Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέες ταινίες από 26/9/2024: Αποικιοκρατία στη Μαγαδασκάρη και ρομάντζο στη Σενεγάλη

Παρουσιάζει και σχολιάζει ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος.

 Μπανέλ & Άνταμα – Banel & Adama

Μια ταινία για την ελευθερία, την αγάπη, την ατομικότητα και την αντίθεση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή, η οποία τονίζει την ένταση που δημιουργείται όταν οι προσωπικές επιθυμίες έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κοινότητας.

Πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία που εξελίσσεται με φόντο ένα μικρό χωριό της Σενεγάλης. Η πλοκή του επικεντρώνεται στους δύο βασικούς χαρακτήρες, την Μπανέλ (συγκλονιστική η Μαμαντού Ντιαλό) και τον Άνταμα (Καντί Μανέ), ένα νεαρό ζευγάρι που ζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, σε μια βαθιά θρησκευόμενη ισλαμική κοινότητα όπου η συμπεριφορά των γυναικών βρίσκεται συνεχώς υπό τον κοινωνικό έλεγχο, ενώ το χωριό αντιμετωπίζει προβλήματα από την κλιματική αλλαγή. Τα βοοειδή πεθαίνουν από τον καύσωνα και τη λειψυδρία, ενώ τα τρόφιμα λιγοστεύουν.

Η Μπανέλ, ατίθασος και ανεξάρτητος χαρακτήρας, είναι γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες για μια ζωή μακριά από τα παραδοσιακά ήθη του χωριού τους, ενώ ο Άνταμα είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την κοινότητα στην οποία προορίζεται για αρχηγός. Η αγάπη τους δοκιμάζεται από τις παραδόσεις, που έρχονται σε σύγκρουση με τα προσωπικά τους όνειρα.

Η ταινία αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ραματά-Τουλαγιέ Σι, μια Σενεγαλέζα σεναριογράφο που γεννήθηκε στο Παρίσι από Σενεγαλέζους γονείς και μεγάλωσε με επιρροές τόσο από τη γαλλική, όσο και από τη σενεγαλέζικη κουλτούρα, αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και την αφήγηση. Η διεισδυτική ματιά της, στη συγκεκριμένη ταινία, ξεδιπλώνει σύγχρονα πανανθρώπινα συναισθήματα και διλήμματα και ταυτόχρονα (με τη  «ζεστή» φωτογραφία του Άμινε Μπεράντα) αναδεικνύει την άγρια ομορφιά των αφρικανικών τοπίων.

Η «Μπανέλ & Άνταμα» επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών το 2023, μια εξαιρετική και σπάνια τιμή για σκηνοθετικό ντεμπούτο και συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF).

Συνολικά, έχουμε μια δυνατή κινηματογραφία.

INFO

Είδος: Αισθηματικό, Δράμα, Ηθογραφικό, 87′

Χώρες: Γαλλία, Σενεγάλη, Μάλι, Κατάρ,2023

Σκηνοθεσία: Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι

Παίζουν: Καντί Μανέ, Μαμαντού Ντιαλό

Διανομή: Cinobo

+++

Το κόκκινο νησί – L’ île rouge

Κοινωνικο-πολιτικό δράμα με φόντο μια στρατιωτική μονάδα των Γάλλων το 1971 στη Μαδαγασκάρη και θέμα την αποικιοκρατία της εποχής.

Η ταινία, παρακολουθεί νωχελικά την ιστορία ενός νεαρού αγοριού και της οικογένειάς του που ζουν, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, στην γαλλική στρατιωτική Βάση 181 («το μέρος όλων των απολαύσεων, ένα πραγματικό μικρό γαλατικό χωριό», όπως την αποκαλεί ένας χαρακτήρας στην ταινία), η οποία μας παρουσιάζει τις εμπειρίες τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών, μέσα από τα μάτια του Τόμας (τον υποδύεται εξαιρετικά ο Σαρλί Βοζέλ) του μικρότερου από τους τρεις γιους του Ρόμπερτ Λόπεζ (Κιμ Γκουτιέρες), ενός κατώτερου αξιωματικού της Βάσης 181 και της γυναίκας του Κολέτ (Νάντια Τερζεκιέβιτς).

Στον Τόμας αρέσει να κρύβεται και να κατασκοπεύει τον κόσμο των ενηλίκων. Ένα κόσμο ρουτίνας, όπου οι άνθρωποι φαίνονται να διασκεδάζουν, αλλά πλήττουν με κάποιες αδιόρατες ρωγμές στις μεταξύ τους σχέσεις, όπως αυτή των γονιών του Τόμας. Αυτές τις εικόνες που κρυφοκοιτάζοντας λαβαίνει ο Τόμας, τις συνδυάζει με τη φαντασία του, η οποία τρέφεται από την ανάγνωση των μυθιστορημάτων της σούπερ-ηρωίδας Fantômette, η οποία θα σταθεί αφορμή για τη στερέωση μιας φιλίας με την συνομήλική του Σούζαν.

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βάση 181, βρίσκεται σε εξέλιξη το όραμα μιας εξέγερσης ενός λαού που ένιωθε καταπιεσμένος από τους αποικιστές, παρά το γεγονός ότι είχε αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του από το 1960.

Η ταινία ξεχωρίζει από τις ερμηνείες του μικρού Σαρλί Βοζέλ και της Νάντια Τερζεκιέβιτς καθώς και για την φωτογραφία της (Ζαν Λαπουαρί). Είναι γυρισμένη με format ταινιών του ’60, διαθέτει σέπια χρώματα και κάδρα καρτ-ποστάλ. Διακρίνεται για την ευαίσθητη αφήγηση της ζωής των «έγκλειστων» της Βάσης 181, που διακόπτεται -άνισα- από τη ζωή των υπόλοιπων κατοίκων του νησιού που ετοιμάζουν την εξέγερσή τους.

Συνολικά, μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία.

INFΟ

Είδος: Δράμα, 117΄

Χώρα: Γαλλία, 2023

Σκηνοθεσία: Ρόμπιν Καμπίγιο

Παίζουν: Σαρλί Βοζέλ, Νάντια Τερζεκιέβιτς, Κιμ Γκουτιέρες

Διανομή: Weirdwave

+++

Οι παρείσακτοι  – Les indesirables

 

Κοινωνικο-πολιτικό δράμα με θέματα την κοινωνική αδικία, τις φυλετικές ανισότητες, την αστυνομική βία και τις πολιτικές αποφάσεις -σκοπιμότητας, ενίοτε- που επιβαρύνουν τις ευάλωτες κοινότητες των φτωχότερων και των μεταναστών.

Η ταινία επικεντρώνεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Γαλλίας, όπου ο θάνατος του δημάρχου της περιοχής προκαλεί αλλαγή στη διοίκηση. Ο Πιέρ, ένας νεαρός φιλελεύθερος γιατρός, αναλαμβάνει προσωρινά τον ρόλο του δημάρχου, χωρίς όμως να έχει τη διάθεση ή την εμπειρία για το πόστο. Παράλληλα, η Χάμπι μια νεαρή γυναίκα της γειτονιάς με καταγωγή από το Μάλι, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής απόφασης να κατεδαφιστεί το κτίριο όπου ζει με την οικογένειά της, προκειμένου να «αναπτυχθεί» η περιοχή. Η ταινία ξεδιπλώνεται μέσα από την ένταση και τις συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων, της τοπικής εξουσίας και του Πιέρ, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές πιέσεις.

Ο σκηνοθέτης (γνωστός για την πολυβραβευμένη του πολιτικο-κοινωνική ταινία «Οι άθλιοι» (Les Misérables, 2019), μεγαλωμένος ο ίδιος σε υποβαθμισμένη περιοχή, έχει επιλέξει έναν ρεαλιστικό, ωμό τρόπο αφήγησης και προβάλλει τον κοινωνικό θυμό και τη συλλογική απόγνωση των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, μέσα από δυνατές εικόνες και εντάσεις που θυμίζουν ντοκιμαντέρ. Η αίσθηση του επείγοντος και η επικαιρότητα των θεμάτων που θίγει (μεταξύ των οποίων -εμμέσως- και το Μεταναστευτικό) κάνουν την σκηνοθετική αφήγηση, μαζί με τις πειστικές ερμηνείες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

INFO

Είδος: Δράμα, 115′

Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2023

Σκηνοθεσία: Λατζ Λι

Παίζουν: Άντα Ντιό, Αλέξις Μανέντι, Αριστότ Λουιντουλά, Στίβ Τιεντσέ, Ορελιά Πετί, Ζαν Μπαλιμπάρ

Διανομή: Cinobo

+++

Το κάλεσμα του σπουργιτιού – Sparrow’s call

Ένα θρίλερ με θέμα τις απόκρυφες επιθυμίες και τα όρια μεταξύ thw καθημερινότητας και των απαγορευμένων σκέψεων.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Μάικ (Ντέιβιντ Μπαρκ-Τζόουνς), είναι παντρεμένος και επιτυχημένος, αλλά βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται όταν ερωτεύεται την εξωτική χορεύτρια Βαλ (Μπίλι Βι) μετά από ένα γεγονός που τον αναγκάζει να την σώσει. Η σχέση τους τον οδηγεί σε μια εσωτερική σύγκρουση που απειλεί την καριέρα και τον γάμο του.

Η σκηνοθέτρια εστιάζει στις συνέπειες των επιλογών του και πώς αυτές οι καταπιεσμένες επιθυμίες μπορούν να μετατρέψουν το συνηθισμένο σε κάτι επικίνδυνο και απρόβλεπτο.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 99’

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023

Σκηνοθεσία: Τιμ Κεντ

Παίζουν: Ντέιβιντ Μπαρκ-Τζόουνς, Μπίλι Βι, Φλέιμ Έμιν, Βάερι Κόλγκαν, Γιασμίν Χόλνες-Ντόουβ, Σάρα Χάνα, Τζέιμς Μπάρτον-Στιλ, Ντέιβιντ Τζέι Ντάγκλας, Μάικ Τέιλορ

Διανομή: Rosebud.21

+++

Η παράσταση του Σινγκ Σινγκ – Sing Sing

Μια ελπιδοφόρα ιστορία ανθεκτικότητας και ανθρωπιάς για την δύναμη της τέχνης.

Εκτίοντας την ποινή του στο υψίστης ασφαλείας σωφρονιστικό ίδρυμα του Σινγκ Σινγκ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Ντιβάιν Τζ βρίσκει νόημα στη ζωή του μέσα από τη θεατρική ομάδα της φυλακής, όπου συμμετέχει μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του.

INFO

Είδος: Δράμα, 105’

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Κγουένταρ

Παίζουν: Κόλμαν Ντομίνγκο, Κλάρενς Μάκλιν, Σον Σαν Χοσέ

Διανομή: The Film Group

+++

ΦοβάμΑ. – AfrA.I.d

Ο Κέρτις και η οικογένειά του επιλέγονται για να δοκιμάσουν μια νέα επαναστατική οικιακή συσκευή: μια ψηφιακή οικογενειακή βοηθό που

ονομάζεται AIA. Μόλις η συσκευή και όλοι οι αισθητήρες και οι κάμερες

εγκατασταθούν στο σπίτι τους, η AIA φαίνεται ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.

Μαθαίνει τις συμπεριφορές της οικογένειας και αρχίζει να προβλέπει

τις ανάγκες τους. Και μπορεί να διασφαλίσει ότι τίποτα -και κανείς- δεν θα μπει στο δρόμο της οικογένειάς της.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 84΄

Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Κρις Γουέιτζ

Παίζουν: Τζον Τσο, Κάθριν Γουότερστον, Χαβάνα Ρόουζ Λιού, Λουκίτα Μάξουελ, Κιθ Κάρανταϊν

Διανομή: Feelgood

+++

Slow – Tu man mieko neprimeni

Η Έλενα, μια νεαρή χορεύτρια, και ο Ντοβίντας, ένας συμπαθέστατος διερμηνέας νοηματικής, συναντιούνται. Μεταξύ τους υπάρχει έντονη χημεία και επικρατεί μια ανεπιτήδευτη τρυφερότητα. Όμως, καθώς έρχονται πιο κοντά, προσωπικές εξομολογήσεις τούς αναγκάζουν να αναζητήσουν έναν αποκλειστικά δικό τους τρόπο ερωτικής επικοινωνίας χωρίς κανόνες και στερεότυπα.

INFO

Είδος: Αισθηματικό, Δράμα, 108΄

Χώρα: Λιθουανία,2023

Σκηνοθεσία: Μαρία Καβταράντζε

Παίζουν: Γκρέτα Γκρινεβίτσουτε, Κεστούτις Σισένας, Πίγιους Κανουσάουσκας

Διανομή:

+++

Dourgouti Town

Ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο ένας μεσίτης με σκοπό να επενδύσει,  περιπλανιέται στην περιοχή του Νέου Κόσμου των Αθηνών, παλαιότερα γνωστής ως Δουργούτι. Μέσα από τα μάτια του, εμείς βλέπουμε το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον του λαϊκού αυτού συνοικισμού. Ενός έρημου νησιού -δίπλα στην Ακρόπολη- που καταγράφει σιωπηρά τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 88΄

Χώρα: Ελλάδα, 2024

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας

Διανομή:

+++

Γάτος δεκάψυχος – 10 lives

O Μπέκετ, ένας παραχαϊδεμένος γάτος, θεωρεί δεδομένη την καλή του τύχη: τον έχει διασώσει και αγαπήσει η Ρόουζ, μία ευγενική και παθιασμένη φοιτήτρια που θέλει να σώσει τις μέλισσες. Αλλά όλα θα αλλάξουν, όταν χάνει -εντελώς απερίσκεπτα- την τελευταία ζωή του. Έτσι, ο Μπέκετ θα μεταμορφωθεί από εγωκεντρικό κατοικίδιο σε έναν ήρωα που θυσιάζεται για τους άλλους. Καμία φορά πρέπει να ακολουθήσεις πολλές διαδρομές μέχρι να φτάσεις στην καλύτερη εκδοχή σου.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, 88΄

Χώρες: ΗΒ, Καναδάς, Γαλλία, Κίνα, ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Τζένκινς

Διανομή: Feelgood

+++

Ραντεβού με έναν σίριαλ κίλερ – Woman of the hour

Μια ταινία -βασισμένη σε αληθινή ιστορία, για τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και των αντίμετρων που κατανοούν σχεδόν διαισθητικά πώς να εφαρμόσουν, στις αλληλεπιδράσεις τους με επικίνδυνους άνδρες.

Το 1978, ένας κατά συρροή δολοφόνος, εμφανίστηκε ζωντανά στην τηλεόραση και διαγωνίστηκε ως εργένης στο «Ραντεβού στα τυφλά», ενώ συνέχιζε να ψάχνει τα επόμενα θύματά του. Στη συνέχεια κέρδισε το περιβόητο ραντεβού με μια γυναίκα που συμμετείχε και ήταν ηθοποιός που προσπαθούσε να κερδίσει δημοσιότητα, μέσω του τηλεπαιχνιδιού.

INFO

Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, Μυστηρίου, 101΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Άννα Κέντρικ

Παίζουν: Άννα Κέντρικ, Ντάνιελ Ζοβάτο, Νικολέτ Ρόμπινσον, Ότομ Μπεστ, Πιτ Χολμς

Διανομή: Spentzos Film

+++

Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας – Soldados de Salamina (Επαν.)

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Χαβιέ Θέρκας «Soldados de Salamina» κάνει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο ασυνήθιστα προσιτό, μεταφέροντάς τον σε μία πιο σύγχρονη μορφή,  που ασχολείται λιγότερο με την τοπική πολιτική και περισσότερο με την ανθρωπότητα.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την Λόλα, μια καθηγήτρια φιλολογίας, η οποία διερευνώντας ένα δευτερεύον επεισόδιο του ισπανικού εμφυλίου, προβληματίζεται για το νόημα της λέξης «ήρωας» στη σημερινή εποχή και αναδεικνύει τους ξεχασμένους «μικρούς» ήρωες αυτής της διένεξης.

Ο φακός του Τρουέμπα ρίχνει μια φρέσκια ματιά στην ισπανική ιστορία και στην εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, η οποία λειτουργεί διαφορετικά σε καιρούς κρίσης και ιδιαίτερα σε σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο. Η ματιά του, ενσωματωμένη στο σημερινό δράμα που αποδίδεται  από την εξαιρετική Αριάντνα Γκιλ, αντιπροσωπεύει ένα πρωτότυπο έργο το οποίο, όπως λέγεται, αξίζει να μπει στο είδος του Art-House Cinema.

Η ταινία, είναι απόλυτα πιστή διασκευή στο πνεύμα του βιβλίου του Θέρκας, το οποίο αν και μυθιστόρημα, έχει τη μορφή ιστορικού δοκιμίου για τον ισπανικό εμφύλιο και προβάλλει τη σύγχρονη αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και τη σχέση μεταξύ της προσωπικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης.

INFO

Είδος: Δράμα, 112’

Χώρα: Ισπανία, 2003

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Τρουέμπα

Πρωταγωνιστούν: Αριάντνα Γκιλ, Ραμόν Φοντσέρ, Τζόαν Νταλμάου, Ντιέγκο Λούνα

Διανομή: New Star

+++

Γλυκιά ζωή – La dolce vita (Επαν.)

Μια ταινία που πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα όπως η αναζήτηση για το νόημα της ζωής, οι κοινωνικές υπερβολές και η διαρκής επιθυμία για προσωπική ικανοποίηση.

Περιπλανώμενος σε έναν προνομιακό θύλακα της Ρώμης, ο Μαρτσέλο, δημοσιογράφος του κουτσομπολιού, συναντάει κομψές αριστοκράτισσες, πεινασμένους καλλιτέχνες, χυδαίους νεόπλουτους, γόησσες και “ταχυδακτυλουργούς” της κοσμικής νύχτας. Ανακαλύπτει ότι κάτω από την επιδερμίδα της απατηλής χάρης τους, ελλοχεύουν κενότητα, απόγνωση και μοναξιά, όλα όσα οδηγούν έναν αδιάλλακτο στοχαστή φίλο του σε τραγικό τέλος.

Μια πρωτοποριακή, στην απεικόνιση της σύγχρονης ζωής και της κρίσης ταυτότητας, ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 1960 και συνέβαλε στην καθιέρωση του Φελίνι ως ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά.

Μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας είναι όταν η Ανίτα Έκμπεργκ (η οποία υποδύεται μια Αμερικανίδα ηθοποιό) κολυμπάει στην Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη. Αυτή η σκηνή έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο της απόλαυσης και της παρακμής μιας εποχής.

INFO

Είδος: Κομεντί, 174′

Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, 1960

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι

Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Ανίτα Έκμπεργκ, Ανούκ Εμέ, Iβόν Φουρνό

Διανομή: Cinobo

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ