Τη δέσμευση ότι η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, μένοντας πιστοί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είτε σε αγορά ή σε απαλλοτρίωση των Θεάτρων Βράχων, «για να αποδοθούν οριστικά και αμετάκλητα σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, που δεν είναι άλλοι από τους Βυρωνιώτες, τους Υμηττιώτες, εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν την παρακαταθήκη του Νικολαΐδη και του Λεντάκη», ανέλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. «Με αυτόν τον τρόπο ο πολιτισμός πλέον δεν θα βρίσκεται σε όλες αυτές τις ιδιοκτησιακές περιπλανήσεις και οι άνθρωποι της περιοχής να έχουν τον δικό τους χώρο», πρόσθεσε.
Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης, μαζί με τον δήμαρχο Βύρωνα, Αλέξη Σωτηρόπουλο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ονοματοδοσία του Βύρωνα – μίας από τις πρώτες προσφυγικές πόλεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε επίσης την αγορά του ιστορικού κινηματογράφου «Λουίζα», όπως τον γνώριζαν οι παλιοί Βυρωνιώτες πριν μετονομαστεί σε «Νέα Ελβετία». «Γιατί εκεί μάθαμε να κάνουμε πολιτισμό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, γέννημα θρέμμα Βυρωνιώτης. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 – ανέφερε – το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία, και μετά από εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Βύρωνα, θα αποφασίσει την αγορά της Λουΐζας και την απόδοσή της στον Δήμο.
Μ. Μητσιάς: «Οι βράχοι κρύβουν πάντα μυστικά»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Μητσιάς, εκ των βασικών ερμηνευτών στη μεγάλη επετειακή συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. «Θα πούμε τραγούδια αντάξια του φεστιβάλ, του ονόματος του Βύρωνα και των Βράχων του. Γιατί οι βράχοι κρύβουν πάντα μυστικά», είπε ο σπουδαίος ερμηνευτής.
Αλ. Σωτηρόπουλος: «Ο Δήμος Βύρωνα πρωτοστάτησε στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην εθνική αντίσταση στην Κατοχή, αλλά και στον πολιτισμό»
Για την ιστορία του Δήμου μίλησε ο δήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος. Όπως είπε, «φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη στιγμή που ο Δήμος Βύρωνα απέκτησε το όνομά του, το όνομα ενός ποιητή και επαναστάτη, που τότε το 1924 συμπληρώνονταν ακριβώς 100 χρόνια από τον θάνατό του στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, στην οποία είχε έλθει για να συνδράμει τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για ελευθερία. Η ελληνική πολιτεία έκρινε τότε ότι ο προσφορότερος τρόπος για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρωνας ήταν να δοθεί το όνομά του σε έναν νέο συνοικισμό, τον προσφυγικό συνοικισμό Παγκρατίου, όπως λεγόταν αρχικά. Έναν οικισμό που είχε δημιουργηθεί μέσα από τη στάχτες εθνικής καταστροφής για να στεγάσει ξεριζωμένους συμπατριώτες μας που εναπέθεσαν εκεί τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο».
«Ο προσφυγικός αυτός συνοικισμός Βύρωνος, όπως ονομάστηκε αρχικά για να εξελιχθεί στον Δήμο Βύρωνα», συνέχισε ο δήμαρχος, «πρωτοστάτησε στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην εθνική αντίσταση στην Κατοχή αλλά και στον πολιτισμό. Αυτή τη λαμπρή πορεία τιμούμε με τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του Βύρωνα και να τραγουδήσουμε για αυτήν».
Ν. Χαρδαλιάς: «Τιμούμε τη μνήμη των πρώτων κατοίκων του. Γιορτάζουμε και τη νίκη της ελπίδας»
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε με ιδιαίτερη ζέση για την πόλη του. Άλλωστε, υπήρξε αρχικά μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για τέσσερα χρόνια, και εν συνεχεία δήμαρχος για άλλα 14 έτη. «Με μία μεγάλη εκδήλωση τραγουδάμε την ιστορία του Βύρωνα, τιμούμε τη μνήμη των πρώτων κατοίκων του, των ξεριζωμένων Μικρασιατών, όσων αγωνίστηκαν κατά των κατοχικών στρατευμάτων, τη μνήμη των προγόνων μας. Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας και τα δεινά που προκαλεί η αγριότητα του πολέμου. Γιορτάζουμε όμως και τη νίκη της ελπίδας, της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο, για μια νέα ζωή».
Διαβάστε επίσης: Lemon ft Σταύρος Λάντσιας: Mια βραδιά για το βανάκι του Lemon!
Ειδήσεις από τον Δήμο Βύρωνα στο amarysianotia.gr