον πατέρα μου μετά από κάθε προπόνηση ή αγώνα να με ρωτάει αν ίδρωσα! Όχι αν κερδίσαμε ή αν χάσαμε, μόνο αν ίδρωσα! Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι μόνο αν δώσεις τα πάντα την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα, θα ιδρώσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ