Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρόσφατες εορτές της Εκκλησίας μας…

Γράφει η

Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή

Πριν από λίγες ημέρες, στις 31 Αυγούστου, έγινε η εορτή της ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Η καθιέρωση του εορτασμού αυτή την ημερομηνία οφείλεται στον Αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ τον Κομνηνό. 

 Η Τιμία Ζώνη ή Τίμια Ζώνη ή Αγία Ζώνη της Θεοτόκου είναι ένα ύφασμα, Χριστιανικό Προσκύνημα, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, μέσα σε ασημένια θήκη και αποτελείται από τρία τεμάχια. Αφιερώθηκε στη Μονή αυτή -σύμφωνα με την Παράδοση- το έτος 1101 από τον Λάζαρο της Σερβίας. 

Ο «Συναξαριστής», (Θρησκευτικό Βιβλίο με συναξάρια), αναφέρει συγκεκριμένα, ότι ο Βασιλιάς Αρκάδιος, γιος του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου που βασίλευε το έτος 395, έστειλε και έφεραν από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, «Την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Το ίδιο Βιβλίο, αναφέρει σε άλλο σημείο, ότι η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, μετακομίστηκε από την Επισκοπή Ζήλας στη Βασιλίδα των πόλεων, επί Κωνσταντίνου και Ρωμανού του Πορφυρογέννητου το έτος 919, όπου και τοποθετήθηκε στην Αγία Σορό ή Θεοτόκο των Χαλκοπρατείων στις 31 Αυγούστου. 

Τέλος, ο «Συναξαριστής» σε άλλο σημείο (το τρίτο) γράφει, ότι η Τιμία Ζώνη της Παρθένου, «…ανεκομίσθη επί Επισκοπής Ζήλας επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού το έτος 530». 

 Κατά την Ιερά Παράδοση, την Αγία Ζώνη παρέδωσε η Παναγία στον Απόστολο Θωμά. Θεωρείται Πανίερο Προσκύνημα, από το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί. 

ΟΤΑΝ Η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: 

Πριν από μερικά χρόνια είχε έρθει σε Ναό της Αθήνας η Αγία Ζώνη της Παναγίας. Την έφεραν για προσκύνημα του κόσμου, οι σεβαστοί Μοναχοί της Μονής του Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Τότε ο Τύπος έγραφε καθημερινά για το πλήθος των πιστών που περίμενε υπομονετικά σε μεγάλη σειρά που κύκλωνε την Εκκλησία, μέχρι να φτάσει η στιγμή για να προσευχηθούν κι αυτοί με πίστη και ελπίδα στην Αγία Ζώνη της Παρθένου.

Πριν καλά-καλά φωτίσει η ημέρα, αθόρυβα έφτανε ο κόσμος για να προσκυνήσει. Άλλοι στηρίζονταν στο μπαστούνι τους και άλλοι καθισμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Όμως κανένας δεν διαμαρτυρόταν για την αναμονή. Μόνο με την ψυχή γεμάτη λαχτάρα, περίμεναν την ώρα που θα έφταναν μπροστά στην Αγία Ζώνη της Παναγίας για να ζητήσουν τη βοήθειά της.

Η σεμνή Ζώνη έλαμπε απλωμένη στην ασημοστολισμένη θήκη της, και φεύγοντας οι προσκυνητές μετά από την προσευχή τους στην Αγία Ζώνη, οι Μοναχοί που στέκονταν δίπλα της όλες τις ώρες, τους πρόσφεραν ένα μικρό πολύτιμο συμβολικό δώρο, που ήταν: 

• Μια μικρή εικονίτσα στην οποία βλέπουμε την Παναγία να κρατά στην ανοιχτή αγκαλιά της την Τίμια Ζώνη. 

• Ένα κομμάτι ζώνη – κορδέλα, διπλωμένη μέσα σε μια μικρή νάυλον θήκη, και γραμμένα τα λόγια του Μοναχού, που ήταν τα εξής: «Η κορδέλα αυτή είναι ευλογημένη με την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσεται από τον 14ο αιώνα, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, ως δωρεά του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιωάννου Καντακουζηνού. Υπάρχει μία αρχαία παράδοση, να δίνονται στους ευσεβείς προσκυνητές αυτές οι κορδέλες και με την Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένη η Μονή, να γίνονται πολλά θαύματα…» 

Όσες ημέρες έμεινε στην Αθήνα η Αγία Ζώνη της Παναγίας, το πλήθος του κόσμου τη συντρόφευε με πίστη και ελπίδα. 

«ΤΟ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ!»

Εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου 

Σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Παράδοση, στην πόλη Κολοσσαί της Μικράς Ασίας (που μας είναι γνωστή από την «προς Κολοσσαείς Επιστολή του Αποστόλου Παύλου»), ανάβλυζε θαυματουργό Αγίασμα του ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ. Το είχε προφητεύσει πολλά χρόνια νωρίτερα και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Όμως οι ειδωλολάτρες της περιοχής, βλέποντας ότι πολλοί συμπατριώτες τους εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων που είχε το Αγίασμα, αποφάσισαν να το εξαφανίσουν όπως και την τοπική Εκκλησία. Έκαναν μεγάλες προσπάθειες χωρίς να καταφέρουν τίποτα, και ύστερα από πολλές αποτυχημένες ενέργειες μηχανεύτηκαν να φέρουν κατ’ επάνω τους τα νερά τριών μεγάλων ποταμών της περιοχής, των Χρύσου, Λύκου, και Κούφου. Σκοπός τους ήταν ν’ αναμιχθεί το νερό των ποταμών με το Αγίασμα και έτσι να χάσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, με το ακόντιό του έσχισε τη γη, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν κάτω από όγκους χωμάτων οι τρεις ποταμοί που επρόκειτο να καταστρέψουν την πηγή του Αγιάσματος.

Από τότε η πόλη έλαβε την ονομασία ΧΩΝΑΙ (είναι το σημερινό ΧΟΝΑΖ της Τουρκίας), για τη χώνευση εκείνων των τριών ποταμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ