Με προβλήματα φαίνεται ότι ξεκινά το πρόγραμμα της δωρεάν προληπτικής εξέτασης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.
Το πρωί της Παρασκευής έγινε από την ΗΔΙΚΑ αποστολή sms στους πολίτες για την δωρεάν προμήθεια από τα φαρμακεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (Self Test Kit).
Ένας από τους λήπτες του μηνύματος ήταν και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του: «Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμά να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους αλλά που αν τον προλάβεις στην αρχή θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει την ζωή. Η Κυβέρνηση μας και το @YpYgGR εφαρμόζουμε αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εύγε στην @agapidaki74263 για την εξαιρετική της δουλειά σε αυτόν τον τομέα!».
Τα φαρμακεία δεν διαθέτουν το τεστ
Παρά ταύτα, πολλά φαρμακεία της Αττικής δεν διέθεταν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής το τεστ, ενώ όσα το είχαν δεν το χορηγούσαν δωρεάν διότι – σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς – δεν είχε ακόμη «ξεκλειδώσει» το σύστημα.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, αναφέρει μιλώντας στην «Α» ότι δεν πρόκειται να γίνει συλλογική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του ΦΣΑ, για τη απρόσκοπτη δωρεάν χορήγηση των τεστ στους δικαιούχους, όπως δηλαδή συμβαίνει επί παραδείγματι με τα αντιγριπικά εμβόλια. Όπως είπε, κάθε φαρμακοποιός που επιθυμεί να προμηθευτεί τα τεστ για τη δωρεάν χορήγησή τους στους δικαιούχους, θα πρέπει να κάνει ατομική σύμβαση.
Η διαδικασία
Όταν τελικά επιλυθούν τα όποια προβλήματα και ξεκινήσει η απρόσκοπτη και δωρεάν χορήγηση των τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους δικαιούχους, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι εξής:
• Η παράδοση στους δικαιούχους του self-test kit, καθώς και η συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων, θα γίνεται μέσω των φαρμακείων.
• Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση, σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από το self-test και διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, βάσει των αποτελεσμάτων της κλινικής αξιολόγησης.
• Διενέργεια ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής, στην περίπτωση που από τη διαγνωστική κολονοσκόπηση ανευρεθoύν ένας ή περισσότεροι πολύποδες μεγέθους μικρότερου του ενός (1) εκατοστού.
• Διενέργεια βιοψίας, βάσει των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής κολονοσκόπησης.