Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Σγουρός: «Να συζητήσουμε σοβαρά για την Πολιτική Προστασία πριν η Αττική καταστραφεί ολοσχερώς»

Να ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για την Πολιτική Προστασία «πριν η Αττική καταστραφεί ολοσχερώς», ζήτησε ο Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της Αττικής Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν ακόμα και περιοχές μέσα στον αστικό ιστό, ο κ. Σγουρός ζήτησε να γίνει ειδική τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μείζον θέμα της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Τόνισε ότι τα τελευταία 9 χρόνια η Αττική έχει υποστεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και με σχέδιο και όχι να περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο που θα ολοκληρώσει την καταστροφή.

«Επιτέλους, η ΕΝΠΕ οφείλει να αντιμετωπίσει θεσμικά το πρόβλημα γιατί η Αττική δεν πρόκειται να γλυτώσει στο μέλλον αν δεν αλλάξουν τα πράγματα με σωστές προτάσεις και λύσεις και όχι με πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες», είπε.

Επίσης, ζήτησε να ενισχυθούν οι Περιφέρειες -που από το 2010 υπέστησαν τεράστιες περικοπές που υπονομεύουν το θεσμό- με άμεση αύξηση των ΚΑΠ, να επιστραφούν τα 500 εκατομμύρια που αφαιρέθηκαν από τους Κοινοτικούς Πόρους της Περιφέρειας Αττική, να δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής για την Πολιτική προστασία εξ’ ιδίων πόρων, καθώς επίσης να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα τεράστια ποσά που καταβάλλονται για ενοικίαση των κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η Περιφέρεια Αττικής -στην οποία τα προηγούμενα χρόνια εξανεμίστηκε όλο το αποθεματικό σε γιορτές, αμφιβόλου ποιότητας εκδηλώσεις και πανηγύρια, αφήνοντας την Αττική απροστάτευτη, χωρίς επένδυση στις αναγκαίες υποδομές- οφείλει επιτέλους να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους για να μην καταρρεύσει οικονομικά. Επιτέλους οι συνεχείς δηλώσεις στήριξης των υπουργών Εσωτερικών που επαναλαμβάνονται σε κάθε εκδήλωση για τα μάτια του κόσμου, πρέπει να γίνουν πράξεις. Απαιτούμε έργα και όχι λόγια κενά περιεχομένου που τα παίρνει ο αέρας της επικοινωνίας», σημείωσε.

Ακόμη, με αφορμή την ανακοίνωση παραίτησης του Περιφερειακού συμβούλου Νίκου Παπαγεωργίου από την θέση του Προέδρου της εταιρείας «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» και την αντικατάστασή του από κεντρικό πολιτικό πρόσωπο, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι είναι λάθος μια τέτοια εκχώρηση εξουσίας σε πρόσωπα εκτός Περιφερειακού συμβουλίου που δεν έχουν σχέση με τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

«Τα πρόσωπα που μετακινούνται από την Κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε, «ουσιαστικά αποτελούν “ξένο σώμα” και εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα του οίκου μας, ιδιαίτερα την ώρα που η Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Αττικής διαχειρίστηκε πολλά εκατομμύρια ευρώ και ήδη “έχει μπει μέσα” χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κανένας απολογισμός για τη δράση της την τελευταία τετραετία. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε -κρούοντας το καμπανάκι της ευθύνης- ότι οι Αναπτυξιακές εταιρείες της Αυτοδιοίκησης που έγιναν στο παρελθόν “φαλίρισαν” όλες – με εξαίρεση τη Νομαρχία Αθήνας όπου ουδέποτε λειτουργήσαμε τέτοια εταιρεία!».

Διαβάστε επίσης: Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πυρκαγιές – Ν. Χαρδαλιάς: Εντός Σεπτεμβρίου η συζήτηση

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ