Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι νέες ταινίες από 19/9/24 και ανάμεσά τους «Οι αζήτητοι» της Μ. Οικονόμου

Παρουσιάζει και σχολιάζει ο Άγγελος Πολύδωρος.

========

Υπνοθεραπεία – Hypnosen

Μια κριτική της κοινωνικής υποκρισίας και του σύγχρονου καταναλωτισμού, που συνδυάζει χιούμορ και σουρεαλιστικά στοιχεία με φόντο το σύγχρονο κόσμο των startup επιχειρήσεων και την ψυχολογική ένταση που δημιουργείται μέσα από τη δυναμική των σχέσεων. Ταινία που αποτελεί ντεπούτο του Ερνστ Ντε Γκιρ.

Ο Αντρέ (Χέρμπερτ Νόρντρουμ) και η Βέρα (Άστα Κάμα Όγκεστ), είναι ένα νεαρό επιχειρηματικό ζευγάρι που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους (ένα app) σε ένα διάσημο σεμινάριο που έχει οργανωθεί για να προσελκύσει επενδυτές. Πριν πάει εκεί, η Βέρα δοκιμάζει υπνοθεραπεία για να κόψει το κάπνισμα που είναι ενοχλητικό, κάτι που όμως την αλλάζει δραματικά, προκαλώντας ρήξη στη σχέση τους και τις κοινωνικές τους συμπεριφορές. Μια λυτρωτική κοινωνική σάτιρα.

Ο Ερνστ Ντε Γκιρ με βραδύ ρυθμό ρίχνει μια σχολαστική -και σατιρική- ματιά στους μηχανισμούς της εμφάνισης, στα όρια της αγάπης και στις διαδικασίες κοινωνικής συναναστροφής, έχοντας στη διάθεση του δύο εξαίρετους ερμηνευτές. Ο Νορβηγός ηθοποιός Χέρμπερτ Νόρντρουμ ως Αντρέ προσφέρει μια αξιοσημείωτη ερμηνεία, μεταφέροντας με ακρίβεια τη βαθιά αίσθηση αμηχανίας που ενυπάρχει στους κυρίαρχους κοινωνικούς κώδικες όταν αυτοί διαταράσσονται, θυμίζοντάς μου το «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ, ενώ η Άστα Κάμα Όγκεστ ως Βέρα με τις μεταμορφώσεις της κάτω από την επήρεια της ύπνωσης, καταφέρνει να αποδώσει την απελευθέρωση της γυναίκας από τα δεσμά του κοινωνικού ελέγχου και των στερεότυπων που συχνά τη θέλουν να υποκρίνεται κάποια που δεν είναι: ξαφνικά θέλει να χορέψει μέσα στο αυτοκίνητο και θυμώνει, γίνεται επιθετική, όταν της επισημαίνουν ότι δεν είναι αρκετά γνώστης της τεχνολογίας.

Συνολικά, έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιδέα και ένα έξυπνο σενάριο με βραδυφλεγή σκηνοθετικό ρυθμό αλλά και δύο αξιοσημείωτες ερμηνείες.

INFO

Είδος: Δράμα, Ψυχολογικό, 98΄

Χώρες: Σουηδία, Νορβηγία, 2023

Σκηνοθεσία: Ερνστ Ντε Γκιρ

Παίζουν: Άστα Κάμα Όγκεστ, Χέρμπερτ Νόρντρουμ

Διανομή: One From The Heart

===

Η πλεξούδα – The braid

Μια ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Λετισιά Κολομπανί, για τρεις διαφορετικούς οικονομικά και πολιτισμικά κόσμους και τρεις γυναίκες που δεν θα συναντηθούν ποτέ. Η Σμίτα (Μία Μέλζερ) είναι μια φτωχή γυναίκα στην απέραντη Ινδία, που θέλει απεγνωσμένα μια καλύτερη ζωή για την κόρη της και είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τα πάντα γι’ αυτήν. Η Τζούλια (Φωτεινή Πελούζο) είναι μια νεαρή Ιταλίδα που ο πατέρας της ύστερα από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κώμα και εκείνη -ενάντια στις επιθυμίες της μητέρας της- δοκιμάζει ανορθόδοξους τρόπους να σώσει την αιωνόβια οικογενειακή τους επιχείρηση. Η Σάρα (Κιμ Ρέιβερ) είναι ανύπαντρη μητέρα (με δίδυμα 10χρονα αγόρια συν μια έφηβη κόρη) και συνεταίρος σε δικηγορικό γραφείο στο Μόντρεαλ του Καναδά, η οποία ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίση επιπλέον στην ήδη ταραχώδη ζωή της.

INFO

Είδος: Δράμα, 121’

Χώρες: Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Βέλγιο, 2023

Σκηνοθεσία: Λετισιά Κολομπανί

Παίζουν: Κιμ Ρέιβερ, Φωτεινή Πελούζο, Μία Μέλζερ

Διανομή: Rosebud .21

===

Η ληστεία του Βερολίνου – Scorched Earth

Μια ταινία που εξερευνά περίτεχνα τα θέματα της φιλίας, εμπιστοσύνης, μοναξιάς και προδοσίας, η οποία καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το φινάλε, με φόντο μια ληστεία..

Δώδεκα χρόνια μετά τη φυγή του, ο επαγγελματίας ληστής Τρόαγιαν επιστρέφει στο Βερολίνο για μια τελευταία δουλειά, την κλοπή ενός πολύτιμου πίνακα. Όμως η σχολαστικά σχεδιασμένη ληστεία σύντομα ξεφεύγει από τον έλεγχο…

INFO

Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, 101΄

Χώρα: Γερμανία, 2024

Σκηνοθεσία: Τόμας Αρσλάν

Παίζουν: Μισέλ Ματισεβίτς, Μαρί Λέβενμπέργκερ, Αλεξάντερ Φέλινγκ

Διανομή: Danaos Films, Rosebud.21

===

Buzzheart

Ψυχολογικό θρίλερ που μελετά τα όρια της αγάπης και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Αργύρης, ένας ντροπαλός 19χρονος, γνωρίζει τη Μαίρη, της ζητά δειλά να βγουν και -προς μεγάλη του έκπληξη- αυτή δέχεται και τον καλεί για ένα τριήμερο στο εξοχικό των γονιών της. Οι γονείς της όμως, οδηγημένοι από τη βαθιά ανησυχία για την εύθραυστη κόρη τους,  υποβάλλουν τον Αργύρη σε συγκλονιστικά έντονες και βάναυσες δοκιμασίες και ο Αργύρης πειραματόζωο πλέον στο όνομα της αγάπης, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που δεν είναι αυτό που φαίνεται μετατρέποντας το τριήμερο στην εξοχή σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης που θα τους σημαδέψει όλους.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, 110΄

Χώρα: Ελλάδα, 2024

Σκηνοθεσία: Ντένης Ηλιάδης

Παίζουν: Εβελίνα Παπούλια, Γιώργος Λιάντος, Κωνσταντίνα Μεσσήνη, Κλαούντιο Κάγια

Διανομή: Spentzos Film

===

Lee

Μια τυπική βιογραφία και ωδή στις τολμηρές γυναίκες που πάλεψαν για να κερδίσουν μια θέση σε ανδροκρατούμενους χώρους, αλλάζοντας τελικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Η ταινία εξερευνά το ταξίδι της Μίλερ από τη μόδα στη φωτογραφία και αναδεικνύει τη θαρραλέα της πορεία στα πολεμικά μέτωπα, καθώς και τις προσωπικές της δυσκολίες, όπως τη μάχη με το Μετατραυματικό Στρες. Ένα από τα πιο διάσημα στιγμιότυπα της είναι η φωτογραφία της στην μπανιέρα του Χίτλερ, με τη σκόνη από το Νταχάου στα μποτάκια της, μια εικόνα που αναδεικνύει την αντίδρασή της στις φρικαλεότητες του πολέμου.

INFO

Είδος: Δράμα, Βιογραφικό, 116΄

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2024

Σκηνοθεσία: Έλεν Κούρας

Παίζουν: Κέιτ Γουίνσλετ, Άντι Σάμπεργκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Άντρεα Ράιζμπορο

Διανομή: The Film Group

===

Κραυγή σιωπής – Speak no evil

Όταν μία οικογένεια Αμερικανών προσκαλείται να περάσει το Σαββατοκύριακο στο ειδυλλιακό εξοχικό μίας γοητευτικής οικογένειας Βρετανών, με τους οποίους έγιναν φίλοι στις διακοπές, αυτό που ξεκινάει σαν μία ονειρική απόδραση σύντομα παρεκτρέπεται και εξελίσσεται σε έναν διαταραγμένο, ψυχολογικό εφιάλτη.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 110΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάτκινς

Παίζουν: Τζέιμς ΜακΑβόι, Μακένζι Ντέιβις, Άϊσλινγκ Φραντσόζι, Άλιξ Γουέστ Λέφλερ

Διανομή: Tanweer

===

Σεξ: Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους – Sex

Το πρώτο μέρος της τριλογίας Sex-Dreams-Love του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ, που χειρίζεται με διακριτικό χιούμορ την ταυτότητα του φύλου και τον ερωτισμό στη γρήγορα μεταλλασσόμενη σημερινή κοινωνία.

Δύο καπνοδοχοκαθαριστές, που βιώνουν μονογαμικούς, ετεροφυλικούς γάμους, καταλήγουν να αμφισβητήσουν της απόψεις τους πάνω στη σεξουαλικότητα και τους ρόλους των φύλων. Ο ένας έχει μια σεξουαλική επαφή με ομόφυλο άντρα, αλλά δεν το βλέπει είτε ως έκφραση ομοφυλοφιλίας είτε καν απάτης. Ο άλλος ξάφνου αρχίζει να έχει ονειρώξεις στις οποίες είναι γυναίκα. Αυτό είναι αρκετό για να τον βάλει σε σκέψεις πάνω στην αληθινή του προσωπικότητα, και πάνω στο αν υπάρχουν μέσα του πτυχές που καταπιέζονται.

INFO

Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 125΄

Χώρα: Νορβηγία, 2024

Σκηνοθεσία: Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ

Παίζουν: Γιαν Γκούναρ Ρόιζε, Θόρμπιορν Χαρ, Σίρι Φόρμπεργκ, Μπιργκίτε Λάρσεν

Διανομή: Cinobo

===

Οι αζήτητοι


Τον Μάρτιο του 2020 το ιστορικό νοσοκομείο «Σωτηρία» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του Covid-19. Λίγα χρόνια πριν, η κατεδάφιση ενός τοίχου -λόγω κάποιας διαρροής- αποκάλυψε τα ίχνη μιας προηγούμενης πανδημίας, μιας ιστορίας σε επανάληψη. Πίσω του, βρέθηκαν στοιβαγμένες δεκάδες βαλίτσες που περιείχαν προσωπικά αντικείμενα ασθενών που νοσηλεύτηκαν και πέθαναν εκεί όταν η φυματίωση μάστιζε τη χώρα από το 1945 έως το 1975. Κανείς ποτέ δεν είχε αναζητήσει τη σορό ή τα υπάρχοντά τους. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι αζήτητοι αυτοί νεκροί: επιστολές που αντάλλασσαν με τους συγγενείς τους, φωτογραφίες, έγγραφα, μικροαντικείμενα. Μέσα από το υλικό αυτό, την αναζήτηση ζώντων απογόνων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συναντήσεις με γιατρούς και νοσηλευτές σήμερα, η ταινία αποκαλύπτει για πρώτη φορά μια άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία πόνου και τραύματος, αλλά και αγάπης, ελπίδας και σθένους στην μεταπολεμική Ελλάδα.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Δραματικό, 75΄

Χώρα: Ελλάδα, 2024

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου

Διανομή: CineDoc, στο Δαναό

===

Transformers One

Η πρώτη πλήρως cg-animated ταινία του franchise, μας αφηγείται την άγνωστη ιστορία των Optimus Prime και Megatron. Πριν γίνουν ορκισμένοι εχθροί, ήταν φίλοι, δεμένοι σαν αδέρφια, και οι επιλογές τους άλλαξαν τη μοίρα του πλανήτη Cybertron για πάντα.

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακό, 104΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Τζος Κούλεϊ

Διανομή: Feelgood

===

Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι – The man with the golden arm (Επαν.)

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νέλσον Άλγκρεν και ασχολείται με το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα του εθισμού στα ναρκωτικά, σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απέφευγε τέτοια θέματα.

Ο Φράνκι Μασίν τον οποίο υποδύεται ο Φρανκ Σινάτρα είναι ικανός ντίλερ του πόκερ, μουσικός και εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Βγαίνοντας από την φυλακή, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή ως μουσικός, αλλά οι δύο άλλες του ιδιότητες δεν του αφήνουν περιθώρια. Στην προσπάθειά του να παραμείνει καθαρός, έρχεται αντιμέτωπος με τοξικές σχέσεις και τον υπόκοσμο του Σικάγο, που προσπαθεί να τον ξαναβάλει στον τζόγο και τα ναρκωτικά. Ο Σινάτρα σ’ αυτή την ταινία, δίνει μια από τις πιο εμβληματικές ερμηνείες της καριέρας του, παρουσιάζοντας με συγκλονιστικό τρόπο την πάλη του χαρακτήρα του με τον εθισμό.

Η ταινία θεωρήθηκε πολύ προκλητική για την εποχή της, επειδή αναφερόταν σε ένα ένα θέμα ταμπού και η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) δεν της έδωσε την άδεια διανομής. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία κυκλοφόρησε και σημείωσε επιτυχία, βοηθώντας να αλλάξουν οι κανόνες του Χόλιγουντ και να επιτραπεί περισσότερη ελευθερία στη θεματολογία των ταινιών. Ξεχώρισε, για τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, με τον Φρανκ Σινάτρα να κερδίζει υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ η Κιμ Νόβακ και η Έλεανορ Πάρκερ προσφέρουν επίσης ισχυρές ερμηνείες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.

Τέλος, και η μουσική της ταινίας, την οποία συνέθεσε ο Έλμερ Μπέρνσταϊν, θεωρείται επίσης κλασική, συνδυάζοντας την τζαζ και το ρυθμό της εποχής με τη συναισθηματική ένταση της ιστορίας.

INFΟ

Είδος: Δράμα, 119΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1955

Σκηνοθεσία:  Ότο Πρέμινγκερ

Παίζουν: Φρανκ Σινάτρα, Έλεανορ Πάρκερ, Κιμ Νόβακ, Άρνολντ Στανγκ

Διανομή: New Star

===

Άνοιξε τα μάτια – Abre los Ojos (Επαν.)

 Μια ταινία για την αντίληψη της πραγματικότητας, τη ψευδαίσθηση, την ταυτότητα και την ενοχή.

Ο Σέζαρ είναι ένας πλούσιος και όμορφος γυναικοκατακτητής που ζει σε ένα πολυτελές σπίτι. Ο καλύτερός του φίλος, ο Πελάγιο, τον ζηλεύει, γιατί έχει μεγάλη επιτυχία με τις γυναίκες, σε αντίθεση με αυτόν. Μια μέρα, σε ένα από τα πάρτι του Σέζαρ, ο Πελάγιο θα εμφανιστεί με μια πολύ όμορφη γυναίκα, τη Σοφία. Ο Σέζαρ δεν θα διστάσει να φλερτάρει με τη συνοδό του φίλου του, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει τη ζήλεια της ερωμένης του, η οποία θα τον εκδικηθεί προκαλώντας ένα ατύχημα. Από το ατύχημα αυτό ο Σέζαρ θα βγει ζωντανός με μια μεγάλη, ανεπανόρθωτη παραμόρφωση στο πρόσωπο και η ζωή του θα αρχίσει να καταρρέει.

Ο Αμενάμπαρ διεισδύει στο χαρακτήρα του Σέζαρ και αναδεικνύει το πώς οι συνειδητές και υποσυνείδητες επιθυμίες του επηρεάζουν την πραγματικότητα, καθώς ο Σέζαρ αγωνίζεται να διακρίνει τι είναι αληθινό και τι είναι φαντασία. Καταφέρνει δε, με την πρωτότυπη σκηνοθετική του ματιά και την εν γένει ατμόσφαιρα να κρατάει το κοινό σε αβεβαιότητα και ένταση. Η δε χρήση των ψυχολογικών και υπαρξιακών θεμάτων, την κάνει μία από τις πιο αξιόλογες ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας του ’90.

Να σημειωθεί ότι η ταινία ενέπνευσε το Χόλιγουντ να κάνει, μετά από λίγα χρόνια, μια αγγλόφωνη εκδοχή με τίτλο «Vanilla Sky» (2001), σε σκηνοθεσία Κάμερον Κρόου, με πρωταγωνιστές τους Τομ Κρουζ, Πενέλοπε Κρουζ και Κάμερον Ντίαζ.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Μυστηρίου, 119΄

Χώρα: Ισπανία, 1997

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ

Παίζουν: Εντουάρντο Νοριέγκα, Φελέ Μαρτίνεζ, Πενέλοπε Κρουζ, Νάγιουα Νίμρι, Τσέτε Λέρα

Διανομή: New Star

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ