Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Δύση- Ρωσία: Το χρονικό και τα αίτια της ρήξης

Γράφει η Ελένη Σαββάκη
Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών (IHA, CHC, HANC, IΔ)

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ποια είναι άραγε η άποψη διάσημων Αμερικανών ειδημόνων σχετικά με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σήμερα;
Ο διακεκριμένος Αμερικανός πολιτικός επιστήμων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου John Mearsheimer είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν την κύρια ευθύνη για τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο. Η βάση του προβλήματος είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σε μια ευρύτερη στρατηγική απομάκρυνσης της Ουκρανίας από την τροχιά της Ρωσίας και την ενσωμάτωσή της στη Δύση.
▸ Ο πρώτος γύρος επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς πραγματοποιήθηκε το 1999 με την είσοδο της Τσεχικής Δημοκρατίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας, παρά τις προηγούμενες αντίθετες υποσχέσεις της Δύσης. Ήδη το 1998, όταν η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε αυτόν τον πρώτο γύρο επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο διπλωμάτης των ΗΠΑ George Kennan είπε: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα τραγικό λάθος. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος γι’ αυτό. Κανείς δεν απειλούσε κανέναν». Κι’ ας μην φανταστεί κανείς ότι ο Kennan ήταν ρωσόφιλος. Πρόκειται για τον συγγραφέα του «μακροσκελούς τηλεγραφήματος» που ώθησε τη Δύση στον Ψυχρό Πόλεμο.
▸ Ο δεύτερος γύρος διεύρυνσης έλαβε χώρα το 2004 με την είσοδο Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας. Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε έντονα από την αρχή, αλλά η Δύση κώφευσε.
▸ Το 2008, με τη δήλωση της Δύσης ότι Γεωργία και Ουκρανία θα ήταν οι επόμενες χώρες που θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι αυτό θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη Ρωσία. Εν τούτοις, η Ουάσιγκτον υποστήριξε πραξικόπημα στην Ουκρανία. Όπως γράφει ο Mearsheimer, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Nuland και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής McCain συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση, και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Pyatt πανηγύρισε. Αντιδρώντας, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κριμαία και την ενσωμάτωσαν στη Ρωσία.
Ο Mearsheimer σημειώνει ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι βασική αρχή της γεωπολιτικής είναι ότι «οι Μεγάλες Δυνάμεις είναι ευαίσθητες σε πιθανές απειλές κοντά τους». Φανταστείτε, γράφει, την οργή της Ουάσιγκτον αν η Κίνα δημιουργούσε μια δυνατή στρατιωτική συμμαχία και προσπαθούσε να συμπεριλάβει σ’ αυτήν τον Καναδά και το Μεξικό. Όπως οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι η Κούβα δεν είχε δικαίωμα να συμμαχήσει στρατιωτικά με τη Σοβιετική Ένωση, έτσι και οι Ρώσοι θεωρούν ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Καταλήγει ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σχέδιο δυτικοποίησης της Ουκρανίας και αντ’ αυτού θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταστήσουν την Ουκρανία ουδέτερο κράτος buffer.
Ο Raymond McGovern πρώην αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναλυτής της CIA από το 1963 έως το 1990 δηλώνει ότι, χωρίς τη συνεργασία των Μέσων Ενημέρωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο περιέγραψε αρχικά ο Αϊζενχάουερ. Ο Αϊζενχάουερ επίσης είπε ότι το αντίδοτο για τη λειτουργία αυτού του συγκροτήματος είναι ένας καλά ενημερωμένος πολίτης. Και ο McGovern διαπιστώνει ότι είμαστε πολύ μακριά από μια σωστή ενημέρωση σήμερα. Ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τα Μέσα Ενημέρωσης και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, έχουν ένα είδος τριμερούς συμμαχίας στην εποχή μας. Απόδειξη, ο τρόπος που τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν τη Russiagate για πέντε χρόνια, και που τώρα αντιμετωπίζουν τον Πούτιν.
Η δήλωση του προέδρου Biden ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι ενωμένο πίσω μας, επικαλούμενος ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι ανειλικρινής. Γιατί οι αντιπρόσωποι των 1,425 δισεκατομμυρίων Κινέζων, 1,424 δισ. Ινδών (Worldmeter 2023) και πολλών άλλων στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες δεν ψήφισαν μαζί μας.
Το πρόβλημα είναι ότι η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και το ΝΑΤΟ συνέχισε να υπάρχει, και μάλιστα συνέχισε να επεκτείνεται ανατολικά της Γερμανίας (συμπεριλαμβάνοντας 14 νέα έθνη) κάτι που είχαμε υποσχεθεί επίσημα στους Ρώσους ότι δεν θα κάναμε. Επιπλέον, ο πρόεδρος Bush αποχώρησε από τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων και ο πρόεδρος Trump από τη συνθήκη INF. Και τοποθετούμε αντιβαλλιστικούς πυραύλους σε Πολωνία και Ρουμανία, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα πρώτου χτυπήματος κατά της Ρωσίας. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι σκέφτηκε ο Πούτιν να καταλάβει την Κριμαία πριν από το αμερικανικής έμπνευσης πραξικόπημα της 22ας Φεβρουαρίου του 2014. Και δεν μπορεί κανείς να καταδικάσει μονομερώς τον Πούτιν κρύβοντας την υπόλοιπη ιστορία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην αναμασάμε αυτά που λένε τα δυτικά ΜΜΕ.
Ο McGovern έλαβε το Μετάλλιο Intelligence Commendation κατά τη συνταξιοδότησή του το 1990, το οποίο και επέστρεψε το 2006 για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή της CIA σε βασανιστήρια.
▸ Επίσης, ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικών και ειδικός σύμβουλος τριών γενικών γραμματέων του ΟΗΕ Jeffrey Sachs υποστηρίζει ότι οι απερίσκεπτες υποσχέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία προκάλεσαν τη Ρωσία. Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν την ύπαρξη ενός πολυπολικού κόσμου με αμοιβαίο σεβασμό και τήρηση του Καταστατικού του ΟΗΕ. Δεν πιστεύει στην απομόνωση της Ρωσίας και θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον υπονομεύει την επικράτηση του δολαρίου-ΗΠΑ παγκοσμίως, πολιτικοποιώντας το σύστημα πληρωμών. Επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τα αποθέματα της Ρωσίας, της Βενεζουέλας, της Περσίας, του Αφγανιστάν κ.ά. Και ως απάντηση είναι εύλογο να περιμένει κανείς τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών όπως αυτά που επεξεργάζονται Ρωσία και Κίνα.
Μετά την αποστολή από τη Δύση εξοπλισμού δεκάδων δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, γίνονται διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες· δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού διαφωνούν με αυτού του είδους τη βοήθεια που παρέχουν οι κυβερνήσεις τους στην Ουκρανία. Γινόμαστε λοιπόν μάρτυρες της μεταστροφής της κοινής γνώμης, που απομακρύνεται από την προπαγάνδα της Δύσης και πλησιάζει τις απόψεις των ειδημόνων σαν αυτούς που αναφέρονται παραπάνω.

Εν κατακλείδι
Η διαχρονική απόσυρση των ΗΠΑ από συνθήκες απαγόρευσης ή ελέγχου Συμβατικών/Χημικών/Πυρηνικών Όπλων, η συμμετοχή των ΗΠΑ σε ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, οι αέναοι πόλεμοι της Δύσης (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ) χωρίς τον παραμικρό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η συνεχής επέκταση και ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα παραβιάζοντας αντίθετες υποσχέσεις του παρελθόντος, ήταν οι αιτίες που χάθηκε η Ρωσία για τους φυσικούς της συμμάχους δηλ. τις χώρες της ΕΕ. Ενώ ο καινοφανής πόλεμος της Δύσης δι’ αντιπροσώπων (των Ουκρανών) αποτέλεσε την τελειωτική απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Δύση, καθώς και τη συσπείρωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη (Κίνα, Αραβικές και Αφρικανικές Χώρες, Ινδία, Χώρες Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής) εναντίον της Δύσης. Βέβαια, ήταν εύκολο να στραφούν όλες αυτές οι χώρες εναντίον ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ μια και πολλές από αυτές δεν ξεχνούν τον εξευτελισμό τους ως αποικίες ευρωπαϊκών χωρών και τα βάσανά τους κάτω από δικτατορίες αμερικανικής έμπνευσης.
Γιατί θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης, όπως και όλου του κόσμου, η σύμπραξη Ρωσίας και ΕΕ; Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη γεωγραφικά, θρησκευτικά (χριστιανική), και πολιτισμικά (από Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσαϊκόφσκι και Στραβίνσκι, μέχρι Αϊζενστάιν, Ταρκόφσκι και μπαλέτα Μπολσόι). Με την ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ, η μεν Ρωσία θα κάλυπτε την Ευρώπη ενεργειακά και στρατιωτικά, η δε Ευρώπη θα προστάτευε τη Ρωσία από την αναιτιολόγητη επιθετικότητα των Αγγλοσαξόνων εναντίον της, αναιτιολόγητη διότι η Ρωσία ήταν η συμμαχική δύναμη που απελευθέρωσε την Ευρώπη από τη Ναζιστική Γερμανία.
Στην περίπτωση σύμπραξης Ρωσίας και ΕΕ, ο κόσμος θα ήταν πολυπολικός. Και όσο περισσότερες οι Μεγάλες Δυνάμεις τόσο λιγότερες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ξένα κράτη και οι παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών, τόσο καλύτερη η ισορροπία δυνάμεων και η ασφάλεια του πλανήτη. Όμως με την αθρόα και ασταμάτητη στρατιωτική ενίσχυση των Ουκρανών από ΗΠΑ και ΕΕ στον πρόσφατο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, η πιθανότητα συνεργασίας της Δύσης με τη Ρωσία καθίσταται πλέον απίθανη. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να διαρρήξουν τις αγαθές σχέσεις ΕΕ με Ρωσία επιτυγχάνεται. Η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας. Η Δύση αποδυναμώνεται. Αν ο πλανήτης επιβιώσει της τρέχουσας εμπλοκής της Δύσης στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, η Δύση θα είναι πλέον απομονωμένη με την Ευρώπη σε παρακμή, ενώ Κίνα, Ρωσία, Ινδία, με μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής θα είναι σε κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ