Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Μικρό αφιέρωμα στην Dame Maggie Smith (1934 – 2024)

(Επιμέλεια Άγγελος Πολύδωρος)

Η Μάγκι Σμιθ (Dame Maggie Smith), γεννημένη ως Margaret Natalie Smith στις 28 Δεκεμβρίου 1934, απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 σε ηλικία 89 ετών ήταν μια από τις πιο αναγνωρισμένες και αγαπητές Βρετανίδες ηθοποιούς, με καριέρα που διήρκεσε σχεδόν 70 χρόνια. Έγινε διάσημη για την εξαιρετική της υποκριτική, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση.

Με εντυπωσιακές ερμηνείες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία, όπως δύο Όσκαρ, πέντε BAFTA, τέσσερα Emmy και ένα Tony, καθιστώντας την μία από τις ελάχιστες ηθοποιούς που κατάφεραν να κερδίσουν την «τριπλέτα» Όσκαρ, Emmy, Tony.

Η καριέρα της ξεκίνησε στο θέατρο τη δεκαετία του 1950, με εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές όπως το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και στη Royal Shakespeare Company όπου έχει ερμηνεύσει πολλούς κλασικούς ρόλους, από τον Σαίξπηρ μέχρι σύγχρονους συγγραφείς.

Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο ήρθε το 1969 με την ταινία The Prime of Miss Jean Brodie, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της ως Μις Τζιν Μπρόντι, μια αμφιλεγόμενη δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο για κορίτσια, η οποία προσπαθεί να προωθήσει τις αντισυμβατικές της ιδέες στους μαθητές της. Ακολούθησαν πολλές ακόμα αξιόλογες ερμηνείες, όπως στην ταινία California Suite (1978), για την οποία απέσπασε το δεύτερο Όσκαρ της, αυτή τη φορά για Β’ Γυναικείο Ρόλο για τον χαρακτήρα της Νταϊάνα Μπάρι. Ήταν ένας πιο κωμικός ρόλος, όπου υποδύθηκε μια ηθοποιό που ταξιδεύει στο Χόλιγουντ για να παραλάβει ένα Όσκαρ..

Για τις νεότερες γενιές, η Μάγκι Σμιθ είναι ίσως περισσότερο γνωστή από τον ρόλο της ως καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ στη σειρά ταινιών Harry Potter, όπου ενσάρκωσε έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της ιστορίας, συνδυάζοντας αυστηρότητα και στοργή.

Επίσης, έχει πρωταγωνιστήσει στην δημοφιλή βρετανική τηλεοπτική σειρά Downton Abbey, όπου υποδύθηκε την Βάιολετ Κρόλεϊ, τη Δούκισσα του Γκράνθαμ (στη φωτογραφία). Ο ρόλος της, γεμάτος ειρωνεία και χιούμορ, της χάρισε ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Έχοντας κερδίσει σχεδόν όλα τα μεγάλα βραβεία στον χώρο της υποκριτικής, συμπεριλαμβανομένων των Όσκαρ, BAFTA, Emmy και Tony, το 1990, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) για τη συμβολή της στις τέχνες.

Συνολικά, η Μάγκι Σμιθ υπήρξε μια από τις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς της, με καριέρα γεμάτη εξαιρετικές ερμηνείες και διακρίσεις, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά με δεκάδες ταινίες, θεατρικές παραγωγές και τηλεοπτικές εμφανίσεις που θα μείνουν αξέχαστες. Κατάφερε να αναδείξει όχι μόνο τη δραματική της ικανότητα αλλά και την χαρακτηριστική της σπιρτάδα και χιούμορ που συχνά χαρακτήριζαν τους ρόλους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ