Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Καταρράκτης: Συμπτώματα, χρόνος & τρόπος αντιμετώπισης

Γράφει η Δρ. Παναγούλα Μπάρλα

O Καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Πρόκειται για τη θόλωση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού, προκαλώντας μείωση της όρασης. Αναπτύσσεται συνήθως αργά, μπορεί να επηρεάσει μόνο το ένα ή και τα δύο μάτια. Μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην οδήγηση, ανάγνωση ή αναγνώριση προσώπων.
Είναι η αιτία άνω του 50% των περιπτώσεων τύφλωσης παγκοσμίως (περί 20.000.000), & το αίτιο στο 33% όλων των περιπτώσεων μειωμένης όρασης.

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου
Σχετίζεται ισχυρά με τη μεγαλύτερη ηλικία, μετά τα 60 έτη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Περίπου το 70% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω, έχει καταρράκτη που χρήζει επέμβασης.
Άλλα αίτια είναι το κάπνισμα,η υπέρταση, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Άλλοι σχετιζόμενοι παράγοντες είναι η λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη), το προηγηθέν οφθαλμικό τραύμα, γενετικοί παράγοντες, μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης), η μυωπία ιδιαίτερα η μεγάλη, σοβαρές φλεγμονές (π.χ. ιριδοκυκλίτιδες), η παρουσία ψευδοαποφολίδωσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Είναι δυνατό να υπάρχει και κατά τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης π.χ., από ερυθρά).

Τα συμπτώματα του καταρράκτη
Θάμβος όρασης, συνήθως δεν διορθώνεται με γυαλιά, σταδιακή μείωση όρασης ποσοτικής αλλά και ποιοτικής, με μειωμένη αντίληψη χρωμάτων.
Μπορεί να παρουσιάζεται με φωτοστέφανο. Σπάνια αναφέρεται και διπλό είδωλο «διπλωπία» μονόφθαλμη (κλείνοντας τον έτερο οφθαλμό). Ο καταρράκτης δεν έχει πόνο γενικά.

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική
Η επέμβαση δεν πρέπει να καθυστερεί, ειδικά όταν η μέγιστη οπτική οξύτητα δεν βελτιώνεται. Αποτελεί γρήγορη, πολύ σημαντική, την πιο συχνή και επιτυχημένη (κατά 97-99%) επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα (με τα κατάλληλα δε- δομένα, time & settings). Ώριμοι ή υπερώριμοι καταρράκτες είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές. Περισσότερες από 10.000.000 επεμβάσεις καταρράκτη τον χρόνο διενεργούνται παγκοσμίως, βελτιώνοντας πολύ την ποιότητα ζωής. Προεγχειρητικά διενεργούνται εξετάσεις μέτρησης παραμέτρων του οφθαλμού για τη σωστή & ασφαλή επιλογή του ενδοφακού.

Τεχνική της επέμβασης
Κατά τη μικροχειρουργική επέμβαση καταρράκτη, μετά από τοπική αντισηψία και αναισθησία με σταγόνες, διενεργείται μια μικρή κερατική τομή 2-3 χιλιοστά και μια βοηθητική πολύ μικρότερη. Ακολουθεί κυκλοτερής ρήξη στην πρόσθια κάψουλα του φακού, με φυσιολογικό ορό διαχωρίζεται ο φακός από το σάκο του, ακολουθεί τεμαχισμός & αφαίρεση του θολωμένου πυρήνα με υπερήχους (φακοθρυψία), πλύση & αναρρόφηση των υπολοίπων φλοιωδών μαζών, τελικά ένθεση του ενδοφακού, ο οποίος μένει μόνιμα στο μάτι.

 

Επέμβαση καταρράκτη, ταυτόχρονη διόρθωση μυωπίας/υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας
-Μονοεστιακοί ενδοφακοί αντιμετωπίζουν και τη συνυπάρχουσα μυωπία ή υπερμετρωπία
-Ασφαιρικοί ενδοφακοί μετεξέλιξη των μονοεστιακών, για καλύτερη ευασθησία στην αντίθεση και ποιότητα της όρασης
-Τορικοί ενδοφακοί διορθώνουν και τον σημα- ντικό αστιγματισμό (>1,25 βαθμό).
-Ενδοφακοί (premium) και για πρεσβυωπία, για εστίαση σε μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων μακριά, ενδιάμεσα, κοντά (πολυεστιακοί, τριπλοεστιακοί, πολυεστιακοί τύπου Ε.D.O.F. εκτεταμένου εύρους εστίασης κ.ά.).

Η Δρ. Γιούλα Μπάρλα είναι εξειδικευμένη στην καινο- τόμο τεχνολογία Fempto-Cataract-Laser (laser καταρράκτη) για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια & προβλεψιμότητα. Για καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ τής υποβάλαμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

Αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης ή ωχροπάθεια, μπορεί να γίνει η επέμβαση καταρράκτη;
Αν συνυπάρχει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ή εκφυλιστική ωχροπάθεια ιδιαίτερα υγρού τύπου, πριν την επέμβαση καταρράκτη συστήνεται να έχει ελεχθεί η νόσος βυθού, με εφαρμογή laser ή εγχύσεις βιολογικών παραγόντων εντός του οφθαλμού.

Ο καταρράκτης επανέρχεται μετά από καιρό;
Ο καταρράκτης δεν επανέρχεται μετά την επέμβαση. Μήνες ή χρόνια αργότερα μπορεί να θολώσει η κάψα πίσω από ενδοφακό (το οπίσθιο περιφάκιο). Διορθώνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα, με τον ασθενή σε καθιστή θέση, με ειδικό λέιζερ (Nd-Yag Laser οπισθία καψουλοτομή).

Είναι η εγχείρηση του καταρράκτη επώδυνη; Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες, χωρίς ένεση, γρήγορα, χωρίς ράμματα. Κατά την επέμβαση ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, παρά μόνο μια ελαφρά πίεση από τους χειρουργικούς χειρισμούς. Η όραση αποκαθίσταται σταδιακά, ο ασθενής βλέπει πολύ καλά άμεσα και πλήρως συνήθως εντός τριών ημερών.

Η ειδική οφθαλμίατρος χειρουργός Δρ. Μπάρλα, πολύ εξειδικευμένη & έμπειρη στη λεπτή επέμβαση του καταρράκτη, με σεβασμό στον άνθρωπο ασθενή, αναλαμβάνει την καλύτερη αντιμετώπισή του, την προστασία & βελτίωση της όρασης, της πολυτιμότερης των αισθήσεων μας.
Τα μάτια μας αξίζουν το καλύτερο!

Δρ. Παναγούλα Μπάρλα (Γιούλα)
ΙΑΤΡΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Σπουδές
Ιατρική Σχολή Αθηνών
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιo

Ειδίκευση – εξειδίκευση
Οφθαλμιατρείο Αθηνών
Fellow Διπλωματούχος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας FEBO
Μετεκπαίδευση στο Τμήμα Υαλώδους – Αμφιβληστροειδούς Laser, Οφθαλμιατρείο Αθηνών

Εξειδικευμένη σε
• Μικροχειρουργική Καταρράκτη
• Διαθλαστική Χειρουργική (Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας)
• Ειδική σε γλαύκωμα, αμφιβληστροειδή – ωχρά

Post/grad. Training
• Μικροχειρουργική Καταρράκτη & Laser phaco
• Ειδικοί ενδοφακοί, αντιμετώπιση πρεσβυωπίας
• Διαθλαστική Χειρουργική, Laser
• Κερατόκωνος
• Γλαύκωμα
• Αμφιβληστροειδής
• Γενική Οφθαλμολογία

Fellow
• Παγκόσμιου Κολλεγίου Διαθλαστικής Χειρουργικής
• μέλος Αμερικανικής Ένωσης Οφθαλμολογίας
• μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη & Διαθλαστικής χειρουργικής

Info
Τηλέφωνο: +30 210 8055260
Κινητό: +30 6945 904252
Διεύθυνση: Θησέως 2, Μαρούσι
Mail: info@barla.gr, drgbarla@gmail.com
www.barla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ