Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Γ. Παπανικολάου: «Η Κύπρος είναι και θα είναι Ελληνική – Προσδοκία μας να ενωθεί και πάλι»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη μαρτυρική Κύπρο, πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση ιστορικής μνήμης, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Γλυφάδας, στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Πενήντα χρόνια μετά, η πληγή παραμένει ανοικτή», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης.

«Όλα όσα έχουν γίνει αυτές τις δεκαετίες δεν νομίζω ότι μπορούμε να τα επικαλούμαστε για να επουλώνεται αυτή η πληγή. Το αντίθετο. Όταν μάλιστα βλέπουμε τα σημερινά δεδομένα, τον πρόεδρο του Τουρκίας να επιδιώκει αναγνώριση της εκεί τουρκικής μειονότητας και πολλά άλλα που ακούμε, μας πληγώνουν πάρα πολύ», υπογράμμισε ο δήμαρχος, για να προσθέσει: «Το βέβαιο είναι ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή, με διακεκριμένους ομιλητές, πρέπει να γίνονται και να επαναλαμβάνονται, γιατί η ιστορική μνήμη είναι εκείνη που μας οδηγεί για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα τραγικά λάθη που έγιναν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, με τις διχόνοιες, τις διαμάχες, τις προδοσίες, τα πραξικοπήματα. Με την ιστορική μνήμη οδηγό μας θα πορευτούμε σε καλύτερες μέρες. Όλοι μας οφείλουμε να κρατάμε τις μνήμες ζωντανές και να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά όλα αυτά που έχουν συμβεί. Όταν αυτό γίνεται, θα έχουμε την πίστη ότι όλα θα επανέλθουν στο σωστό δρόμο. Αυτή είναι η προσδοκία, η Κύπρος να ενωθεί και πάλι. Η Κύπρος είναι και θα είναι Ελληνική».

Στη σύντομη ομιλία του, προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Αντώνιος, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την άμεση ανταπόκρισή του και για τα όσα είπε, αναφέρθηκε στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τα 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο, που θλίβει τους πανέλληνες, αφενός διότι η κατάκτηση τμήματος της Κύπρου εξακολουθεί να υφίσταται και αφετέρου διότι μας θυμίζει τα ολέθρια λάθη και τα δικά μας και των Κυπρίων αδελφών μας, που έδωσαν πάτημα στους Τούρκους να πραγματοποιήσουν την εισβολή. «Επίσης ενθυμούμεθα τους αδικοχαμένους νεκρούς μας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε: «Είναι μια εισβολή που καταντροπιάζει πολλούς λαούς, ιδίως τους ισχυρούς, που αποδέχονται την παράνομη κατοχή του ενός τρίτου του νησιού από τους Τούρκους, παρά την καταδίκη της από τον ΟΗΕ. Μιας κατοχής, που αποδεικνύει την άμετρη υποκρισία των ισχυρών της γης, που για την Κύπρο κωφεύουν, ενώ για άλλη παρόμοια περίπτωση εισβολής επιδεικνύουν -και ορθά- αλληλεγγύη προς τους αμυνόμενους».

Εξαιρετικές ήταν οι τοποθετήσεις των δύο ομιλητών της εκδήλωσης, του Συνταγματάρχη του Πεζικού Σταύρου Πεττεμερίδη και της συζύγου του, Εκπαιδευτικού, Νίκης Πεττεμερίδου, οι οποίες πλαισιώθηκαν από οπτικοακουστικό υλικό.

Ακολούθησαν Κυπριακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παρόντες στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε ο Πατήρ Γεώργιος Γαντζός -εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Γλυφάδας- ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας (Κονγκό) κ.κ. Χαρίτων, ο Ηγούμενος της Ανδρώας Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νεκταρίου – Αγίας Τριάδας Γλυφάδας, π. Νήφων Τσάππας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Νήφων Συριανός. Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας και ο δημοτικός σύμβουλος, πρ. αντιδήμαρχος Γιώργος Αγγελόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ν. Χαρδαλιάς από Γλυφάδα: «Καθαρίσαμε 11,5 χλμ. ρεμάτων του Νότιου Τομέα»

Ειδήσεις από τον Δήμο Γλυφάδας στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ