Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Αποκτά σταδιακά 414 νέα πυροσβεστικά οχήματα

Σύμβαση για την προμήθεια 414 οχημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, υπέγραψε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για έργο αξίας 48,3 εκ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ και καλύπτει όλες τις κατηγορίες των οχημάτων για κατάσβεση πυρκαγιών, διάσωση, μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού κ.α.

Η προμήθεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά και βοηθητικά τύπου VAN, διπλοκάμπινα pick-up 4Χ4, βραχιονοφόρα, λεωφορεία 22 θέσεων, υδροφόρες μεταφοράς, κ.α.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα 414 οχήματα, τουλάχιστον 160 θα παραληφθούν πριν την αντιπυρική περίοδο του 2025, ενώ μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα έχουν παραδοθεί 235 οχήματα. Υπογράμμισε, δε, την επιβεβλημένη ανάγκη ανανέωσης του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς η ηλικία των οχημάτων που διαθέτει σήμερα κυμαίνεται από 10 έως 49 έτη.

Στις δηλώσεις του ο Β. Κικίλιας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. «Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, αν και η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Φέτος, βρισκόμαστε 24% κάτω από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 20ετίας φέτος, στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, τεράστιες μάχες, κόπο και αγώνα όλων των υπηρεσιακών παραγόντων, όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των εθελοντών μας, των δασαρχών, των δασεργατών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, όλων αυτών των φορέων που ενωθήκαμε μαζί και κάναμε τεράστια προσπάθεια το φετινό καλοκαίρι που κάποιοι, πριν ξεκινήσει, προμήνυαν την πιο δύσκολη, την πιο τραγική περίοδο για τη χώρα μας – και εγώ ο ίδιος είχα παραδεχτεί – ότι πράγματι θα είναι η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος που θα αντιμετωπίσουμε».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «οι προσλήψεις νέων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε είναι δασοκομάντος, είτε πυροσβέστες, είτε μέσω διαγωνισμών, είτε μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων για τους αξιωματικούς μας που εισέρχονται στις σχολές μας ή τους δόκιμους πυροσβέστες, θα συνεχιστούν και φέτος», για να προσθέσει: « Το 85% των οχημάτων μας είναι ηλικίας από 10 έως 49 έτη. Μόνο το 15% είναι κάτω από 9 έτη. Άρα υπάρχει η ανάγκη, και είναι πολύ- πολύ μεγάλη, να υποστηρίξουμε επιχειρησιακά το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως υποσχεθήκαμε. Και βέβαια, με τον Υπουργό, τον κ. Τουρνά το έχουμε συζητήσει πολλές φορές οι δυο μας: αυτό είναι το πρόγραμμα “Αιγίς” αυτή είναι η υλοποίησή του, αυτές είναι οι απορροφήσεις του και ήδη πριν την αντιπυρική περίοδο υπογράψαμε μαζί συμβάσεις με την ιδιωτική αγορά για πολύ υψηλού επιπέδου εξοπλισμό και μεγάλης αξίας προμήθειες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα”

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας για την υλοποίηση του εμβληματικού Προγράμματος “Αιγίς”, ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι προμήθειες που υπογράφουμε αλλάζουν ουσιωδώς την επιχειρησιακή ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και οι νέοι που μπαίνουν στο Σώμα πρέπει να είναι υπερήφανοι που η Πολιτεία πλέον μπορεί να τους παρέχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2025 η Ελλάδα να είναι μια άλλη χώρα στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Το “Αιγίς” για εμάς είναι ο φάρος για την επόμενη μέρα του ΤΑΙΠΕΔ που, μέσα στην μεγάλη ομπρέλα του Υπερταμείου, αναδεικνύεται σε βασικό εταίρο του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση μεγάλων έργων στρατηγικής σημασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ