Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Μια πρωτότυπη περιπέτεια και μια σινεφίλ μεταξύ των νέων ταινιών από 10/10/24

Παρουσιάζει και σχολιάζει ο Άγγελος Πολύδωρος

===

Η ώρα της σιωπής – The silent hour

Η ιστορία ακολουθεί έναν ντετέκτιβ της αστυνομίας της Βοστώνης, τον οποίο υποδύεται ο Τζόελ Κίναμαν, που μετά από ένα ατύχημα χάνει την ακοή του. Μαζί με τον συνεργάτη του (Μαρκ Στρονγκ) καλούνται να προστατέψουν μια κωφή μάρτυρα φόνου (Σάντρα Μέι Φρανκ), η οποία ζει σε ένα ευάλωτο κτίριο διαμερισμάτων. Οι δύο αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα διεφθαρμένων συναδέλφων, με αρχηγό τον Μέκι Πφάιφερ, που επιδιώκουν να εξαλείψουν τη μάρτυρα πριν καταθέσει.

Η ταινία επικεντρώνεται σε ένα πρωτότυπο και αγωνιώδες μπρα-ντε-φερ μέσα στο κτίριο, με δυνατές ερμηνείες και έντονη δράση.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια, 99΄

Χώρες: ΗΠΑ, Μάλτα, 2024

Σκηνοθεσία: Μπραντ Άντερσον

Πρωταγωνιστούν: Τζόελ Κίναμαν, Μαρκ Στρονγκ, Σάντρα Μέι Φρανκ

Διανομή: Spentzos Film

===

Bagman

Σ’ αυτή την σκοτεινή ταινία τρόμου, μια οικογένεια βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν εφιάλτη καθώς την κυνηγάει ένα κακόβουλο, μυθικό πλάσμα. Για αιώνες και σε όλους τους πολιτισμούς, οι γονείς έχουν προειδοποιήσει τα παιδιά τους για τον θρυλικό Bagman, ο οποίος αρπάζει αθώα παιδιά και τα χώνει στην σαπισμένη τσάντα του, ώστε να μην τα βρει ποτέ κανείς. Ο Πάτρικ ΜακΚί (Σαμ Κλάφλιν) διέφυγε από μια τέτοια συνάντηση ως αγόρι, αλλά του άφησε έντονα σημάδια σε όλη του την ενηλικίωση. Τώρα, ο βασανιστής της παιδικής ηλικίας του Πάτρικ επέστρεψε, απειλώντας την ασφάλεια της συζύγου του Καρίνα (Αντόνια Τόμας) και του γιου του Τζέικ (Καρέλ Βίνσεντ Ρόντεν).

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 93΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Κολμ Μακάρθι

Παίζουν: Σαμ Κλάφλιν, Αντόνια Τόμας, Καρέλ Βίνσεντ Ρόντεν, Γουίλιαμ Χόουπ

Διανομή: Spentzos Film

===

My hero Academia: You’re next

Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά ταινία του διάσημου ιαπωνικού anime «My Hero Academia» η οποία συνδυάζει εντυπωσιακές μάχες και έντονες στιγμές αγωνίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια των πρωταγωνιστών να λύσουν το μυστήριο μιας απειλής.

Οι φίλοι Ντέκου, ο Μπάκουγκο, ο Τοντορόκι και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους της πρώτης τάξης του Λυκείου U.A. θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Νταρκ Μάιτ και τη σκοτεινή εγκληματική οργάνωση που ελέγχει, ώστε να προστατεύσουν τον κόσμο βάζοντας τέλος σ’ αυτό το νέο σύμβολο της βίας και στις επιθυμίες του.

INFO

Είδος: Anime, Περιπέτεια, Δράση,110΄

Χώρα: Ιαπωνία, 2024

Σκηνοθεσία: Τενσάι Οκαμούρα

Ανομή: Feelgood

===

Το ατίθασο ρομπότ – The wild robot

Μία δυνατή ιστορία αυτογνωσίας και μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην τεχνολογία και τη φύση και μία συγκινητική εξερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και συνδεδεμένος με όλα τα έμβια όντα.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «The wild robot» του συγγραφέα Πίτερ Μπράουν, η ταινία ακολουθεί το ταξίδι ενός ρομπότ, που ναυαγεί σε ένα ακατοίκητο νησί και πρέπει να προσαρμοστεί στο αφιλόξενο περιβάλλον του. Σταδιακά χτίζει σχέσεις με τα ζώα του νησιού και γίνεται ο θετός γονιός ενός ορφανού χηνόπουλου.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, 102΄

Σκηνοθεσία : Κρις Σάντερς

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Διανομή: Tanweer

===

Συνάντησα κι ευτυχισμένους τσιγγάνους – Even met happy gypsies (Επαν.)

Μια ταινία για τις διαφυλετικές σχέσεις, τη ζωή των Ρομά στο περιθώριο της κοινωνίας και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε παραδόσεις και προσωπικά πάθη. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες παραγωγές του Γιουγκοσλαβικού Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος του λεγόμενου «Μαύρου Κύματος» (Black Wave), μιας σημαντικής κινηματογραφικής τάσης που αναδείχθηκε στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1960.

Ο τσιγγάνος Μπόρα είναι παντρεμένος με μια μεγαλύτερη γυναίκα, αλλά ερωτεύεται τη νεότερη Τίσα, την οποία ο πατέρας της προορίζει για γάμο με έναν νεαρό τσιγγάνο. Το συνοικέσιο αυτό ακολουθεί την παράδοση. Η Τίσα απαρνιέται τον άντρα της με αφορμή την ανικανότητά του να ολοκληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα και ο Μπόρα φεύγει μαζί της. Βρίσκουν έναν μοναχό στα βουνά για να τους παντρέψει. Δίχως να μπορεί να επιστρέψει στην κοινότητα των τσιγγάνων, η Τίσα προσπαθεί να φτάσει στο Βελιγράδι μόνη της, όταν δύο οδηγοί λεωφορείου την βιάζουν και αναγκάζεται να γυρίσει στη φυλή της, σε κατάσταση εξαθλίωσης. Κι όμως, στο τέλος θα συναντήσουμε ευτυχισμένους τσιγγάνους.

Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στις δυσκολίες της ζωής για τους Ρομά, την πολιτιστική καταπίεση και την κοινωνική ανισότητα, στοιχεία που καθιστούν την ταινία διαχρονική και ιδιαίτερα επιδραστική. Διακρίνεται για την ανθρωποκεντρική προσέγγισή της, την ωμή ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας των Ρομά και τη συναισθηματική της ένταση δείχνοντας τους Ρομά ως θύματα των καταστάσεων, αλλά και ως φορείς των δικών τους εσωτερικών συγκρούσεων.

Η ταινία εκτός από την αυθεντική απεικόνιση της ζωής των Ρομά και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, διαθέτει και έναν πλούσιο λαϊκό ήχο, με τη χρήση της παραδοσιακής μουσικής των Ρομά.

Απόσπασε αρκετές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1967, ενώ ήταν και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

INFO

Είδος: Δράμα, Ηθογραφικό, 82΄

Χώρα: Γιουγκοσλαβία, 1967

Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Παίζουν: Μπέκιμ Φέμιου, Ολιβέρα Βούτσο, Βελιμίρ Μπάτα Ζιβογίνοβιτς, Γκορντάνα Γιοβάνοβιτς

Διανομή: New Star

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ