Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΕΝΔΑ – ΠΕΔΑ: 15ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης στο Αγκίστρι με ευρωπαϊκές ανησυχίες

Ένα διήμερο προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε στο Δήμο Αγκιστρίου, στο πλαίσιο των εργασιών του 15ου Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Αττικής, με την υποστήριξη του «οικοδεσπότη» Δήμου και του δημάρχου του Δημήτρη Αναστασίου.
Έγκριτοι πολιτικοί και επιστήμονες εισηγητές ανέλυσαν με σαφήνεια τον σοβαρό ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. για την χώρα μας, με τα θεσμικά της Όργανα και τις αποφάσεις τους, ενώ έγινε και μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της πορείας της Ε.Ε. μέχρι σήμερα και των προοπτικών της μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Γερμανία.

Το Συνέδριο έκλεισε με την σύνταξη ενός κειμένου προτάσεων – συμπερασμάτων, με βάση όσα συζητήθηκαν, το οποίο και θα υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς κατά περίπτωση.

Χαιρετισμοί – εισηγήσεις

Στο 15ο Φόρουμ απεύθυναν χαιρετισμό οι:
– Σάββας Χιονίδης, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης,  Γ. Γραμματέας Αυτοδιοίκησης –  Αποκέντρωσης, Υπ. Εσωτερικών
– Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  βουλευτής επικρατείας
– Δημήτρης Αβραμόπουλος,  πρ. επίτροπος Ε.Ε.,  βουλευτής Ν.Δ.
– Νίκος Βλαχάκος, βουλευτής Ν. Δ. Πειραιώς
– Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος,  Γ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
– Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
– Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔΑ, δήμαρχος Γαλατσίου
– Παύλος Καμάρας, πρόεδρος ΕΝΔΑ, πρ. δήμαρχος Πεύκης
– Κυριάκος Βιρβιδάκης, αντιπρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Κρήτης
Εισηγητές ήταν οι:
– Θεόδωρος Ρουσόπουλος,  Βουλευτής Ν. Δημοκρατίας,   Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής  Συνέλευσης του          Συμβουλίου της Ευρώπης
– Νότης Μαριάς, καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρ. ευρωβουλευτής & βουλευτής Ηρακλείου.
– Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης,  γενικός γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
– Άγγελος Κότιος, καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιώς
– Βασίλης Ξένος – Γαβριέλης, Διευθυντής ΕΟΕΣ Αμφικτυονία, πρ. Δήμαρχος Αλίμου
Παρέστησαν πλήθος δημάρχων και μέλη των Δ.Σ. της ΕΝΔΑ και της ΠΕΔΑ.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης  είχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΔΑ Π. Καμάρας και Θ. Γεωργάκης αντίστοιχα.

Προτάσεις – συμπεράσματα

Το κείμενο των προτάσεων – συμπερασμάτων του 15ου Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης έχει ως εξής:
– Προτείνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει άμεσα μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης και πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών, για το έργο της Ε.Ε. και των Οργάνων της, την σημασία του για την χώρα μας και τελικά την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνείδησης.
– Προτείνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά της λίστας των υποψηφίων των Ευρωεκλογών ώστε να επιτυγχάνεται η άριστη και ποιοτική στο μέγιστο δυνατόν εκπροσώπηση της χώρας μας.
– Προτείνεται στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ να διοργανώσουν ημερίδες και Συνέδρια με θέμα την Ευρώπη, τα Θεσμικά της Όργανα, τα δικαιώματα των Τοπικών Αρχών και των πολιτών, καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
– Προτείνεται στους επικεφαλής Ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων ευρεία διαβούλευση με τους φορείς της Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, και ενημέρωση για το Έργο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Τ.Α.
– Προτείνεται στους επικεφαλής των Ευρωβουλευτών η σύσταση άτυπης ομάδας διαβούλευσης μεταξύ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ώστε σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος να υπάρχει σύμπνοια και ενιαία αντιμετώπιση (κατά το πρότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης).
– Προτείνεται στον νέο Επίτροπο κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, πρώην Περιφερειάρχη, τακτική ενημέρωση της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και της ΕΝΔΑ για το έργο που παράγεται στο χαρτοφυλάκιο του και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
– Προτείνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών η υποστήριξη με έμψυχο έμπειρο προσωπικό των Ελληνικών Αντιπροσωπειών στην Επιτροπή των Περιφερειών και στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
– Προτείνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών η θέσπιση Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στους ΟΕΥ των Δήμων και η ανάλογη στελέχωσή τους.
– Προτείνεται στους Δημάρχους η αξιοποίηση του θεσμού των Αδελφοποιήσεων και των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας των Δημοτικών Αρχών και τη δημιουργία δικτύων πόλεων, με πόλεις της Ευρώπης, για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Τέλος εκφράσθηκε η ανησυχία για την πορεία της Ε.Ε. μετά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό που ενισχύουν τις εθνικιστικές τάσεις και παράλληλα εκφράσθηκε η ευχή και η ελπίδα να προχωρήσει η πολιτική Ένωσή της και να μετεξελιχθεί σε Ηνωμένης Πολιτείες της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ