Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα ζώων: Σεμινάρια σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων (4 Οκτωβρίου), ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει σεμινάρια για τα παιδιά των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Η βελτίωση των φιλοζωικών αντανακλαστικών της κοινωνίας μας, δυστυχώς δε μπορεί να συντελεσθεί με μαγικές, άμεσες λύσεις. Ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση της ευζωίας των ζώων που διαβιούν στις πόλεις μας είναι μακρύς και περνάει από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης του ανθρώπου προς τα ζώα από την παιδική ηλικία. Τα οφέλη της ανάπτυξης μιας υγειούς σχέσης μεταξύ παιδιού και σκύλου είναι αναγνωρισμένα από τις περισσότερες επιστήμες που αφορούν την εξέλιξη των παιδιών, όπως μεταξύ άλλων η ψυχολογία, η παιδιατρική, η νευροεπιστήμη, η κοινωνιολογία και η παιδαγωγική.

Τα σεμινάριά προσφέρονται σε μαθητές παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων και στόχος τους είναι η εισαγωγή των παιδιών στους βασικούς κανόνες φροντίδας των οικόσιτων ζώων (με έμφαση στους σκύλους), στους κανόνες ασφαλούς προσέγγισης και ασφαλούς αλληλεπίδρασης και στην απευαισθητοποίηση παιδιών με φοβίες προς τους σκύλους. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι του Δήμου έχουν επισκεφθεί δεκάδες σχολικές τάξεις σε όλη την Αττική, τόσο βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όσο και δημοτικά σχολεία.

Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς έμφαση δίνεται στην επαφή και την εξοικείωση με τον σκύλο και στους τρόπους με τους οποίους το παιδί μπορεί να αλληλεπιδρά μαζί του, στα βασικά κοινά συναισθήματα σκύλου / ανθρώπου και στο Animal Assisted Play (παιχνίδι με τη διαμεσολάβηση του σκύλου). Στα δημοτικά σχολεία εκτός από την επαφή και την εξοικείωση με τον σκύλο, οι ειδικοί εισέρχονται και στους κανόνες φροντίδας και ευζωίας, στα συναισθήματα, τη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου έναντι της αγοράς και δημιουργείται ένα πλαίσιο διάδρασης δίνοντας χώρο στα παιδιά να εκφράσουν τις απορίες και τις ανησυχίες τους.

Στα σεμινάρια υπάρχει δυνατότητα παρουσίας πιστοποιημένου σκύλου θεραπείας, η οποία συνιστάται καθώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος και προσφέρει μία διαδραστική διάσταση στο μάθημα, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών τα οποία καθιστά συμμέτοχους στη διαδικασία και όχι απλούς ακροατές. Η παρουσία πιστοποιημένου σκύλου θεραπείας, με τον οποίο όσα παιδιά θέλουν μπορούν να έρθουν και σε φυσική επαφή, καθιστά το σεμινάριο ιδανικό και για παιδιά με φοβίες προς τα ζώα, καθώς θα οι ειδικοί τα βοηθήσουν να έχουν μία ευχάριστη εμπειρία με έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο σκύλο σε ένα απόλυτα ασφαλές πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίστε την/τον «Βυρωνιώτισσα – Βυρωνιώτη του Αιώνα»

Ειδήσεις από τον Δήμο Βύρωνα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ