Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Τροπολογία ΥΠΕΣ: Δυνατότητα πληρωμής των σχολικών καθαριστριών από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων

Την δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν το μισθολογικό κόστος  για τον καθαρισμό των σχολείων από έσοδα των ανταποδοτικών τελών δίνει τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Με την ίδια τροπολογία δίνεται επίσης και για το 2025 η δυνατότητα ισοσκέλισης των προϋπολογισμών των δήμων μέσω της διάθεσης μέρους των εσόδων τους από ανταποδοτικά και πάσης φύσεως τέλη και δικαιώματα, καθώς και από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους επενδυτικών δαπανών.

Ειδικότερα με την παρ. 1 του άρθρου 2 της τροπολογίας  προβλέπεται  και για το  οικονομικό έτος 2025, η δυνατότητα ισοσκέλισης των προϋπολογισμών των δήμων, μέσω της  διάθεσης μέρους των εσόδων τους από ανταποδοτικά και πάσης φύσης τέλη και δικαιώματα, καθώς και από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους επενδυτικών δαπανών, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών προς τους δημότες τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η  ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2025, δεδομένων των αυξημένων δαπανών που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, εξαιτίας ιδίως του ενεργειακού κόστους, του τέλους ταφής που καλούνται να καταβάλλουν, της αύξησης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και του αυξημένου μισθολογικού κόστους.

Επίσης με την παρ. 2  του άρθρου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που το επιθυμούν να καλύπτουν μερικά ή συνολικά το μισθολογικό κόστος για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων από τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς η φύση της δαπάνης κρίνεται συμβατή με τον σκοπό των ανταποδοτικών τελών. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση,  θα διευκολύνει τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ