Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά: Αναποτελεσματικά, ακραία οπισθοδρομικά και επικίνδυνα, τα σχέδια της κυβέρνησης για το θέμα της βίας ανηλίκων

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι σκοπεύει να θεσμοθετήσει για το ζήτημα της βίας μεταξύ ανηλίκων πρέπει να βρουν την αντίδραση συλλογικά των εκπαιδευτικών, κοινωνιολόγων, πολιτικών δυνάμεων και προοδευτικών ανθρώπων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά.

Η ανακοίνωση

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι σκοπεύει να θεσμοθετήσει για το ζήτημα της βίας μεταξύ ανηλίκων πρέπει να βρουν την αντίδραση συλλογικά των εκπαιδευτικών, κοινωνιολόγων, πολιτικών δυνάμεων και προοδευτικών ανθρώπων.

Για μια φορά, ακόμη και σε τόσο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, η κυβέρνηση νομοθετεί με μοναδικό κριτήριο τους τίτλους ειδήσεων στο φιλοκυβερνητικό τύπο, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι «κάνει έργο», τη στιγμή που η πολιτική της παροξύνει τα φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης και βίας.

Μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι η «αυστηροποίηση των ποινών» και η ατομική ευθύνη των οικογενειών στις οποίες αποκλειστικά επιρρίπτει η κυβέρνηση τη λύση του προβλήματος. Δεν διστάζει μάλιστα να διαφημίζει ότι σκοπεύει να θεσμοθετήσει τη φυλάκιση και τον εγκλεισμό ανήλικων παιδιών από τα 14 χρόνια. Η ποινική αυστηροποίηση όχι απλώς δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά είναι αντίθετα μια επικίνδυνη και ακραία οπισθοδρομική πολιτική, ιδίως όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά.

Φαινόμενα που προκύπτουν ευθέως από τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση τα νέα παιδιά και τις οικογένειές τους, την περιθωριοποίηση και την απουσία προοπτικής, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με καταστολή και περισσότερη περιθωριοποίηση.

Αντί η κυβέρνηση να σχεδιάζει να στείλει ανήλικα παιδιά σε φυλακές και αναμορφωτήρια, γυρίζοντας το ποινικό και παιδαγωγικό σύστημα της χώρας μας έναν αιώνα πίσω, να αναθεωρήσει την πολιτική της, αυτή της ανεργίας, της φτωχοποίησης, την Ειδική Βάση Εισαγωγής και την απαξίωξη της δημόσιας παιδείας, που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων, την εγκατάλειψη των σχολείων χωρίς εκπαιδευτικούς, προσωπικό ψυχικής και παιδαγωγικής υποστήριξης των παιδιών και υποδομές,  την πλήρη διάλυση κάθε δημόσιας υποδομής για την παιδαγωγική, εκπαιδευτική, αθλητική, και πολιτιστική συγκρότηση των νέων.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά καταδικάζει τα σχεδιαζόμενα μέτρα και την κυβέρνηση που δε διστάζει να θυσιάσει στο βωμό του ποινικού λαϊκισμού ακόμη και την κοινωνική πολιτική που αφορά τη ζωή των νέων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ