Mια ημέρα μετά το τηλεοπτικό debate των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που έχουν να κάνουν τόσο με το σκεπτικό της δικής του υποψηφιότητας, όσο και με το πώς θεωρεί ότι πρέπει το κόμμα να πορευθεί μετά την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του τόσο για το ενδεχόμενο μιας «κεντροαριστερής» συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Τι καινούργιο μάθατε στο debate από τους αντιπάλους σας; Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους;
Το debate μάς έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται συντεταγμένα προς την κάλπη της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου. Ακούστηκαν πολλές απόψεις και υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων μας. Πιστεύω ότι ο κόσμος άκουσε και θα μας κρίνει. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία θα είναι η πρώτη νίκη για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.
Γιατί κάποιος να επιλέξει τον Παύλο Γερουλάνο και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Και τι έκανε λάθος ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Διότι έχω σχέδιο, εμπειρία και εγγυώμαι την ενότητα. Αυτά πρεσβεύει η υποψηφιότητά μου. Το σχέδιό μου για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ, το έχω ήδη καταθέσει και ονομάζεται «Αναγέννηση» (σ.σ. το πολιτικό και αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνει ο ίδιος), αφορά τη διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η διαδρομή μου, η προσήλωσή μου στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του και οι σχέσεις μου με όλα τα στελέχη, εγγυώνται την ενότητα. Και όταν λέω ότι μπορούμε να νικήσουμε τις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσουμε για το καλό της χώρας, το εννοώ. Το έχω δει να γίνεται το 2008-2009 και ξέρω πώς να το κάνω. Τώρα, που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα και την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, κάναμε κάποια βήματα, τώρα χρειαζόμαστε νέα ηγεσία, για να κάνουμε άλματα.
Γιατί είναι «συνταγή ήττας» η εκλογή προέδρου που δεν βρίσκεται στη Βουλή;
Οι μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, θα δοθούν στη Βουλή. Η σύγκριση των ηγετών θα γίνει στη Βουλή. Έτσι δουλεύει το πολιτικό μας σύστημα. Πέρα από αυτό, όμως, αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι, μέσα στη Βουλή, σου δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξεις όλη τη δική σου ατζέντα και να δείξεις σε τι διαφέρεις και να συγκρουστείς. Έχουμε δοκιμάσει το μοντέλο ο Πρόεδρος να μην είναι στη Βουλή και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Είδατε πόσο γρήγορα εξατμίστηκαν τα πρώτα κέρδη που είχαμε, από την εκλογή του νέου Προέδρου. Είχαμε φτάσει στο 18%, πέσαμε πολύ γρήγορα στο 12%. Δείτε τη ζημιά που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν θέλω να ξαναδώ, το ΠΑΣΟΚ, να περνάει τέτοια περιπέτεια. Είχα διαφορετική άποψη. Η εμπειρία, μας δείχνει έναν άλλον δρόμο.
Ποια είναι συνεπώς τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, ώστε να αποτελέσει τον αξιόπιστο αντίπαλο πόλο της ΝΔ και να φέρει πίσω τον κόσμο που έχασε μετά το 2012;
Στόχος μου είναι ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον χώρο του. Για να το πετύχουμε αυτό, προγραμματίζω 5 βήματα: Πρώτο βήμα, θα καλέσω κάθε αιρετό, πρώην και εν ενεργεία, που προέρχεται από τον χώρο μας και θα ζητήσω τη βοήθειά τους, ώστε να μπορέσουμε να επανασυνδέσουμε το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και να εξειδικεύσουμε το σχέδιο «Αναγέννηση», για κάθε γωνιά της χώρας, κοινωνική ομάδα και κλάδο της οικονομίας. Δεύτερο βήμα, πλήρης ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής, για παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος, με κεντρικό άξονα την «Αναγέννηση» και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ώστε να έχουμε έτοιμα, μέσα σε ένα εξάμηνο, τα 5 πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας. Τρίτο βήμα, συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές μας, τους πρώην προέδρους και ειδικούς, για μια πολυεπίπεδη, ενεργητική, εξωτερική και αμυντική πολιτική και παρουσία του ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα εθνικά μας θέματα και διεθνή φόρα. Τέταρτο βήμα, σύγχρονη επικοινωνία, που θα φτάσει το σχέδιό μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Και τέλος, μέσα από αυτή τη διαδικασία, συγκρότηση ηγετικής ομάδας που θα εμπνέει ενότητα και εμπιστοσύνη στον κόσμο, επειδή θα πείθει ότι αυτά που λέμε, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη και να αλλάξουμε τη χώρα.
Εάν εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα συνεργαστείτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Είμαι υπέρ των συνεργασιών, αλλά βάσει συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου. Η δική μας πρόταση μιλάει για καταπολέμηση των ανισοτήτων και αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Άρα, αποκλείεται εκ προοιμίου κάθε συνεννόηση με φορείς υπερσυγκεντρωτισμού και ανισοτήτων όπως η σημερινή κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος με τα ίδια μυαλά, όπου κι αν βρίσκεται….
Κεφάλαιο «Κεντροαριστερά»: Ποιος εκφράζει, τελικώς, με αυθεντικό τρόπο, τον χώρο; Μπορεί να συμβάλει μια σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα λειτουργήσει αντίρροπα;
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ενιαίο προοδευτικό πόλο, που θα κερδίσει τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γι’ αυτό, έχω δεσμευτεί να κάνω κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, στη βάση του πολιτικού σχεδίου που κατέθεσα, την «Αναγέννηση». Όμως, πιστεύω βαθιά ότι, ο ενιαίος πόλος, περνάει μέσα από ένα κυρίαρχο και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, συνδεδεμένο με τις αξίες του και την κοινωνία. Πρώτα, λοιπόν, θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος άξονας αυτής της προσπάθειας.
Τι σημαίνει λοιπόν «Αναγέννηση» και ποιο είναι σε λίγες γραμμές το σχέδιό σας για τη χώρα;
Αυτό που λέει η «Αναγέννηση» είναι πως για να μπορέσουμε να παράξουμε πλούτο στην Ελλάδα και να τον μοιράσουμε δίκαια, γεωγραφικά και κοινωνικά, πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία. Χωρίς ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σχέδιο για περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θράκη, η Ήπειρος ή η Πελοπόννησος.
Αυτό ισχύει και για τα αστικά κέντρα και συμβαίνει, διότι ο τρόπος με τον οποίο διοικείται το ελληνικό κράτος, είναι κατακερματισμένος. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο. Παράδειγμα, η τουριστική ανάπτυξη του Ολύμπου, στην οποία συμβάλλουν όλοι οι τοπικοί παράγοντες, το καταθέτουν και χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση – όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εδώ, έχουμε μια κατάσταση, όπου ο καθένας πάει σε ένα Υπουργείο για άλλο θέμα.
Ο δήμαρχος έρχεται μόνος του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης μόνος του στο Υπουργείο Εσωτερικών, άλλη ημέρα, με διαφορετική ατζέντα από τον δήμαρχο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού πάει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρύτανης του τοπικού Πανεπιστημίου πάει στο Υπουργείο Παιδείας κ.ο.κ., κατακερματίζοντας ουσιαστικά τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Το αποτέλεσμα αυτού του κατακερματισμού, είναι πως δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο που να υποστηρίζεται και, για μένα, χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα.
Πώς απαντάτε σε αυτούς που σας καταλογίζουν ως αρνητικό στοιχείο την αστική σας καταγωγή;
Όσοι έχουν ζήσει την καθημερινότητά μου ξέρουν ότι δεν έχουν να φοβούνται κάτι, αλλά νομίζω ότι το ερώτημα αυτό υποκρύπτει κάτι ακόμα: Οι πολιτικοί έχουν αποσυνδεθεί εντελώς από την κοινωνία; Καταλαβαίνει ένας πολιτικός τι σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή ή να χτυπάει το τηλέφωνό σου και να φοβάσαι να απαντήσεις, διότι είναι η τράπεζα; Τι σημαίνει να χάσει κάποιος το σπίτι του από έναν σεισμό ή από μια πλημμύρα; Όλα αυτά τα έχω ζήσει, είτε στην εταιρεία μου, είτε από προσωπική μου πείρα. Οι εταιρείες που είναι σε τοπικές κοινωνίες, είναι ουσιαστικά μια οικογένεια. Έτσι λοιπόν όλοι μαζί ζούμε και τις χαρές και τα δράματα, παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις αγωνίες της κοινωνίας και βοηθάμε να βρεθεί λύση.