Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

ΚΚΕ: Συλλαλητήριο το απόγευμα του Σαββάτου στα Προπύλαια για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνει το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από την Κατοχή, με σύνθημα «Τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα ερμηνεύσουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής. Κείμενα θα απαγγείλουν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Προσυγκεντρώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής έχουν οριστεί σε εμβληματικά ιστορικά σημεία γύρω από το κέντρο της Αθήνας στις 6 μ.μ., σε Πολυτεχνείο, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Πειραιώς και Ασωμάτων, Σύνταγμα (Όθωνος) και Σίνα και Ακαδημίας.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο σε αντιστασιακούς και σε απογόνους έχει απευθύνει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών καταστρέφουν ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους.

Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων.

Εκεί που ο λαός της πρωτεύουσας, 80 χρόνια πριν, στις 12 Οκτώβρη 1944, γιόρταζε ενώ οι ναζί κατακτητές τρέπονταν σε φυγή. Εκεί όπου ξεχύθηκε μια απέραντη λαοθάλασσα, με καθοδηγητή, αιμοδότη και οργανωτή το ΚΚΕ που σάλπισε την αντίσταση, δημιούργησε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Στην «…μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη…».

Εκεί που «βούιζε η καρδιά του ανθρώπου, σαν ένα ζήτω ανάμεσα σε χιλιάδες κόκκινες σημαίες». Όπως αυτή που κάρφωσε ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος…

Να είμαστε όλοι και όλες εκεί, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που κράτησαν το «φως» αναμμένο, που αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα και τη λευτεριά. Με το όπλο ή τα χωνιά και την προκήρυξη. Τις χιλιάδες λαού που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα σαμποτάζ, στη σύγκρουση του Δεκέμβρη και του κορυφαίου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Έμειναν αλύγιστοι στα μπουντρούμια, στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις. Αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν μένει στάσιμο, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Για να ξαναζωντανέψουμε αυτή τη «γειτονιά του κόσμου», για τις όμορφες μέρες που, όπως έγραψαν οι ποιητές μας, «δεν προφτάσαμε να τις χαρούμε…» αλλά και «παθοί και μαθοί…».

Να είμαστε εκεί, κρατώντας το κόκκινο νήμα της ηρωικής Ιστορίας μας, για να το ξεδιπλώσουμε, να το φτάσουμε ως το τέλος, για τη νίκη του λαού, τον Σοσιαλισμό!

Με το ΚΚΕ στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής
Για να δυναμώσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, τώρα που τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και μακελεύονται οι λαοί, ο ένας μετά τον άλλο. Στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στην Υεμένη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στις 56 ενεργές πολεμικές εστίες αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να ακουστεί δυνατά, από το κέντρο της Αθήνας:

Έξω τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα!

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!

Καμιά στήριξη στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που έχει βυθίσει στο αίμα και στην οδύνη τους λαούς της Μέσης Ανατολής, όπως και τον ισραηλινό.

Αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Καμιά εμπιστοσύνη στους εκμεταλλευτές του λαού, στην κυβέρνηση και στα κόμματα του σάπιου συστήματος και του κράτους του.

Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που «ματώνουν» καθημερινά τον λαό, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, σπρώχνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των συμμάχων τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, την έχουν μετατρέψει σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την προώθηση του στόχου εξασφάλισης της συνοχής της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βάζει στο στόχαστρο και τους λαούς των Βαλκανίων, προωθεί την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, το παζάρεμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η επέκταση και η επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου γκρεμίζουν σαν χάρτινο πύργο όλα τα προσχήματα της εμπλοκής και στήριξης των δολοφονικών σχεδιασμών. Όσα αναμασώνται περί πολέμων «πολιτισμών», «θρησκειών», για την «ειρήνη», τη «δημοκρατία», ενάντια στην «τρομοκρατία», ενάντια στην «καταπίεση πληθυσμών», το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» κ.ά., είναι για να σέρνουν τους λαούς στους άδικους πολέμους, για να κρύψουν ότι η αιτία τους βρίσκεται στους ανταγωνισμούς για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, πρώτων υλών κ.ά.

Για όλα αυτά σπαταλούν δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, 500.000 ευρώ τη μέρα για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στηρίζουν το πέρασμα της ΕΕ σε πολεμική οικονομία. Την ώρα που ο λαός μας στενάζει από την ακρίβεια, το καθηλωμένο εισόδημα, την ακριβότερη Ενέργεια, τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών.

Τα κέρδη των ομίλων χτυπάνε ρεκόρ, αλλά θέλουν κι άλλα, δεν σταματάνε πουθενά…

Για τους πολλούς, ένταση της εκμετάλλευσης, επίκληση των «δημοσιονομικών αντοχών» της οικονομίας, διαρκείς κίνδυνοι από τους ανταγωνισμούς και την πολεμική εμπλοκή.

Για τους λίγους, εξασφάλιση της κερδοφορίας και των προνομίων τους, μέσα και έξω από τη χώρα, χωρίς να υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή.

Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή και έχει χαραχτεί: `Η με το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του!

Στις 12 Οκτώβρη να ακουστεί δυνατά από το κέντρο της Αθήνας το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση! Για να μεγαλώσουν οι ρωγμές στο σύστημα της εκμετάλλευσης που σπαράσσεται από τους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδά του. Για να βρει ελπιδοφόρα διέξοδο η δικαιολογημένη λαϊκή ανησυχία και δυσαρέσκεια!

Για να ξανακουστεί το βουητό του ήρωα λαού, που όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, αποδεικνύει ότι μπορεί να μεγαλουργήσει και να νικήσει αντιπάλους που μοιάζουν παντοδύναμοι!

Για να χτίσουμε τις «γειτονιές του κόσμου» της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, τον Σοσιαλισμό!».

 

Η κατεστραμμένη πινακίδα του ΚΚΕ

Οι προσυγκεντρώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. σε εμβληματικά σημεία γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Το ένα από αυτά είναι στο Σύνταγμα (Οθωνος) για: Α’ Αθήνας, Ανατολικές και Νότιες Συνοικίες Αθήνας, Πειραιά και Μεσόγεια.

Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονταν τα γραφεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη». Στις 7/11/1944 ο «Ριζοσπάστης» πληροφορεί ότι από την επομένη (8/11/1944) τα γραφεία του θα εγκατασταθούν στο Σύνταγμα στην οδό Οθωνος 6, όπως και έγινε. Εκείνες τις μέρες δέσποζαν τα τρία γράμματα «ΚΚΕ» από την οροφή του κτιρίου που στεγάζονταν τα γραφεία του Κόμματος και της εφημερίδας του.

Στις 19/11/1944 η πλατεία Συντάγματος γεμίζει από κόσμο, χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά γιόρτασαν τα 26 χρόνια του ΚΚΕ. Η πρόσοψη των γραφείων ήταν στολισμένη, ενώ στο κέντρο της πλατείας είχε στηθεί ένα κενοτάφιο αφιερωμένο στα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος που έπεσαν για τη λευτεριά. Τη νύχτα, χίτες με τη βοήθεια της αστυνομίας και τις πλάτες των Εγγλέζων κατέστρεψαν το μνημείο.

Αντίστοιχα σε σχετικό πλακάτ που υπήρχε, αναγράφονταν οι 12 Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας και αριθμητικά τα θύματα που έδωσε η καθεμία στη διάρκεια της Κατοχής όπου αθροιστικά άγγιξαν τις 2.000. Προσθέτοντας φυσικά τα μέλη των οικογενειών, των οπαδών, των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, τα θύματα είναι δεκάδες χιλιάδες. Εξίσου αιματηρή και ηρωική ήταν η συμβολή των τεσσάρων Αχτίδων της ΚΟ Πειραιά, με πάνω από 650 εκτελεσμένους και 325 αγνοούμενους και δολοφονηθέντες από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.

Στις 3 Δεκέμβρη 1944, τη «Ματωμένη Κυριακή», ο προκαθορισμένος χώρος στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στο Σύνταγμα για τους ομιλητές ήταν πιασμένος από την αστυνομία. Ετσι οι ομιλίες γίνονται από τα γραφεία του «Ριζοσπάστη», όπως αναφέρεται στο φύλλο της επομένης. Το συλλαλητήριο χτυπιέται, από τις δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες, παρατεταγμένες στη γωνία Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφία, ανοίγουν πυρ. Ο απολογισμός ήταν 21 νεκροί και 140 τραυματίες.

Στις 4 Δεκέμβρη, ο λαός της Αθήνας κηδεύοντας τους νεκρούς του διαδήλωσε κάτω από το εμβληματικό σύνθημα: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα», με τις αστικές δυνάμεις να προχωράνε σε νέα σφαγή.

Ετσι ξεκίνησε η κρίσιμη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη, όπου επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία του ΚΚΕ όπως αποτυπώνεται και στη σχετική φωτογραφία.

Οι υπόλοιπες προσυγκεντρώσεις

Συλλήψεις στην Όθωνος

— Πολυτεχνείο: Μέταλλο, Ενέργεια – Νερό, Φάρμακο – Χημική Βιομηχανία, Μεταποίηση, Κατασκευές, Μεταφορές, Δικαιοσύνη, Επισιτισμός – Τουρισμός, Καλλιτέχνες, Χρηματοοικονομικό, Εμπόριο, ΜΜΕ.

Στη συμβολή Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας βρισκόταν το υπουργείο Εργασίας, που πολιορκήθηκε από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση (24/2/1943 και 5/3/1943). Οι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στο υπουργείο και έκαψαν τους καταλόγους επιστράτευσης.

— Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Τηλεπικοινωνίες, Τοπική – Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση, Υγεία – Πρόνοια, ΕΒΕ, Βορειοδυτικές και Βόρειες Συνοικίες.

Στο σημείο βρισκόταν τότε το Κεντρικό Ταχυδρομείο, που στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά. Εκεί ξεκίνησε στις 14/4/1942 η απεργία των Τριατατικών (Τηλεγραφεία, Ταχυδρομεία, Τηλεφωνία) και δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

— Πειραιώς και Ασωμάτων: Νοτιοδυτικές Συνοικίες – Περιστέρι, Δυτική Αθήνα, Βορειοδυτική Αττική.

Στο οικοδομικό αυτό τετράγωνο βρίσκονταν οι φυλακές Χατζηκώστα, όπου στην Κατοχή και μετέπειτα κλείστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

— Σίνα και Ακαδημίας: ΑΕΙ, Εκπαιδευτικοί και τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».

Στην οδό Σίνα στον αριθμό 8 ήταν η έδρα της διοίκησης του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ μετά την Απελευθέρωση.

Στην ανακοίνωσή του η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ: «Θυμίζουμε επίσης ότι απέναντι από τα Προπύλαια, όπου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο, βρίσκονταν – πάνω στην πλατεία Κοραή (Κοραή 4) – το κτίριο του Γερμανικού Φρουραρχείου (Κομαντατούρ) στα χρόνια της Κατοχής και η έδρα της ΚΕ του ΕΑΜ μετά την Απελευθέρωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ