Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Με αλλαγές ξεκινούν τα σχολεία

Με αλλαγές ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία. Ο αγιασμός θα τελεστεί σε όλα τα σχολεία πλην εκείνων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Σαμοθράκης, Θάσου, Λήμνου και Άγιου Ευστράτιου, όπου αποφασίστηκε να μετατεθεί αύριο, Πέμπτη, εξαιτίας της κακοκαιρίας Atena. Μετά τον αγιασμό οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία.

Οι βασικότερες αλλαγές έχουν ως ακολούθως:

Απουσίες

Ο συνολικός αριθμός των απουσιών παραμένει ίδιος. Ωστόσο, θα γίνεται διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων. Η φοίτηση θα χαρακτηρίζεται επαρκής, όταν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι απουσίες δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν υπερβαίνουν το σύνολο των 114, εκ των οποίων οι άνω των 50 θα είναι δικαιολογημένες. Απουσία θα μπαίνει και εξαιτίας της καθυστερημένης προσέλευσης στην αίθουσα.

Κινητά τηλέφωνα

Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι κλειστά και στη σχολική τσάντα. Εάν οι μαθητές εμφανίσουν το κινητό, παίρνουν μονοήμερη αποβολή. Εάν ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

E-Parents

Οι γονείς θα ενημερώνονται ψηφιακά για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας.
Αποβολές

Ο διευθυντής του σχολείου μπορεί πλέον να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή (μέχρι σήμερα ίσχυε η μονοήμερη). Επιπλέον, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει την επιβολή έως πενθήμερης αποβολής αντί της τριήμερης μέχρι τώρα. Ο Σύλλογος μπορεί, επίσης, να αποφασίσει – εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο – την αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και τον αποκλεισμό από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

Φθορές/Καταστροφές

Σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

Ψηφιακό Φροντιστήριο

Θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 16 Σεπτεμβρίου για την Γ’ Λυκείου. Συγκεκριμένα, κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά. Στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης από τους 98 εκπαιδευτικούς, που έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα, που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα γενικά και στα επαγγελματικά λύκεια. Θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη 10 μαθήματα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Επιπλέον, στο Ψηφιακό Φροντιστήριο όλοι οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή. Ήδη, είναι διαθέσιμο το υλικό από τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Μέχρι το τέλος του 2025, πρόκειται να έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ