Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

«Τα παιδιά μας πηγαίνουν σε ακατάλληλα σχολεία», φωνάζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες – Ετοιμάζεται κινητοποίηση το Σάββατο 28/9

Τη διαπίστωση ότι η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια και χειρότερα επίπεδα, κάνουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία.

Όπως καταγγέλλουν, τα παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ίδια ακατάλληλα και επικίνδυνα ειδικά σχολεία. «Κανένα καινούριο σχολείο δεν έχει ανεγερθεί, καμία ουσιαστική παρέμβαση για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στα ήδη υπάρχοντα, κανένα από αυτά τα σχολεία που είναι στα χαρτιά δεν θα λειτουργήσει (ΕΕΕΕΚ Αθηνών, Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας, Αμαρουσίου κλπ). Την ίδια στιγμή, τα παιδιά μας παραμένουν στα τενεκεδόκουτα (κοντέινερ) για σχολεία, όπως το νηπιαγωγείο του Δήμου της Αθήνας και όχι μόνο», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής & Νήσων.

Οι γονείς θίγουν επίσης το θέμα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, «… παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις για προσλήψεις, που είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό».

Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, τα ακατάλληλα κτίρια σε συνδυασμό με τα αντιεπιστημονικά αναλυτικά προγράμματα – σημειώνουν – καθιστούν στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ειδικά σχολεία χώρους φύλαξης. «Πολλά παιδιά που φοιτούν σε γενικά σχολεία και παρά τις γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ δεν θα έχουν παράλληλη στήριξη, ούτε σχολικό νοσηλευτή. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται και οι συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων στη λογική κόστους-οφέλους, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την δουλειά των εκπαιδευτικών και χειρότερους τους όρους εκπαίδευσης όλων των παιδιών, πολύ περισσότερο όμως των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες. Αλήθεια πώς μπορεί να γίνει μάθημα τον 21ο αιώνα με 25 και 30 μαθητές στην τάξη; Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξειδικευμένη στήριξη του παιδιού με αναπηρία ή και του προσφυγόπουλου;», ρωτούν.

Παιδιά «πετιούνται» εκτός δρομολογίων

Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο κάνουν λόγο οι γονείς είναι εκείνο των μεταφορών, που παραμένει στα χέρια ιδιωτών. «Επιχειρηματίες που με πολλούς τρόπους για να ρίξουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη τους καταταλαιπωρούν τα παιδιά, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να τα πετούν έξω από δρομολόγια όταν δεν καθιστούν για τις γνωστές σκοπιμότητες άγονους τους διαγωνισμούς. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της παράτασης των συμβάσεων πολλά παιδιά πετιούνται εκτός δρομολογίων και πολλά άλλα εξουθενώνονται με δρομολόγια που περνάνε μακριά από τα σπίτια τους και κρατούν για ώρες, με προσωπικό χωρίς ειδίκευση που μπορεί να εναλλάσσεται και άθελα του να προκαλεί ακόμα και ατυχήματα ή υποτροπές στα παιδιά μας», τονίζουν, καταγγέλλοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο και οι Περιφέρειες «… κωφεύουν στις καταγγελίες μας ότι με αυτό το ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφοράς πολλά παιδιά εγγράφονται, αλλά δεν πάνε ποτέ στο σχολείο ή πάνε για λίγους μήνες μόνο, ενώ πολλά αποκλείονται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες επειδή λένε πως δεν είναι “συνεργάσιμα”. Λες και αν δεν είχαν “τέτοιου είδους” προβλήματα θα πήγαιναν σε ειδικό σχολείο».

Οι γονείς δηλώνουν ότι στηρίζουν την απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης Συλλόγων, ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών και της Σ.Ε.Α.ΑΝ. για πανελλαδική κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στις 12μ στο Υπουργείο Παιδείας, δίπλα στο σταθμό της Νερατζιώτισσας.

Απαιτούν:

• Να διοριστεί τώρα όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό ούτως ώστε στα πλαίσια του πρωινού ωραρίου να ολοκληρώνονται όλες οι αναγκαίες θεραπείες. Να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι οι αναπληρωτές και οι συμβασιούχοι.
• Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η στέγαση όλων των οικογενειών που χρειάζεται να μετακομίσουν για να πάει το παιδί τους στο σχολείο. Αλλά και όλου του ειδικού προσωπικού και επιστημόνων που αναγκάζονται να εργαστούν μακριά από το σπίτι τους.
• Δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά.
• Δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, υψηλής ποιότητας, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών.
• Σύγχρονα, επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα.
• Δημόσιο και δωρεάν σύστημα μεταφοράς με ασφαλή μέσα, με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία από και προς τα ειδικά σχολεία.
• Να γίνει πλήρης αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, να κτιστούν καινούρια για να μπορέσουν να αντικατασταθούν όλα τα ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια με νέα που θα είναι ασφαλή για τα παιδιά μας. Να χτιστούν εκείνα τα σχολεία που ενώ έχουν εγκριθεί, παραμένουν στα χαρτιά, ΕΕΕΕΚ Αθήνας, κλπ.
• Να βρεθούν τώρα κτήρια, που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μεταφερθούν και να λειτουργήσουν προσωρινά εκεί με ασφάλεια τα σχολεία που στεγάζονται σε επικίνδυνα κτήρια.
• Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη όλων των παιδιών.
• Να μη συγχωνευτούν σχολεία και τμήματα.
• Όλα τα σχολεία, ειδικά και γενικά, στελεχωμένα με μόνιμους νοσηλευτές και κοινωνικές υπηρεσίες για την εξειδικευμένη υποστήριξη σε παιδιά και γονείς.
• Δωρεάν θεραπείες για όλα τα παιδιά χωρίς πλαφόν και αποκλεισμούς με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Δημόσια και δωρεάν ΚΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ