Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

100 χρόνια Τουρκία: Εξευρωπαϊσμός και Πολιτικό Ισλάμ» στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας

Μάθημα σύγχρονης πολιτικής ιστορίας με εμβάθυνση στο επίκαιρο διπλωματικό στάτους –  διάλεξη που θα εμπλουτίσει την οπτική για τη γείτονα χώρα, διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας (Μελίνα Μερκούρη – Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γλυφάδας, Ανατολικής Ρωμυλίας 127).
Η Άννα Καραμάνου, δρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βραβευμένη πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα: «100 χρόνια Τουρκία: Εξευρωπαϊσμός και Πολιτικό Ισλάμ».
“Μέσα από τη διάλεξή της, η κ. Καραμάνου θα «συστήσει» τη γειτονική χώρα σε περιόδους δραματικής κορύφωσης, εντάσεων, Σεπτεμβριανά, Κυπριακό, Ίμια, θα αναφερθεί στη «διπλωματία των σεισμών», ενώ σημαντικό μέρος της ομιλίας της θα είναι αφιερωμένο στη θέση της γυναίκας στη γείτονα, την ισλαμική αναδίπλωση με τη στροφή των τουρκικών ελίτ στη θρησκεία, των χειραφετημένων αλλά μη απελευθερωμένων γυναικών, που υποτάσσονται στο επικρατούν πατριαρχικό σύστημα”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Γλυφάδας.
Οι αναφορές στον σημερινό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εστιάζουν στην πρώτη ήρεμη περίοδο με τα ελληνοτουρκικά σε ύφεση, με την έκφραση δημοκρατικής νομιμότητας, νομοθετικά και πολιτικά, με το φεμινιστικό κίνημα να αναπνέει. Και ενώ αναμενόταν αυτό το κλίμα να ριζώσει και να εξελιχθεί, πηγαίνοντας η χώρα προς τα εμπρός, ο πανίσχυρος πρόεδρος διαφοροποιείται και αλλάζουν άρδην, σαν κινούμενη άμμος, σε άλλη κατεύθυνση τα πράγματα. Ωστόσο, η Τουρκία στο μεταναστευτικό παίζει την εγγυήτρια δύναμη στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ είναι μια πολυδιασπασμένη χώρα, με ανοίγματα που δεν κλείνουν ποτέ.
Η επιστημονική διάλεξη της κ. Καραμάνου, βασισμένη και στο ομότιτλο βιβλίο της, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Αρμός», αναμένεται να προσφέρει τη βάση για την καλύτερη κατανόηση της γειτονικής χώρας, φωτίζοντας και τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών, που συνήθως δεν αναφέρονται στις κατά καιρούς ιστορικές προσεγγίσεις.
Τα μαθήματα – διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα) συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7:00 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.
Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ -όπως προαναφέρθηκε- όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων – διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου και να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ:
https://glyfada.gr/index.php/home/blog_details/94019563

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ