Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Προμηθείς και όχι επιμηθείς

Γράφει ο
Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης

Δικηγόρος ε.τ.

Στάχτη, συντρίμμια και απώλειες ανθρώπινων ζωών, απόλυτη καταστροφή είναι οι εικόνες κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βαρνάβας, Διόνυσος, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Μαραθώνας, Γέρακας, ένα μεγάλο πευκόφυτο γεμάτο ζωή τμήμα τής Αττικής κατακάηκε – έγινε κρανίου τόπος – και μαζί και μια γυναίκα μέσα στην καμένη επιχείρηση που δούλευε. Όλα αυτά πριν από λίγες μέρες. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροπλάνων, κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες να σώσουν ό,τι είχε απομείνει. Χάρη σ’ αυτούς σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και ζώα συντροφιάς και προστάτευαν μερόνυχτα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τα καμένα σπίτια από τα ανθρώπινα τσακάλια, τους πλιατσικολόγους και συνέλαβαν αρκετούς επ’ αυτοφόρω την ώρα «της δουλειάς». Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον τύπο, στην εξαετία 2019-2024 τα καμένα δάση μόνο στην Αττική υπολογίζονται σε 626.500 στρέμματα, όταν το σύνολο των δασών της είναι 1.230.000 στρέμματα. Δηλαδή αυτά τα έξη χρόνια κάηκε σχεδόν το 51% των δασών του Λεκανοπεδίου. Μόνο η τελευταία αυτή πυρκαγιά της Αττικής κατάκαυσε πάνω από 105.000 στρέμματα.

Οι συνέπειες αυτής της πυρκαγιάς και γενικά των πυρκαγιών, οι συνεχείς εναλλαγές τής θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια, τα διαρκώς εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν καθημερινά την Αττική και ολόκληρη τη χώρα, είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο, για την ποιότητα της ζωής του για το περιβάλλον, για τη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας του, για το ίδιο το μέλλον μας που γίνεται αργά αλλά σταθερά πιο δύσκολο και άδηλο. Οι αυξημένες αυτές θερμοκρασίες που οι μετεωρολόγοι μάς προειδοποιούν πως ήρθαν και θα παραμείνουν για πολύ, φέρνουν και αυτές άλλες παρενέργειες όπως: αυξημένους ρύπους, εντεινόμενη λειψυδρία, μείωση του πράσινου, ενώ τα πάρκα και τα άλση οι ιδανικοί αυτοί τόποι αναψυχής και ανάπαυλας για τα παιδιά και τους μεγάλους σταδιακά εξαφανίζονται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα 2,4 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές με ακραία υδατική καταπόνηση. Οι χώρες νότια της Τουρκίας, ολόκληρη η Βόρεια και Νότια Αφρική αλλά και Χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, θα αντιμετωπίσουν έως το 2050 πολύ υψηλά επίπεδα λειψυδρίας. Αυτά αναφέρονται σε έρευνα του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη και συνεργατών του. Τα δάση, λοιπόν, είναι αυτά που διατηρούν τη σταθερότητα των εδαφών, συγκρατούν τα νερά, κρατούν σταθερό το έδαφος· γιατί αν αυτό διαβρωθεί δημιουργούνται προβλήματα στατικότητας και ασφάλειας των οικοδομών. Ένα ακόμη καίριο πλήγμα από τη λειψυδρία έχει να κάνει με την πανίδα γενικότερα. Τα ζώα και τα πουλιά, άγρια και ήμερα και τα ερπετά πεθαίνουν και εξαφανίζονται και άλλα αποδημούν ομαδικά από τα δάση της Αττικής και της Ελλάδας που πρόσφατα ακόμη έσφυζαν από ζωή. Λίγο μετά τη συμφορά στο Λεκανοπέδιο ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας βεβαίωνε πως, θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγείσες οικογένειες και οι επιχειρήσεις, με ποσά, όμως, δυστυχώς, ασήμαντα σε σχέση με τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί. Πέρασαν, όμως, τόσες μέρες και ακόμη περιμένουν την αρωγή της Πολιτείας με πολλές ξεσπιτωμένες οικογένειες να φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους!

Η Ελλάδα σαρώνεται συχνά από καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα ενώ χάνονται κάθε φορά ζωές, σπιτικά, επιχειρήσεις, με την Οικονομία μας να κλωνίζεται επικίνδυνα. Η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση μαζί, ώφειλαν να έχουν λάβει ήδη από το παρελθόν – οφείλουν, όμως, τώρα αμέσως, έστω και αργά, να λάβουν – μέτρα πρόληψης και κοινής αντιμετώπισης στο μέλλον των Εθνικών καταστροφών. Γιατί η πρόληψη είναι αυτή που σώζει και όχι η καταστολή. Φέτος είχαμε αύξηση 144% των αφανών εμπρηστών από τους οποίους ελάχιστοι μόνο συνελήφθησαν. Οι υπόλοιποι γιατί παραμένουν στην αφάνεια; Είναι μήπως άγνωστοι ή κάποιοι τους καλύπτουν και αν ναι γιατί; Ο αρμόδιος Υπουργός και οι αρχές έχουν χρέος να τους αποκαλύψουν. Τα δάση μας οφείλουμε όλοι να τα προστατεύσουμε, να τα σώσουμε γιατί χωρίς αυτά ζωή δεν υπάρχει. Τα απογυμνωμένα από τις πυρκαγιές βουνά μας που τα γέμισαν με ανεμογεννήτριες από τη μια ως την άλλη άκρη της Ελλάδας, πρέπει άμεσα να τα αναδασώσουμε.

Η Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και της Αντιπολίτευσης επιβάλλεται να θεσπίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Κλιματικής Κρίσης, βάσει του οποίου οι Περιφερειακές και Δημαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, μετά από κάθε πυρκαγιά, οφείλουν να κηρύσσουν αναδασωτέα κάθε καμένη έκταση στην περιφέρειά τους και να αναφέρονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τα περαιτέρω. Να επιβάλλονται δε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αυστηρές Πειθαρχικές και Διοικητικές κυρώσεις εναντίον εκείνων των αυτοδιοικητικών που αμελούν ή αρνούνται να συμμορφωθούν. Τέλος ομόθυμα οι Πολιτικές μας ηγεσίες με τη συνδρομή και των Ευρωβουλευτών μας, οφείλουν να ζητήσουν από την Προεδρία της ΕΕ, από τον αρμόδιο Επίτροπο Πολιτικής Προστασίας και το Ευρωκοινοβούλιο την επείγουσα έγκριση των αναγκαίων κονδυλίων για την αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και την έγκαιρη αποστολή σωστικών μέσων, υλικών και προσωπικού, οσάκις η Ελλάδα πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέτοιες Εθνικές τραγωδίες οι Πολιτικές μας ηγεσίες οφείλουν από κοινού να τις προλαμβάνουν και εξίσου ομόθυμα να αποφασίζουν για την αντιμετώπισή τους, γιατί δεν προσφέρονται για άσκηση φτηνής πολιτικής· ας το προσέξουν καλά αυτό για να προλάβουν τα χειρότερα. Είναι χίλιες φορές καλλίτερα όταν το επιβάλουν Εθνικές ανάγκες να είμαστε προμηθείς, να προλαμβάνουμε δηλαδή το κακό πριν αυτό επισυμβεί και όχι επιμηθείς δηλαδή να το ακολουθούμε. Ο Ιπποκράτης ο Κώος, ο πατέρας της Ιατρικής ο και «θείος» αποκληθείς (460 π.Χ.) συμβούλευε τους σύγχρονους και του επιγενόμενούς του πως: «Το προνοείν κρείττον εστί του μετανοείν». Πηγές: Έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, Μεγ. Ελλ. Εγκυκλ. Χ. Πάτση Τ. 18 σελ. 293, Τ. 27 σελ. 466.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ