Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Στη ΔΕΘ με «δώρα» – Δίχως παροχές, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις και το βάρος στην καθημερινότητα η ομιλία Μητσοτάκη

Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 07/09/2024

Mε το βάρος να πέφτει στην καθημερινότητα και τη διαχείρισή της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη ΔΕΘ δίχως πακέτα παροχών και άλλες σχετικές εξαγγελίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσει κάποια πράγματα, με τις τελευταίες πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι στη σαββατιάτικη ομιλία του από το βήμα της Έκθεσης θα δώσει έμφαση σε ζητήματα όπως το στεγαστικό και το δημογραφικό.

Όπως παραδέχθηκε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το περιθώριο της κυβέρνησης για δημοσιονομικού χαρακτήρα παροχές δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, μολονότι η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για αύξησή του.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την υγεία και την παιδεία, 1 δισ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων και σχεδόν ακόμη 1 δισ. ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες. Από εκεί και πέρα, το μικρό δημοσιονομικό περιθώριο που περισσεύει θα διατεθεί για τη στήριξη των εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με μέτρα όπως π.χ. η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα μέτρα που δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτύπωμα, όπως οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό και η στήριξη των νέων ζευγαριών και των τρίτεκνων οικογενειών.

Σε πολιτικό επίπεδο συνεπώς ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η επανεκκίνηση, αλλά και να δείξει στους πολίτες ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης ανηφόρισε στις αρχές της εβδομάδας στη Θεσσαλία, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα παράπονα των αγροτών και άλλων κοινωνικών ομάδων για την καταβολή των αποζημιώσεων από τις περσινές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Και όπως λένε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αντίστοιχες περιοδείες θα επαναληφθούν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ