Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ταινίες που θα δείτε στις αίθουσες την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 03/10/2024 στους κινηματογράφους.

Joker: Τρέλα για δύο – Joker: Folie a deux

Η ταινία αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου με Όσκαρ Joker (2019) και είναι ουσιαστικά  χωρισμένη σε δύο μέρη: το πρώτο (βίαιο και σκληρό) που διαδραματίζεται μέσα στη φυλακή, το δεύτερο (και λίγο βαρετό) μέσα στο δικαστήριο και με ένα πρόλογο κινουμένων σχεδίων πριν τους τίτλους έναρξης (εξαιρετικά πρωτότυπο και αρκετά αστείο).

Αυτά, ως πρόλογος που τα λέει όλα, συν την επεξήγηση ότι ο γαλλικός τίτλος «Folie à Deux» αναφέρεται σε μια ψυχιατρική κατάσταση, κατά την οποία δύο άτομα μοιράζονται την ίδια ψευδαίσθηση ή ψυχική διαταραχή. Πάντως, ο τίτλος αν ήθελε να είναι ειλικρινής, θα μπορούσε να είναι «Joker, the musical».

Ο Άρθουρ Φλεκ (Χόακιν Φίνιξ), έγκλειστος στο ψυχιατρικό ίδρυμα Arkham ως Τζόκερ, περιμένει τη δίκη του για τη δολοφονία -ζωντανά στην τηλεόραση- του παρουσιαστή Μάρεϊ Φράνκλιν. Ως τρόφιμος του ασύλου (βασανιζόμενος σαδιστικά από τους φύλακες με επικεφαλής τον Μπρένταν Γκλίζον), ερωτεύεται την Λι (Lady Gaga), μουσικο-θεραπεύτρια του ιδρύματος, καθώς και οι δυο τους μοιράζονται μια κοινή ψυχοπάθεια μέσω της μουσικής. Εν τω μεταξύ έξω, οι οπαδοί του Άρθουρ δημιουργούν κίνημα προς απελευθέρωση του.

Παράνοια, μέσα μαζικής ενημέρωσης και η μάζα των θαυμαστών που ωρύονται έξω από το δικαστήριο, δημιουργούν μια νέα παράκρουση, στην οποία περιλαμβάνεται και η μουσική (στα θετικά της ταινίας, ενώ ακούγονται νέες εκτελέσεις παλιών κομματιών, ανάμεσα στα οποία και: What the World Needs Now, They Long to Be (Close to You), Get Happy, For Once in My Life και That’s Life).

H υποβλητική μουσική της Hildur Guðnadóttir σε συνδυασμό με τα τραγούδια που εκτελεί -με μοναδικό τρόπο- η Lady Gaga αποτελεί μια τολμηρή καλλιτεχνική απόφαση που δίνει ένα μοναδικό στυλ στο sequel, διαφοροποιώντας το τελείως από την πρώτη ταινία.

Ο Τοντ Φίλιπς, ο οποίος έδωσε στην πρώτη ταινία ένα σκοτεινό και ρεαλιστικό τόνο που την έκανε ξεχωριστή, εδώ με την προσθήκη των musical στοιχείων καταφέρνει να δίνει μια διαφορετική αίσθηση -αν και με αργό σκηνοθετικό ρυθμό- με ένα cast που απευθύνεται σε ένα άλλο, πιο φρέσκο, κοινό και χωρίς να απομακρύνεται  από  το θέμα της ψυχικής υγείας και της εμμονής, προσθέτοντας το θέμα της συνεξάρτησης και της συναισθηματικής κακοποίησης.

Ο Φίνιξ αφού κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην πρώτη ταινία, επανέρχεται βαδίζοντας σε γνωστά χνάρια, ενώ η Lady Gaga φέρνει το φρέσκο αέρα που λέγαμε, καθώς έχει αποδείξει την ικανότητά της τόσο στη μουσική όσο και στην υποκριτική, προσφέροντας έτσι έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα.

Συνολικά, η ταινία βλέπεται με σχετικό ενδιαφέρον.

INFO

Είδος: Μιούζικαλ, Φυλακής, Δικαστικό, Δράμα 138′

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς

Παίζουν: Χοακίν Φίνιξ, Lady Gaga, Μπρένταν Γκλίζον, Κάθριν Κίνερ, Ζαζί Μπιτζ

Διανομή: Tanweer

===

Μικροί ήρωες σε δράση – Buffalo kids

Η Μαίρη και ο Τομ, είναι δύο αχώριστα ορφανά αδέρφια από την Ιρλανδία, που φτάνουν στην Νέα Υόρκη και ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι με τρένο διασχίζοντας την Άγρια Δύση, όπου θα γνωρίσουν έναν ξεχωριστό καινούριο φίλο που θα τους αλλάξει την ζωή για πάντα. Με συμμάχους την περιέργεια, την ομαδική δουλειά και τη φιλία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τρομερούς αντιπάλους, θα συναντήσουν απρόσμενους φίλους, απροσδόκητους ήρωες και θα μπλέξουν σε απίστευτες περιπέτειες στην αναζήτησή τους για ένα νέο σπίτι.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, 93΄

Χώρα: Ισπανία, 2024

Σκηνοθεσία: Χουάν Γιέζους Γκαρσία Γκαλότσα και Πέδρο Σόλις Γκαρσία

Διανομή: The Film Group

===

Τα 13 τριαντάφυλλα – Las 13 rosas (Επαν.)

Ιστορικό δράμα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία λίγο μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936–1939). Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εκτέλεση 13 νεαρών γυναικών από το καθεστώς του Φρανθίσκο Φράνκο στις 5 Αυγούστου του 1939.

Μετά την ήττα της Δημοκρατίας στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, το νέο καθεστώς του Φράνκο εφάρμοσε σκληρή καταστολή εναντίον όσων συνδέονταν με τις δημοκρατικές δυνάμεις ή ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε αντιφασιστικές δράσεις. Εκείνη την εποχή, 13 νέες γυναίκες, που τους δόθηκε το συλλογικό όνομα Las 13 Rosas, κατηγορήθηκαν αδίκως για συμμετοχή σε μια συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του Φράνκο και άλλων ηγετών του καθεστώτος, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Παρά την έλλειψη αποδείξεων, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Η ταινία επικεντρώνεται στη θεματική της αδικίας, της καταπίεσης, αλλά και της ελπίδας και του κουράγιου και της ανάγκης για δικαιοσύνη και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας στην Ισπανία. Αποτυπώνει τις τραγικές συνέπειες της εμφύλιας διαμάχης, αναδεικνύοντας πώς οι γυναίκες -παρά τη μειωμένη τους φωνή εκείνη την εποχή- αποτέλεσαν σύμβολα θυσίας και αντίστασης.

Ο φακός του Εμίλιο Μαρτίνεζ Λαζάρο παρακολουθεί τη ζωή αυτών των 13 γυναικών πριν από την εκτέλεσή τους, αναδεικνύοντας το θάρρος και τη θέλησή τους για ζωή παρά τις τρομερές συνθήκες που αντιμετώπιζαν. Μέσα από τη δράση και τις συναισθηματικές τους συγκρούσεις, αναπαριστά τον φόβο και την αγωνία που επικρατούσε στην Ισπανία εκείνη την εποχή, αλλά ταυτόχρονα προβάλλει την αίσθηση αλληλεγγύης και αντίστασης μεταξύ αυτών των γυναικών.

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστριών, συγκλονίζουν και συγκινούν, όπως της 17χρονης Νάντια Ντε Σαντιάγκο που απέσπασε βραβείο Turia για την εξαιρετική ερμηνεία της στο ρόλο της Κάρμεν, ενώ συγκλονιστικός στο ρόλο του πατέρα που αναγκάζεται να παραδώσει την κόρη του, είναι και ο Χοσέ Μανουέλ Σερβίνο. Επίσης, ξεχωρίζει η υπέροχη Πιλάρ Λόπεζ Ντε Αγιάλα που απολαύσαμε στις «Μεσοτοιχίες» (Medianeras, 2011) του Γκουστάβο Ταρέτο.

Καθώς πρόκειται για ιταλο-ισπανική συμπαραγωγή τρεις Ιταλοί ηθοποιοί η Γκαμπριέλα Πεσιόν στον ρόλο μιας αθώας εφήβου, ο Αντριάνο Τζιανίνι που δίνει ζωή σε έναν γλοιώδη χαρακτήρα και ο Ενρίκο Λοβέρσο, καταφέρνουν να αποδώσουν τα συναισθήματα των ηρώων τους, θετικών και αρνητικών. Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία Goya, από τα 14 για τα οποία είχε προταθεί.

INFO

Είδος: Ιστορικό, Δράμα, 124΄

Χώρα: Ισπανία, Ιταλία, 2007

Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεζ Λαζάρο

Παίζουν: Πιλάρ Λόπεζ Ντε Αγιάλα, Βερόνικα Σάντσεζ, Μάρτα Ετούρα, Νάντια Ντε Σαντιάγο, Γκαμπριέλα Πεσιόν, Ενρίκο Λοβέρσο, Αντριάνο Τζιανίνι

Διανομή: New Star

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ