Γράφει ο Γιάννης Κωνσταντάτος
Δημάρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης,
Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων
Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Το αποδείξαμε έμπρακτα, για άλλη μια φορά, με την άμεση αντίδρασή μας στη φωτιά της Γλυφάδας, παραμονές του 15Αύγουστου όπου γλυτώσαμε το χειρότερο σενάριο για τον Υμηττό μας, όπως και με τις συνολικές και επί πέντε χρόνια ενέργειές μας για τον Υμηττό.
Με την ιδιότητα του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ) και του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, καταθέσαμε μια σαφή και ολοκληρωμένη πρόταση για την υποστήριξη των 138 δήμων – μελών μας. Είναι καιρός η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να υποστηρίξει αυτή την πρόταση.
Η θλίψη μας για την καταστροφή στο Πεντελικό όρος είναι τεράστια. Τα τελευταία 8 χρόνια, η Αττική έχει χάσει το 37% των δασών της, περίπου 450.000 στρέμματα. Στις συσκέψεις που γίνονται μετά τις καταστροφές, όλοι αναφέρονται στον Υμηττό και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) ως το πρότυπο για την προστασία των δασών μας. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή την άποψη και το τονίσαμε πολλές φορές, αναδεικνύοντάς το ιδίως και μέσα από το 3ο Forum του ΣΠΑΥ. Δυστυχώς, κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τον δεκάλογο σωτηρίας των δασών μας, κανείς δεν αξιοποίησε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στον Υμηττό.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον Υμηττό και στον ΣΠΑΥ δεν είναι αποτέλεσμα θεωριών και γραφειοκρατικών αποφάσεων. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες, διαρκούς παρουσίας στις διαδικασίες πρόληψης, και πολλών εντάσεων με τα αρμόδια υπουργεία. Καταφέραμε να τους πείσουμε να συμπεριλάβουν τους συνδέσμους στη χρηματοδότηση με βάση τις μελέτες που καταθέσαμε.
Στο 3ο Forum του ΣΠΑΥ, δείξαμε το έργο μας στον Υμηττό και ιδρύσαμε το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, το οποίο περιλαμβάνει 138 Δήμους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πεντελικού όρους. Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία επιθυμεί ειλικρινά να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, γιατί ενώ είμαστε έτοιμοι πάλι με μελέτες να της παρουσιάσουμε τι χρειάζεται για κάθε δήμο, περιμένουμε ακόμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ο Υμηττός μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο ανάπτυξης και προστασίας, αλλά πίσω από αυτόν κρύβονται άνθρωποι με ψυχή, άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά και αφανώς, χωρίς κομματικές υποστηρίξεις. Η καταστροφή της φύσης μας αφορά όλους.
Δηλώνω ξεκάθαρα και ειλικρινά ότι είμαι έτοιμος να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Κάθε δέντρο που καίγεται είναι ένα καρφί στο σώμα της πατρίδας μας και της ζωής των παιδιών μας. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε όπου μας ζητηθεί, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Ήρθε η ώρα η φωνή μας να ακουστεί και η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.